Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Bocs, de sztem. faesztergáról szól a történet.

4um5b65d

Gondoltam, csak fel akartam vágni....beeee [#nyes]

Amiket méreteket mondok az csak a példa kedvéért írom, majd hozzájavítod a saját csőméreteidhez.

Tételezzük fel, hogy 300mm hosszú a csöved és 60mm-es nyersen a furata.
Készítesz egy átmérő 31mm-es rudat kb 400mm hosszút és 2db 60 mm átmérőjű kb 15mm széles tárcsát aminek 31mm-es a furata.
Ezt a két tárcsát ráhegeszted a rúdra kb 250mm távolságra egymástól.
Fogod a 60-as furatú csövet és ráhúzod a már felhegesztett tárcsákra. Nem baj ha nem szorul rá. Majd a csövet 3 - 3 csavarral nekicsavarozod a belső tárcsáknak.
Így most kaptál eredményül egy régi módi konyhai sodrófához hasonlító valamit.
Ezt az egészet befogod a gépbe és a kilógó 31-es tengelycsonkokat nagyon pontosan leesztergálod 30-as méretre. Természetesen mindkét vége nagyon jól fusson egymással.  
Aztán megtámasztod az egész rudat és egy furatkéssel benyúlsz a csöved belsejébe és kiesztergálod mondjuk 65-ös csapágyméretre.
Igen ám, de nem tudod megmérni a csapágyméretet. Itt jönne jól a falvastagság mérő mikrométer mert akkor a cső külsejét is pontosan megmunkálva és a falvastagság mérésével matematikailag meg lehet mérni a cső külsejéhez képest a belső méretet.
De neked mást kell választanod.
Számoljunk csak:  
A tengelyed pontosan 30mm.
A csapágyméreted 65mm lesz.
A kettő különbözete 35mm
Ennek a fele 17,5 mm
Ezt a 17,5 mm-ert kell majd megmérned ami ugye a 30-as tengely és a csapágy mérete közt van.
Vagy van valami mérőeszközöd erre, vagy már előre készítened kell pár darab dugó szerű alkatrészt amit mindig bepróbálsz a két felület közé.
Akkor lesz jó a csapágyméreted ha egy 17,49mm-es dugó húzósan passzol a résbe.
Persze kell pár kisebb méretet is csinálnod mire rá tudsz állni az utolsó fogásvételre.

Talán sikerült érthetően leírnom.
Én huszon-pár év alatt talán ha 3-szor kényszerültem ilyen megoldásra.

s7manbs8

Mire gondolsz a kérdéseddel nem értem, pedig ittam már egy kávét is. Ami gépet láttam a balról jobbról is rendelkező keresztszánost ? Olyat láttam, nem kell azt kitalálni.

Robika37

Irigyellek a türelmedért

4um5b65d

Kúpgörgőset nem lehet összepárosítani önbeálló csapággyal, mert nincs hol feszítened a kúposat.

svejk

Bocsi,bocsi..Kmajernek akart szólni :)

4um5b65d

Így néz ki a dolog :

1db balra néző tokmány , mellette egy csapágyház, majd egy szíjtárcsa, majd megint egy csapágyház és a végén egy jobbra néző tokmány.

4um5b65d

Türelemből nincs hiány, még fát is szoktak hasogatni a hátamon. Igaz tölgyből csak 9-10 mázsáig bírom....[#vigyor2]

s7manbs8

Ilyet láttam én is.

s7manbs8

Látom és ebbe fogod bele az anyagot ?

4um5b65d

Az anyag egyik vége a tokmányban van, a másik vége meg ebben a bábban. Ezzel éred el azt , hogy átfordítás után a túloldali csapágyhelyed is futni fog az előzővel.

4um5b65d

Muszáj lesz csapágyház gyártásra ráállnom !

Kinek milyen méretű kell ?

s7manbs8

De akkor a külső felületnek is futni kell nem ? Azt előbb leesztergálom ?

s7manbs8

Mert eddig nem arra voltál ráállva, hanem a hócipők gyártására ?[#kuss][#integet2][#pias]