Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Szerintem a végén van egy kapcsoló és akkor következik be a szerszámcsere...
Ezt a megoldást (trükköt) a "sima" CNC-nél is már láttam... (videón)

bmejdz9nu

A váz... Végül is tök egyszerűen el lehet képzelni...
Van egy "alaplap" mint minden esztergán ahhoz bika erősen fel van fogatva a tokmány csapágyazása...
Aztán 45 fokban az egész elfordítva = megmunkáló központ forma lesz:)

bmejdz9nu

http://images.google.hu/images?um=1&hl=hu&q=lathe+automatic+tool+change&btnG=K%C3%A9pek+keres%C3%A9se" TARGET=_fnew>Google képtalálatok... "lathe automatic tool change" Nem csak forgatva lehet, hanem "eltolva" is...

http://www.polygim.com.tw/images/mini-04.jpg" border=0>

svejk

Igen, ugye Nagy Zoltán félgyári gépén is egy vizszintes asztalon lehet a szerszámokat elhelyezni.
Csak a forgó olyan "gépesebbnek" néz ki :)
Meg ugye 8 szerszámnál már egész hosszú asztal kellene hogy ne legyen összeakadás.

bmejdz9nu

Attól függ milyen bonyolult beszállítandó alkatrészekre lesz megrendelésed az új gyárból Kecskeméten... [#nevetes1]

svejk

Az emblémák biztosítópöckének a csavarjaira megkötöttem a szerződést :)

bmejdz9nu

Valahol el kell kezdeni... :) De az is nagyon fontos alkatrész:
Képzeld el, hogy a vevő bemegy a kocsival az automata mosóba és leesik a csillag... :)

bmejdz9nu

De az A és B osztályon nincs is csillag... csak olyan embléma... azaz nincs (biciklist be-) "célzókereszt"...:)
Kecskeméten ezeket fogják gyártani ... erre figyelj a tárgyalásokon :) Persze így kevésbé érzékeny ez a speciális alkatrész...

svejk

lebuktam.. na jó elmondom a cdi motorokba gyártom az 1200 báros szivattyúkat..

bmejdz9nu

ra8nsmk6w

Komoly megfontolás tárgyává kell tenni már  tervezéskor, hogy megtámasztás nélküli vagy megtámasztásos (tengelyesztergát) szeretnénk késziteni. Ha egyetemes, nevezzük hobby esztergának akkor javasolnám egy régebbi gép átépitését CNC-re. Azok gondolkodnak főként igy akik a megszokott gépformát nem szivesen váltják le és továbra is üzemszerüen dolgoznának rajta. Ha pedig tárcsa szerű munkadarabokat szeretnénk (ezek vannak többségben) akkor már elszabadulhat az alkotó fantázia. A 2932 egy viszonylag egyszerüen elkészithető gépkonstrukció. A revorverszerű szerszámcserélő önmaga is felér egy komoly gépépitésel. Láttam már olyan elrendezést is ahol minden mozgást a főorsó végez, tehát a szerszám áll. Ez is egy érdekesség.Igazából csak a tervezett munka ismeretében lehet belemerülni. Bármilyen furcsa de egy cnc eszterga tipustól függő célgép.Pl amelyik rúd anyagból dolgozik az másra nemigen képes.Érdemes megnézni a videó oldalakon, hogy nem igazán lehet látni elvetemült ötleteket és mindenki inkább biztosra akar menni. Végül is komoly pénz és sok-sok idő a tét.( zömében mindenki átépit)

svejk

Az átépítést elvetettem helyből...
Egyrészt egy ilyenen meg lehetne tanulni az igazi CNC-s szemléletet, hozzáállást, ami még esetleg később jól jöhet.
Másrészt mennyiért kapok használható gépet amit még érdemes lenne átépíteni.
Kicsi legyen jók legyenek a szánjai, stb.
Vagy lecserélem a siklószánokat is..
Egy átalakítottnál csak a főorsót a tokmánnyal és esetleg a szegnyerget lehetne hasznosítani.
szerintem egy ilyen rendszerű megépítése alpvetően megoldható és még a szerszámváltó is igaz nagy munkával, mert sok az alkatrész de kivitelezhető ha nem is pont ez a kivitel.
Alapvetően a gépágynál a főorsónak a szánnal való kétirányú párhuzamossága a leglényegesebb, ha ez meg van lehet tovább gondolkodni.

A héten még bekéredzkedek egy olyan műhelybe ahol ilyen elrendezésűek a CNC-k de van szegnyereg. Az egyiken hagyományos kézi a másik külön tengelyesített.
Hátha látok hobbyban is használható megoldást.

svejk

Mindenesetre továbbra is kíváncsi leszek a Te fotóidra akármilyen rendszerű is a Tiéd mert lehet épp az adja meg a döntést.

A 21-es mechanikát aki csinálta köztünk van még? Mármint aktív tag a fórumon?
Ott ugye patronos a főorsó..

svejk

Továbbra is várnák még praktikus tanácsokat a kés maximális mozgatási sebességére.
Akarhatok én nagyfordulaton "koloniál csavart" esztergálni? Van értelme ilyen nagy sebességre tervezni?

ra8nsmk6w

Annak idején a készitőjével Kicska Zoltánnal váltottunk néhány üzenetet. Ahogy emlékszem rá Ő is azt mondta, hogy ezt a gépet egy gyürű szerű munkadarabra készitették kimondottan. Amiből egy nagyobb darabszám kellett.Ha jobban megnézed szerintem példamutatóan készült el ennek  tükrében.