Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Dolgoztál már ilyennel Pali?
Mennyivel tud többet mint a PKD ?

3k74cecek

OK. Köszi. Így már érthető. Azért nem értettem, mert csak kőméretet írtál, kőanyagot nem. Én ugyanis gyémánt koronggal köszörülöm  
a vidiát, így ezek a szempontok fel sem merülnek. Meg úgy vagyok a köszörüléssel, hogy érzéssel nyomom az anyagot, így az eltömődés igen ritka.  Egyébként a vidiához a zöld kő (C jelű szilicium karbid) való nem a szürke. Persze tudom az jóval drágább, de azt vallom, hogy jó szerszám nélkül nem nagyon lehet jó munkát végezni.

4um5b65d

A te szilicium karbid kövedből fekete is van, én azt használom, ha épp szükséges. De nem véletlenül emeltem ki a szürke színnél, hogy gránit kő ! A szürkék közül ez jó vidiához. Van más szürke is, például a normál elektrokorund és a cirkonkorund, de ezek másra valók. Bár az előbbit barna, míg az utóbbit kék színben is láttam már.

000000000

És a fehér kő?

4um5b65d

Én abból 2 félét ismerek, de lehet, hogy több is van.
A "2A" jelzésűt én is használom, főleg gyorsacélokra, és krómtartalmú acélokra, keménykrómra alkalmas.
A "6A" jelzésűt ha jól emlékszem szintén krómtartalmú anyagokra és üvegre meg gumira használják. Ez egy elég törékeny anyag. De üvegre a Szigma által kedvelt szilicium karbid is jó.

4um5b65d

Amúgy #2866-ra nem fogsz választ kapni, ha nem írod le, hogy milyen méretekkel fog rendelkezni a készítendő cucc. A múltkor megszívtam a tollal, úgyhogy most hallgatok mint a sír amíg nem ismerjük a leendő paramétereket.
[#fejvakaras][#lookaround]

3k74cecek

Félreérthetően írtam ezek szerint. Nekem nem kedvencem a zöld SiC kő. Régóta gyémánt korongot használok.
A fekete SiC kőre a katalógus (ami nekem van) kifejezetten azt írja, hogy az nem való keményfémhez. Használni nem használtam így tapasztalatom nincs vele.

4um5b65d

A nagyolásokat is gyémánttal csinálod ?

Szedlay Pál

Nem dolgoztam ilyennel, de láttam amikor készítik. Csak megrendelésre és az adott feladathoz.
A lényege az egykristály gyémántnak, hogy nincs benne kötőanyag.
Sajnos a PKD-ben van. Általában a lapaka gyártók három féle szemcsézettel gyártják. A durvább szemcsézetüt nagyolásra és marásra a finomabbat simításra használják.
Ennél a CVD is jobb, egyre gyakrabban használják.
Mivel ma már tudnak előállítani nagyobbacska ipari egykristály gyémántokat, inkább ma már ezeket használják állandó minőségük miatt.
Bármilyen furcsa, de ezek minősége már túlmutat a bányászott minőségen is.
A szemészeti szikéket is bármilyen furán hangzik ilyen egykristály gyémántból készítik.
Láttam az élét 1000X nagyításban, még így sem volt élrádius és recézettsége!!!!!!!!!!!!!!!!
Ezért nem szaggatja a retinát, hanem vágja.
Nagyon időtrabló az élezése, mert 3 mikronos szemcsével kezelt öntöttvas lapon csiszolják kézzel a megfelelő eredmény eléréséig.
Én is eljutottam laboratóriumi szinten
fém és polyimid kötésű csiszoló szerszámok gyártásával. Már csak egy két részlet van hárta a sorozat gyártásig.
Vissza térve a konkrét kérdésedhez.  
Azzal a "kővel" amivel a PKD-t élezik már a CVD bevonatot is alig lehet csiszolni.
A természetes és mesterséges egykristály gyémántokat meg sehogyan.
Ezért gondolom, hogy az éltartósága sokszorosa.
Ráadásul az egykristály gyémánt nem minden szögből egyformán kopásálló. Ha szakértő kézbe kerül pillanatok alatt megállapítja melyik irányból a legkopásállóbb és úgy kerül befoglalásra a csiszolás elött.

4um5b65d

Ezt a szemészeti szikét én is szívesen megkukkantanám, na persze csak akkor ha közben nem épp egy fehér köpenyes ürge mondja azt, hogy ne mozgassa már a szemét, nem tudok vágni... [#nyes]
Hová fejlődik ez a forgácsolás is.....
Annak idején az 1800-as években egy okos ember kijelentette, hogy abból amit fel lehet találni, annak jó részét már feltalálta az emberiség.... De nagyot tévedett......

s7manbs8

Vissza kellene küldenünk magunkat 1800-ba ezzel a tudással, mi híresek lennénk már.[#alien2][#alien][#alien2][#alien][#alien2][#alien][#alien2][#alien]

4um5b65d

És gazdagok !  

Ha meg 2200-ba küldöd előre magad a mostani technikával akkor te lennél a kor legmenőbb humoristája.[#nyes]

s7manbs8

És melyik bolygóra gondoltad, ugyanis én nem vagyok abban biztos, hogy a Földön akkor lesz e még valami érdemleges, ahol valaki megértené a humoromat, esetleg a mikroorganizmusok...
[#rinya][#rinya][#rinya][#rinya]

Szedlay Pál

Az érdekessége az volt a dolognak, hogy kipróbálta a postás, hány darab papírt tud átvágni vele egy húzásra.
Addig próbálgatta amíg megunta.
Majd az operatőr kezébe került a kés.
Aki élezési problémákra hivatkozva visszaküldte a feladónak.
Azért kiderült közben ez a papír vágási akció, és nem lett belőle garanciális probléma a postás fizette az élezést. ( 1 havi fizu)
Tanulság a gyémánt is kopik, csak lassabban.

4um5b65d

Lehet, hogy van igazság abban amit XYZ úr mondott jó pár éve:

"Azt nem tudom,hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket már biztosan csak kövekkel és botokkal"