Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Az nem lesz jó, ne is erőltest. Ahogy mondod, túl nagyok a szemcsék.

dezs

A gyémánt a szén egyik allotróp módosulata. A másik a grafit (a harmadik a buckminsterfullerén, negyediknek a szénszálakat tartják).  
Nem tudom elképzelni, hogy mi lenne a hajtóereje egy kémiai reakciónak az acél széntartalma és a gyémánt között. Meg, hogy egyáltalán mi lenne ez a reakció.  
Valahol valaki korábban azt írta ebben a topicban, hogy az acél szén oldatnak tekinthető,(amit én is így tudok) és a gyémánt be fog oldódni az acélba.  
Nem foglalkoztam még szilárdfázisú reakciókkal behatóan, de azt tudom, hogy a szilárd anyagokban a komponensek mozgékonysága kicsi. Tény, hogy a tömény oldatok szeretnek hígulni, de inkább el tudom képzelni, hogy a gyémánt elpárolog, mint hogy beoldódik a vasba.  
Ha a gyémántkéseket nem ajánlják acélhoz, annak inkább a hőállósággal, vagy a rezgéstűréssel kellene kapcsolatban lennie. Azt tudom, hogy a gyémánt hővezetőképessége különösen magas, lehet, hogy a felmelegedést bírja, de gyorsabban hűl, mint a késszár, és ezért elreped.
Nekem is van két, jó vastag szárú gyémántkésem. Talán inkább nem próbálom ki őket acélon. :-)Zafírom viszont remélhetőleg tucatnyi lesz, és akkor azokat nem fogom annyira sajnálni.

4um5b65d

Milyen az a jó vastag szárú gyémánt kés? Ezeket a gyémántokat egy nagyon vékony lapka formályában forrasztják rá egy hagyományos váltólapkára. Nem lehet, hogy CBN lapkás késed van???

dezs

25-30mm magas a késszár, kb. 100mm hosszú. Nem váltólapkás, hanem fix szárú. Lent van a garázsban, úgyhogy az értékek nem pontosak.
A kő üvegtiszta, ebből gondolom, hogy gyémánt. A CBN fekete, ha jól tudom.

dezs

Egyébként van bármi előnye a gyémántkésnek réz simogatására gyorsacéllal szemben? Az azért olcsóbb valamivel, és még köszörülgetni is lehet.

4um5b65d

Én még nem láttam forgácsolásra való üvegtiszta gyémántot. Azt inkább ékszernek hagyják. Amit ipari célra használnak az nem tiszta. A sárgás - koszos szürkétől a feketéig vannak ezek. Lehet hogy valami hatalmas értéket őrizgetsz a garázsban? A gyémánt esztergakésnek is nagyon határozott kontúr élei vannak. A tied nem szabálytalan formályú ?

4um5b65d

Hogyne lenne, nem kell köszörülni. :)

dezs

Szép éles, szabályos, holnap lefotózom.

4um5b65d

Nagyon kíváncsi vagyok rá, még nem láttam ilyet. Én is fotózok egyet az enyémről.

dezs

Laslie! Ha jól emlékszem neked van kétezer darabos késgyűjteményed.  
Én eddig még csak elontani tudtam életlen késeket, megélezni, vagy kialakítani nem. Könyvekben mindenhol csak vonalas ábrákat találtam. Letudnál nekem fényképezni néhány fontosabb késalakot? Leszúrót, nagyolót, simítót meg furatkést. Csak egy-egy kellene amit acélhoz lehet használni.

dezs

Még nagyon kezdő vagyok.  
Igaz az, hogy a forrasztott lapkás késeket is köszörülni kell használat előtt? Nem lehet úgy használni, ahogy megveszem?

4um5b65d

A gyémánt ebben a lapkában kb 0,7 mm vastag. A teljes lapkamagasság pedig 3,3 mm (csak a viszonyítás miatt)

http://kepfeltoltes.hu/090110/000_0983_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

dezs

Az enyémben kisebb a gyémánt, de jóval vastagabb.

4um5b65d

Igen azokat tényleg meg kell köszörülni. Nagyon kezdetleges esztergálásra némely szűz kés is alkalmas, de nagyon rossz felülete lesz a készterméknek. A legfontosabb a köszörű köved állapota. A leggyakrabban használt kövek: a szürke színű amit vidiára használsz és a téglavörös színű amit a gyorsacélokra. Sose keverd öket. Vidiát például nem lehet jól élezni egy 150mm-es korongon. A 300-as méretet mondanám ideálisnak. És persze kell hogy legyen egy köszabályzó gyémántod, mert anélkül sem lehet. Egyébként kések fotóit raktam már fel kb 3 hónapja ebben a topicban, és rajzot is a forgácstörők kiképzéséről. Azt érdemes lenne visszakeresned, mert az jól mutatja a dolgokat.
De azt hiszem Varsányi Pétertől kérek majd egy jelszót a file tárhoz és akkor rakok fel képeket, mert ez másnak is gond volt régebben.
Ha vannak elcseszettnek gondolt késeid akkor te is felrakhatod a képeket és meg tudjuk vitatni. Ott ahol olvastál a 2000db késről, valahol azon környéken vannak fotók  topicban.

dezs

Nekem csak kicsi (asszem 150-es) ocsó praktikeres köszörűm van. Ezzel ugye az a gond, hogy a késhát homorúvá válik ha a korong palástját használom? Lehet az megoldás, ha féloldalasan elkoptatom a követ 45 fokos szögűre? Az egyetemünk műhelyében sem láttam 300-as köszörűt, pedig kicsi az volt vagy 12, meg 5 eszterga. Amit késekhez használtak, az volt így kihegyezve.