Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Jó de már csak jövőre.

000000000

Motoros

000000000

Kösz a képet! Ez sima pax betéttel működik.A betét hegyét ha picit megmelegíted lánggal akkor esetleg még írhat.de vigyázz mert ha túl melegíted kilövi a tintát és vakarhatod a kobakod  [#fejvakaras][#falbav][#wave]

000000000

Heló, és B.U.É.K. mindenkinek.
Kezdő és hobbi esztergálásra adtam a fejem, vettem egy E1N-es gépet, és a cserekerék táblázat hiányzik a burkolatárol. Ha van valakinek ilyen gépe, kérhetnék egy jobbacska fotót róla. Előre is köszi.

csk8t2ni

Helo és BUÉK Neked is. Megcsináltam a képet, add meg az emailcímed és küldöm.  
Üdv.
Misi

0gbwyh99

Üdv. pmisi!
Tedd fel a cnctar-ba hogy a többieknek is elérhető legyen ! A leirást baloldalt megtalálod , Varsányi-tol kérjél jelszót .
[#wave]

000000000

Köszönöm Misi, nagyon szuper jó minőségű képeket csináltál.

dezs

Sziasztok! Nemrég vettem egy esztergát. Ez egy kis túlzás, mert a pénz már nincs meg, a gép meg még nincs meg...
Egyenlőre csak ennyit tudok róla:http://www.cruz.hu/at520.html" TARGET=_fnew>link

Ez lesz az első esztergám, úgyhogy NAGYON sokat szeretnék kérdezni.
Úgy vettem észre a fórum olvasgatása közben, hogy öreg motorosok is szoktak válaszolgatni.

Az első gondom a gépállvány kérdése. Rendkívül sóher vagyok, úgyhogy eldöntöttem én pénzt ilyesmire nem adok ki. Hegesztettem (azt is most kezdem tanulni) 40x40-es szögvasból (az volt kéznél) egy 1100x800-as vázat, ami 900mm magas. Elment rá egy kiló 2,5-ös pálca, úgyhogy remélem nem csuklik össze. :)
Mit gondoltok elbír egy ilyen asztal egy 200kg-os gépet? Használat közben.

dezs

Következő gondom: a garázs, ahová kerülni fog a gép egy panelgarázs. Vagyis 10 emeletnyi alacsony ingerküszöbű, esetlegesen rendőrt hívogató, áramot kikapcsoltató, emelt közösköltséget fizettető szomszéddal kell kompatibilissé tenni az eszterga működését.  
Hát vannak kétségeim a dologgal kapcsolatban...

Mivel lehet a leghatékonyabban csökkenteni a gépzajt és a vibrációt? Az asztalra mindenképpen teszek gumilemezt a gép alá. Van értelme az asztal lába alá is gumit tenni???
Tudtok valami jó hangtompítót??  
Az egész garázs hangszigetelése nem nagyon jöhet szóba, mert már így is olyan tűzveszélyes az egész....[#wow3] Ha tüzet fogna, valószínűleg előadná a Challenger felszállását kicsiben.

HJózsi

Többen is használunk a fórumon 40-es zártszelvényből készült asztalt hasonló súlyu gépre, gondolom a szögvassal sem lesz probléma az elhasznált pálcamennyiség láttán, ha nem 1mm-es anyagból van...  [#nyes][#wave] bár azt nem tudtad volna 2.5-ös pálcával hegeszteni ...
Tegyél be képet az asztalról...

HJózsi

Nem is biztos, hogy hangos a gép, ill túllépi a zaj az ingerküszöböt ... puding próbája... egy flex vagy akár villanyfúró sokkal hangosabb ... kb mikor érkezik?

svejk

H.Józsi és D.Laci!
A találkozón a Ti esztergátok is szabadonfutó főorsómotorral volt szerelve, ugye?

2vkx6unz

A gép önmagában biztosan sokkal halkabb mint bármelyik elektromos kéziszerszám, de megmunkáláskor ha valami nem jól van csinálva berezonálhat, csikoroghat. Na ezt a hangot viszi elég jól a vasbeton szerkezet. Érdemes csillapítani megfelelő alátéttel, de mindenképpen úgy, hogy semmilyen módon ne leggyen csillapítatlan kapcsolat (fémes) a gép és az állvány illetve az állvány és az épüet között. Így nem adja át mechanikus csatolással a rezgést.

000000000

szerintem vegyél/csinálj rezgéselnyelő géplábakat (végy egy menetes szárat, gumiszilentet megfelelő méretben,vagy motortartó gumibakot -teherautóba valót- abba már amugy is van menetes szár, drehálj hozzá egy "házat" amibe belemegy, meg talpat alá műanyagból,hogy ne kopjon a gumi,de a ház meg a talp ne találkozzanak és máris kész a gépláb)
A gépállványodat illetően kicsit szkeptikus vagyok.A szögprofilú anyag könnyen csavarodik, csak hajlításra ellenálló,de ha mondjuk 2,5-3 falvastagságú és minden oldalról tettél bele andrást, akkor nem lesz vele gond.(ugy értem,hogy elbírná a géped egy sima keret is, de ha csak a kézi tekerőt tekernéd, már attól is beinogna)