Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Mivel kisméretű késeket használok, igen.

dezs

Itt a gyémántkésem:
http://kepfeltoltes.hu/090112/gyemant_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Itt meg a szára:
http://kepfeltoltes.hu/090112/gyemant2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

A gyémánt valójában víztiszta benne, de a fényképezőgépemen nincsen makró.

dezs

Ja és a szára 12x20-as.

dezs

Hogyan emelnétek meg 200 kilót? Nincs békám, nincs zsiráfom, se más teherbíró állatom.  
Az esztergám remélhetőleg két héten belül érkezik, és addig ki kellene találnom, hogyan tegyem fel az asztalra. Valószínűleg utánfutóval hozzák, és arról kéne átdobni a 90 cm magas asztalra. Van egy láncos emelőm (2t teherbírású), de a garázsban nincs semmi rögzítési pont, ahová felköthetném. Tudom, hogy a legstabilabb az lenne, ha zártszelvényből csinálnék áthidalást a plafonon, ami zártszelvény lábakon áll, és több helyen rögzítve van a falhoz. Akkor talán több száz kilós teherbírása is lenne az egésznek, de sajna a garázsban nincs sehol hely ehhez. Mindenhol útban vannak a fűtéscsövek, vagy a polcrendszerem, amit túl nagy munka lenne szétkapni.  
A kérdésem: szerintetetek fel merjem-e kötni a láncos emelőt egy 40x40-es szögvas darabra drótkötéllel, amit 2db 12-es acéldübellel rögzítenék a falra (elvileg a dübelek darabonként 600kg-ig terhelhetők panelbetonban)? Sajnos nincs semmi 200 kilós súlyom, hogy előre kipróbáljam, de nem szeretném leejteni a új esztergámat...

Szedlay Pál

Az enyém 380KG-os volt.
Letették a földre. Majd kicsomagolás után szoltam 3 haveromnak akikkel feltettük a helyére.
A 200Kg-ot szerintem ketten is fel tudjátok rakni.

dolfi

egy békával és pár raklapal megoldhatod a emelést. mar  az utánfutóról ügy veszed le hogy max  raklapot teszel a békára és rácsúsztatód a esztergát  majd behúzod az asztal melle .ha meg kell emelni max magaságra emeled a békát  a raklap alá teszel egy pár stafnit, vagy téglákat a négy sarkara  majd ráengeded a raklapot a téglákra. majd a raklap és a béka közzé beraks két stafnit ,és megint emeled a békát  megint teszel téglat   majd megint a békát leengeded a békát , megint hezagólód a béka és raklap köz.rést és így tovább  a kiv. magaságig . üdv Dolfi

Szedlay Pál

Hú!

Amit én láttam az nem így nézett ki.
Itt nem látom hol a gyémánt.
Látok a késszárban egy kialakított fészket és benne valamit.
Csak a gyémántot nem így foglalják, hanem úgy, hogy a szárba fúrnak egy lyukat. Telenyomták réz forrasszal utána ebbe belenyomták úgy a gyémántot, hogy az alámenős részek a forraszon belül legyenek. Majd csiszolták.
Ebben a megoldásban nem látom át mi tartja meg a gyémántot.

4um5b65d

Mintha repedésekkel lenne tele az éle ! Lehet ,hogy ez már csak kőszabályozásra lesz jó.
Amúgy tényleg érdekes a rögzítése. Bár hasonlót használnak a váltólapkás leszúró késeknél is.  

hyn6ys8wt

Mivel ugyis rendesen össze kell rakni az uj esztergát:-) előtte szét szeded. Leveszed szegnyereg, tokmány, hosszán kompletten és könnyebb lesz vagy 40 kiloval, ha a furo maró egységet is le birod kapni (miért ne birnád) akkor az még vagy 20 kg minimum. A maradékot meg tényleg ketten fölpakoljátok... utána összerak és beállit...:-)

hyn6ys8wt

Most nézem az AT520-on az a furó-maró egység nem 20kg, igy ránézésre inkább 40-50kg...  igy még jobb a helyzet, kevesebbet kell emelni.

Szedlay Pál

Hurrá!
Már látom hol a gyémánt.

dezs

Elvileg az importőr leveszi a vállamról a szétszedés-összerakás-beállítás problémáját. Szóba sem került, hogy "üzembehelyezés" nélkül hoznák el a gépet. Azt hiszem tisztában vannak vele, hogy milyen "minőséget" árulnak, és nem akarnak örökké a reklamációkkal foglalkozni.  
Múlt héten becsípődött a hátamban egy ideg. Járni sem tudtam, csontkovács tette helyre második próbálkozásra, úgyhogy kézzel nem fogok én emelgetni semmit.

dezs

Gagyi a fényképező gépem, azért látszik ilyen rosszul. Egyébként a csíkok, amik látszanak reajta nem repedések, hanem visszfény. Azért nem látszik tisztábbnak az egész kő, mert kb a fele be van ágyazva a szürke fémbe.

dezs

Teccik a békás emelgetési módszer. Ezt megjegyzem magamnak.  
Csak az a baj, hogy nincs a háznál. Meg raklap se. Meg utánfutóm sincsen, amivel ilyesmit haza tudnék fuvarozni. Lehet, hogy az lesz a legegyszerűbb, ha örakodós teherautót hívok. Azt legutóbb 6000-ből megúsztam. Akkor egy E2N-t pakoltunk, és azt már tényleg nem lehetett kézzel.

dezs

Azt az okosat Einstein mondta.