Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Akkor más lesz a vevőd, köszönöm!

000000000

Van YT-on a Keith Fenner. Volt már róla szó, hogy esztergáláskor miért nem használ soha hűtést, ellenben maráskor igen? Érdekelne.

KoLa

Van hogy elég a kenés, van hogy hűteni kell!van amikor az esztergályos nem sorozatgyártásra van beállva mint Kith! Rááll a keze erre az ecsetelésre!Nálam spré' van és kis műanyag spriccoló, emulzióval! nekem ez vált be, ha nem akarom bekapcsolni a hűtővízszivattyút!

000000000

Ezt tudom, csak ő látványosan nem használja. Ezért gondoltam, hogy valami más oka (is) lehet.

andrasbsl

Igen van. Az az oka, hogy az eszterga mögött is van neki egy csomó minden ( nincs is hátul a gépen az a nagy forgácsfogó - a hidraulikus másolófejhez nem is férne hozzá tőle) és egyszerűen nem szeretné ha a hűtőemulzió telefröcskölné a műhelyt, a padot meg ami mögötte van. ( Marógépeknél ez nem annyira áll fenn, de ott is mindig mindenféle takarólemezzel modellezik hogy ne fröcsögjön). Meg azt is említi hogy a hűtőfolyadék egy idő után bebüdösödik meg mindenféle dolog lesz vele és egészegyszerűen nincs kedve vele küzdeni.

000000000

Egyedi munkáknál tényleg nem létkérdés a bőséges hűtőfolyadék használata. Elegendő egy flakonból való locsolgatás.
Nem cél a minél rövidebb idő alatt a lehető legtöbb forgácsleválasztás. Addig gatyázik egy munkadarabbal, amíg a kedve tartja. [#vigyor4]
Kritikusabb részeknél (pl.leszúrás) ott kézből megoldja a hűtést, de inkább a kenést, hogy minél kevesebb hő fejlődjön.

000000000

Bocsi, nem a videóra értettem!
Azt nem láttam. csak úgy, általában.

000000000

Megnéztem a gépet. Elöl-hátul van feszítőlécem. Ha ráhúzom a tokmányra, akkor egységesen elemeli a tokmány felőli oldalát a hosszánnak. Kb. 2mm-re.

595852ar

Ebből köszörülés, hántolás lesz, dobd el a gépet valakinek és vegyél egy jobbat.

595852ar

Az ágy azon részén ppróbáld meg beállítani a léceket ahol most elemelkedik. Majd tekerd vissza és nézd meg hogy mi történik. Tolj végig a prizmákon egy mérőórát.

000000000

Fúróélezésre visszatérve ez is egy elég komoly "házilag" készített gép...már ha a 30.000.ft-os szögmarót is "házinak" lehet nevezni...
A felhasznált bronz mennyiségét elnézve,lehet,hogy nem is olyan drága az a gyári fúróélező :D.
http://www.metallmodellbau.de/pictures/MINI_BONELLE_II/MINI_BONELLE_II_602.JPG" border=0>
http://www.metallmodellbau.de/MINI_BONELLE_II.php" TARGET=_fnew>A többi ide kattintva érhető el.

jani300

Azok a lécek csak úgy , nem állíthatók .
Egy  E 400 at még bevállalnék óccsón :) Csak a hellyel lenne gond .

595852ar

Azt írta hogy állíthatók, vagy nem jól értettem?
"Elöl hátul vannak feszítőléceim, ha ráhúzom a tokmányra" gondolom a szánt, melyen beállította a léceket, akkor kiemelkedik a szán, nyilván ott nem annyira kopott az ágy. Nagy gép, tehát elképzelhető, hogy sok hosszabb  munkadarab készült rajta és azon a részen kopott jobban az ágy.

000000000

000000000

Nem állíthatóak. Egy sima laposvasat képzelj el felcsavarozva.

Sőt, azt is mondták, hogy a lakatszekrény felől nem is kell. Súly végett és a hosszán kézikerék fogaskerék is támaszt.

Ha lesz időm végignézem teljes ágyhosszon, hogy hol mekkora a hézag.