Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Nem figyeltél akkoriban ... http://www.machsupport.com/docs/MachTurnHU.pdf" TARGET=_fnew>letöltés a MachSupportról  ITT ...
Részletes menetvágási teszteket nem végeztem, csak M6-os, M12-es meneteket vágtam és az anyát kézzel fel lehetett könnyen hajtani... Pontos szerszámbeállítás kell, és a menet méreteit is pontosan kell megadni a Simple Threading (Lathe) wizarddal...
Rövidesen csinálok majd néhány tesztet.
A Mach leírás menetvágáshoz a 4 réses tárcsát és Timing bemenetet adja meg, véleményem szerint ezt kell használni, nem véletlenül írták ...  
Az előtolás sebességét korrigálja a főorsó fordulatszám ingadozás esetén. Én kézzel kb +/- 30%-al eltekertem menetvágás közben a fordulatszámot és gyönyörűen látszott, hogy az előtolás sebessége megfelelően változott és  a menet jó lett. Egy homogén anyagnál, jó szerszám és megfelelő tengelymozgató hajtások esetén nem szabad, hogy probléma legyen! A menetvágáshoz nem kell se pwm, se step/dir főorsó hajtás ( persze nem baj ha olyan), a kikapcs bekapcs főorsómotor "vezérlés" is elég...
A kis meneteket ki fogom majd próbálni, nálam mi a helyzet, persze ki is kell tudnom mérni majd valahogy a százados eltéréseket...

ra8nsmk6w

Azonos a véleményem Józsival a rések számát illetően. A nagyobb mozgatott főorsó tömegnél esetleg jó lehet egy rés is ( nem kell másra asszociálni) A megépitett gépemen a föorsónál szinte semmi lendkerékhatás nincs igy az akár egy fordulaton belül is jelentösen változhat.Egy ideje már szervósitottam a főorsót, úgy, hogy van "rés" bőven

HJózsi

A főorsó, főorsónak van definiálva (Spindle)..., kicsit úgy kérdezel, mint akinek WinPCNC-je van ... [#kacsint][#nyes] nem  Péter bízott meg, hogy kéne valamit drehálni WinPicivel? [#vigyor3][#wave] ...
A Mach-ban megvalósították a G76 kódot, azaz a  menetvágást, csak használni kell, 116.oldal a doksiban...  
A 4 rést a tárcsán valószínű időmérésre használja a Mach, ami negyed fordulatonkénti korrekcióra ad lehetőséget, ha változik a fordulatszám. Kérdés, hogy mekkora forgássebesség változás fordulhat elő az adott megmunkálásnál és az mekkora hibát okozhat. Az előfordulhat, hogy a forgácsolási beállításokon változtatni kell, a cnc-nél már csak így van, ha profi, ha hobbi akkor is ...

svejk

Jól van no...:(
Én nehezen tanulok de könnyen felejtek...
Azt hiszem ezeket a hozzászólásokat is el kellene mentenem későbbre..
Én az ilyen szájbarágósan értek csak... :)

svejk

Tehát akkor neked is kell a tárcsa..
Azt hittem külön tengelynek van definiálva.
Akkor ezt most úgy mint forgatót nem is tudod használni, hiába a step/dir főorsóvezérlés?

HJózsi

Ha a főorsó motort Spindle-nek konfigoljuk (nálam szervó, vagyis step/dir) akkor a mach, amúgy normálisan eszterga főorsóként kezeli és végrehajtja rajta a fordulatszám utasításokat, indítás megállás, előre, hátra ill tudja pl a CSS azaz az állandó kerületi sebességgel történő forgácsolást ( constans surface speed) ... Ha forgatónak akarom használni, akkor eleve nem a Turn-t indítom, hanem a Mill-t és ekkor lehet pl A axisnak configolni. Ha befogunk egy marógépet a késtartóba mondjuk, akkor a kereszt irány lehet a Z és a hossz irány az X ( vagy Y) és mehet a lefejtő "marás", nóniusz kerék gravírozás ... ;)

svejk

Most már vili..
Az a CSS tuti jó lehet, meg ugye látványos, mint az igazi gépeken.
Igy hogy a szerszám pozicionálását minden esetben a 4 vagy 1 réses tárcsa végzi, hajrá Mach Turn-osok, tessék  megpróbálni amit Nagy Zoltán fórumtárs csinál.
Lehetőleg egy ugyanolyan munkadarabot..
Na jó, kezdetekben az a 0,2 mm késkifutás lehet nagyobb..
Kiváncsi lennék medig lehet eljutni sebességben.
Tudjátok a Mill-esek már próbálták utánozni a komoly dolgokat. (pl. csillagteszt)
Még az is lehet hogy a G-kódot, vagy legalább az eredeti méretezést is megkapjátok.

svejk

Hobby cnc esztergások!
Írjatok már egy pár iránymutató értékeket a gépeitekről!
Gondolok itt a főorsó fordulatszámának átfogására, a szánok maximális sebességére.
Egy mondjuk ilyen H.Józsi féle méretű gépben gondolkodva.
Lehet egy ilyen kis esztergát kellene összerakni, vagy legalább átalakítani egy kis kínait..megtetszett, és most hirtelen felindultság van :)
Aki házilag építette az tud-e estleg valami figyelemeztetést, jó tanácsot adni?
Mi a legsarkalatosabb pontja? Főorsócsapágyazás? Beállítás?
Gondolom ferdeágyast lenne célszerű barkácsolni.
van 1-2 komolyabb hengergörgös lineáris vezetékem az ilyen projectre lett szánva.

000000000

Azért az nagyon játék kategória, hogy egy teljes
kör mentén csak egy ponton (vagy akár 4 ponton is)
van biztos mérési infóm. Így már az elv is
necces, nemhogy a gyakorlati végeredmény.
De mint tudjuk manapság a csodálatos varázslók
és virtuális Win. ablakok korát éljük...:)

svejk

Én is ettől tartok...
Talán a H.Józsi szabályzott főorsófordulatú gépe hozhat eredményt.
De lagalább megismernénk a határokat és nem ábrándoznánk.  
A kapott eredmények pedig a Te szerkezeted erényeit növelnék.

HJózsi

A ferdeágyas lenne a jobb választás, a MINITURN-nél nagyon tetszett, hogy könnyű megszabadulni a forgácstól. Viszont érdekes volt, hogy poícionáláskor szemre mindíg úgy láttam nem jó helyen van a szerszám, pedig jó helyen volt ... :)
Már azon is gondolkoztam a kisesztergát megdöntöm ... :)

HJózsi

Az biztos, hogy a 4 rés és a 100 rés között nagy a differencia , úgy hogy ki is fogjuk mérni mit lehet kihozni egy Obi van Praktiker-es kisesztergából :)...

svejk

Egyébként mi a magyarázata a ferdeágynak?
Akkor miért nem inkább függőleges?  
Ez egy kompromiszum a forgácseltávolítás és az között hogy mégsem kell akkora erő a szán mozgatáshoz mint ha függőleges lenne?
Hány fok szokott ez a megdöntés lenni?

Robika37

Üdv !
Volt olyan is de nem nagyon vált be.Lásd itt:
http://www.szerszamgepgyartas.hu/hun/machines/eszterga_2.htm" TARGET=_fnew>ev-630
Szerintem azok a legjobban karban tarthatóak ahol ferde ágyazás van leburkolva teljesen és "hátul" dolgozik a gép igy jobban ki lehet szolgálni akár manipulátoros (robot kinek hogy tetszik) munkadarab adagolóval....de mármegint elkalandoztunk az ipari világba.

Jeladó témában . Dolgoztam ilyen gépen:  
http://www.fermatmachinery.com/images/machines/C0CB831CEDC30C3DC125733E00723D04.jpg" border=0>
,tudomásom szerint menetvágásnál a főorsó jeladó  
"0" impulzusát (lehet hogy rosszul fogalmazok, 1600-as felbontásu enkóder volt rajta ami adott fordulatonként még egy referencia jelet is..) használta csak.

svejk

A linkelt oldal 2/3-ánál van egy EMV320..Na azt bizony nem 1940-ben gyártották hanem úgy 1975 ben :)
Jó erős strapabíró szerkezet egy ilyenhez néha hozzá szoktam férni..