Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

dezs

A forrasztott lapkás késeket elég ha csak "megtisztítom" a festékrétegtől? Ugye nem kell sokat változtatni az eredeti szögeken?

A selejtjeimet nem igen tudom lefotózni, mert már nincsenek meg. A műhelyünket kompletten adta el a főnököm. Aki elvitte az utolsó esztergát (EE250 egyetemes eszterga), a késeket is vitte vele - pedig az nem is tartozék.
 A bótban se adnak hozzá. [#rinya][#gun]  
Most, hogy venni kell a gyorsacélt, most tudnám értékelni azt a 40-50 kilónyi kést, amit elkótyavetyélt.
Azóta akarok saját műhelyet, amit senki sem adhat el alólam.

4um5b65d

Próbálj inkább egy nagyobb köszörűt beszerezni vagy csinálni, mert azzal csak kínlódás lesz az életed. A gyorsacélhoz még úgy ahogy jó lehet a kicsi is, de vidiához totál rossz.

3k74cecek

"Vidiát például nem lehet jól élezni egy 150mm-es korongon. A 300-as méretet mondanám ideálisnak."
Erre mondanál valami magyarázatot, mert egyelőre nem látom indokát.

dezs

Amúgy van nekem lehúzókövem is, bár szerintem nem gyémánt. Fanyelű vascső, aminek a belseje szemcsés, gránitszerű anyaggal van megtöltve.

4um5b65d

Az nem gond ha homorú a hátlap, nem attól nem jó a késed. valami más hibát csináltál. A kés eredeti szögértékeit nem lehet minden esetben megtartani, ez kése válogatja. Gépfüggő is hogy milyen forgácstörővel ellátott késeket kell élezned.

4um5b65d

Próbáltad már mindkettőt ?

dezs

A géptől is függ????
Úgy érted, hogy az előtolás és a fogásmélység függvénye a forgácstörő? Az én esztergám 550W-os lesz. Kis teljesítmény esetén kicsi, vagy inkább nagy forgácstörő kell? Ugye ki lehet faragni kővel is, ha nincsen gyémántkorongom?

4um5b65d

Igen jól látod, itt van a kutya elásva.  Kis fogásmélységhez és kis előtoláshoz kis forgácstörő kell. Van egy íratlan szabály. Kb olyan szélességű forgácstörőt csinálj a késbe mint amekkora a fogásmélységed. De ez csak egy támpont és semmiképp nem egy határozott szabály. Az a lényeg hogy a forgácstörőből mindig a leggyorsabban el tudjon távozni a forgács. Ha túl kicsi  a forgácstörő akkor beragad a forgács, ha túl nagy akkor pedig nem töri meg a forgácsot. Nagyon sok mindentől függ hogy milyen kést köszörülsz. Például egy leszúró késnél nagyon nem célszerű kicsi forgácstörőt csinálni, mert azonnal visszakunkorítja a forgácsot és könnyen beszorul. Ugyanitt nem célszerű a kicsi előtolás, mert a "szilánkos" lesz forgács és beszorul a kés és az anyag közé.  

Robika37

http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.westecdiamondtool.com/images/image002.jpg&imgrefurl=http://www.westecdiamondtool.com/natural_tools.html&usg=__fQlzqmwuC8jNU-ymuN_4oRlhHso=&h=294&w=513&sz=11&hl=hu&start=4&um=1&tbnid=ZyAwUlkx1VDaEM:&tbnh=75&tbnw=131&prev=/images%3Fq%3Ddiamond%2Bturning%2Btool%26um%3D1%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26sa%3DX" border=0>

[#conf][#conf][#conf]

4um5b65d

Na igen, a furatkésekre nem gondoltam. Van ahol nincs hely a váltólapkának.

000000000

Sziasztok! Szeretnék készíteni egy orsóházat.Faeszterga géphez készülne.Milyen dolgokra figyeljek, illetve mit tanácsolnátok hogyan is készítsem el?

3k74cecek

Nem, mert csak 175-ös a köszörűm. Ezért kértem, hogy mondjál valami magyarázatot a dologra, mert logikailag egyelőre nem látom az okát.

Szedlay Pál

Ez a kés egy vagyon.
Ezek ára több 100.000 Forint is lehet.
Ezek nem ékszer gyémántok, mert tartalmazhatnak kisebb-nagyobb zárványokat is, amik miatt már ékszerre alkalmatlanok.
Ezeket a késeket lehet a legélesebbre csiszolni.
Azért nem irtam a köszöszörülés szót, mert azt nem lehet.  
Ezekkel a késekkel lehet tükrös felületet esztergálni és a PKD lapkás gyémánt késeknél is sokkal éltartóbbak.
Vigyázz rájuk, ne kotyavetyéld el!!!

4um5b65d

Akkor mindenképp érdemes egy nagyobb követ is kipróbálnod, azonnal érezni fogod a különbséget.  
A nagy kő simán jár ha nekinyomod szerszámot és sokkal kisebb a szemcsekipergése. Ez annak köszönkető, hogy az azonos kerületi sebesség mellett a nagyobb kövön több a rendelkezésre álló szemcse a korong kerületén. Amikor a kő leválasztja az anyagot akkor az anyagnak egy jó része a korong kötőanyagába ágyazódik és csak a lehülés közben távozik onnan. Ha rövidebb idő alatt ugyanazon szemcse kényszerül a forgács leválasztásra akkor a maradék leválasztott anyag mellé még jön az újabb adag. Innentől két felé haladhat a folyamat. Vagy teljesen eltömődnek a szemcsék közti részek vagy kiperegnek a szemcsék. A vidia élezésénél (szürke gránit kő) nagyon nem előnyös a kipergés, mert a vidia élén azonnal mikrotörések jönnek létre. Ez kis kőnél nagyon jól érezhető, olyan érzés mintha gurulnának a szemcsék a szerszám és a kő között. Ha eltömődik akkor pedig kifényesedik a kő felszíne és akkor már nem lehet vele anyagot leválasztani.
A gyorsacéloknál viszont más a helyzet. Mivel a szerszám jóval puhább mint a vidia, így az eltömődési jelenség is gyorsabb. Ezért használatos ide például a vörös kő aminek a kötőanyaga lényegesebben porózusabb, lazább kötésű ami gyorsabb kipergést eredményez és ezáltal új élek kerülnek napvilágra. A gyorsacél viszont messze nem olyan kényes a kipergésre mint a vidia. Itt nem jön létre mikrotörés. Éppen ezért van az, hogy a gyorsacélokat jobban lehet élezni a kisebb kövön is.
Van még egy fontos tényező ami a nagyobb kő mellett szól.  
Amikor a forgácstörőt kell ráköszörülni a késre akkor ideális esetben a végtelen nagyságú kő lenne a legjobb, mivel annak annyira nagy már a rádiusza, hogy szinte egy egyenest képez. A kis kőnél viszont nagyon kicsi a rádiusz és egy ilyen kő élével sokkal nehezebb az egyenes forgácstörőt létrehozni.
Két féle módon köszörülik a forgácstörőt a késbe.(jobbos kés esetén) Vagy a kő bal élén és a kés dolgozó részét felfelé tartják, vagy a kő jobb élével, de akkor lefelé tartják a dolgozó részt. Én ez utóbbi szoktam főként alkalmazni, mert jobb a rálátás a kés élére. De vidia késnél és kis kőnél ez nem jó megoldás mert nagyon kipattogzik a vidia. Akinek kis köve van az jobb ha a bal élen és felfelé tartva élezi.