Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Én is azokkal boldogulok leginkább, elektronika tervezés, szoftverírás, PC, mikrokontrollerek néhány típusa, röviden ennyi. Akkor nem tudunk esztergálni egyikünk sem ? Akkor keresnünk kell esztergályost, maróst, ilyesmi.

s7manbs8

Van egy szomszédom, ő pl. esztergályos szakmája szerint, de inkább a tanyáján szokott tartózkodni, meg mikor említettem neki, hogy CNC-síteném szívesen az otthoni esztergáját, egy kecskelábú jószágot, hát valahogy nem akart ráállni a dologra, meg hogy egy számítógép is legyen a műhelyében, elég az fent a szobában is.

bmejdz9nu

Egyszerűen K. jó ez az eszterga... Olyan mint egy "igazi megmunkáló kp." ...
Pedíg látni nem nagy költségvetéssel készült... de sok munka lehet benne...
Talán a főorsó és a vezetők kapcsolata azaz mechanikai erőssége a kérdés...

s7manbs8

Még van egy másik lehetőségem nem messze az utcánkban, azok pedig vassal foglalkoznak, vázszerkezeteket állítanak ösze, hegesztéssel, már beszéltem is velük, pl. gép szerkezetének összeállítása témában párszor.

bmejdz9nu

Érdekes, hogy szerszámváltásnál mennyire elmegy... egy szélső pozicíóba...

svejk

Ez csak szoftware kérdés..elég lenne csak Z irányba elmennie..
Lehet hogy mivel léptetős mindig leelenőrzi magát nem tévesztett-e :)

ra8nsmk6w

A szerszámváltási poziciót nem szokták 5 percenként átirni. Ha belegondolsz a maximálisan befogható munkadarabon kivül kell esnie a szerszámcserének, plussz önvédelmi rés. Ezt csak úgy hozzátettem. A váz az valami nagyon gagyi mintha nem is egy ember tervezte volna a szerszámcserélővel. Szerintem ez csak valami látványterv

s7manbs8

A honlapjának a neve is kukaCNC.

Szedlay Pál

Nekem van egy ilyenem ha érdekel. kompletten 200.000Ft-ért megválok tőle.

000000000

Szia Laslie!Sajnos nincs tapasztalatom faeszterga főorsó terén.A lényeg az hogy el kellene bírnia egy 125ös tokmányt.Jelenleg ami anyagom van hozzá az a tengely anyaga 35mm vastag tömör vasrúd a hossza az 300 mm.A csapágyazást illetően 2db kúpgörgős csapágyra gondoltam párba forgatva.A baj az hogy nem tudom hogy lenne ésszerűbb elkészíteni.A másik meg hogy elegendő lenne e a tengely átmérője, és hogy ilyen csapágyazással megoldható e.

4um5b65d

Állóbábod van a géphez?
Szeretnél furatot is rakni a tengelybe?

Én valószínüleg úgy tervezném a gépet, ha nem akarsz rá más tokmányt is rakni, hogy a tengelyt és a tokmány tárcsát összehegeszteném és utána jönne a készremunkálás.
Nem tudom, hogy te hogy gondoltad a tokmány rögzítését, menetesen ??

000000000

Igen, van állóbábom,nem ártana furat a tengelybe,ugyanis a körmös menesztőt ami a hosszesztergáláshoz kell valahogy rögzíteni kéne(talán morse kúppal).Ez a tengely és tokmánytárcsa összehegesztés nagyon jó ötlet, a fémesztergám is hasonló módon van megcsinálva,és nem gyógyulna rá a menetre a tokmány.

000000000

És a tengely átmérő megfelelő lenne? Milyen furatot érdemes bele rakni?

svejk

Nem tudom mennyiben "ilyen" de feltétlen küldj egy pár képet róla a főbb mechaniakai méretekkel, vagy legalább valami "etalon "méretű tárgyat rakjál rá/mellé.
A nick nevem alatti címre jöhet, várom!!

svejk

Igen a vázat mindannyian kiszúrtuk :)
A #2905 kérdéseire esetleg válaszok?