Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!
Nagyon jó az oldal, amit  belinkeltél. Köszi.

Robika37

Üdv !

Volt már 1962-es kiadásuhoz szerencsém, siklócsapágyas főorsóval és mechanikus kapcsolású kuplungos irányváltóval. Szerintem az jobb volt csak nem forgott annyit,a mechanikus kuplunggal finomabban lehetett "rácsusztatni" leszurásnál ,menetvágásnál. A főorsó sem rezonált be olyan könnyen.(meg sztem.MVE 280 a képen ,a 320-as emelt orsószekrényű)
Robi

svejk

No megnéztem pontosan, a miénk MVE340 és 72-es gyártású. Szerintem a képen látható az orsószekrénye, és a fedelébe belülről EMV280 van öntve, tehát egy kaptafára készültek szinte :)
Ugye ebben már elektromos kuplungok vannak.
De mi az a műszerszerűség a villamos kapcsolószekrény oldalán???
A miénken csak egy lemezfedél van :(

svejk

No de térjünk csak vissza az eredeti kérdésemre.
Nem nagyon tolongtok  a házi építésű gépekkel :)

ra8nsmk6w

Észleltem a kihivást! Eröt kell gyüjtenem +7 fok van a mühelyben legalább fél órát kell járatnom a gépet. Csak utánna mehet a munka ás a videó, kész vagyok rá de gyülölüm a hideget

ra8nsmk6w

gyülölüm = nem szeretem

svejk

Ez már biztató!  Csak nálam nem sokáig tartanak az építési felindultságok :(
Úgy hogy: Süss fel nap!... :)
És ez saját építésű?

ra8nsmk6w

Remélem olyan fernek tartasz, hogy csak a saját gyártású gépet használom. Egyébként van Miniturn -om is de az sem gyorsabb sőt

dezs

Nem olyan szép az asztalom, hogy lefotózzam. Inkább majd ha már rajta lesz a gép. Akkor már talán nem fog feltűnni a precizitásom.  

Miből érdemes asztallapot tenni gépállványra? Bútorlapra gondoltam, amire vékony bádogból csinálnék tepsit a gép alá.

Amúgy mit szóltok az esztergámhoz? (Cruz AT520)
Remélem nem bánom meg, hogy ekkorát választottam, de mindenkitől azt hallom, hogy a méret igenis számít!  

Hol lehet legolcsóbban vékony gyémántkorongot venni? Kb. 0,5 mm vastagságú, 50 mm-nél nagyobb átmérőjű vágókorongra lenne szükségem.  
Esztergakés köszörülésre milyen korongot használtok?

dezs

Használt már valaki zafírt forgácsolásra? Vagy hallottatok olyanról, aki látott olyat, akinek meséltek róla?
A keménysége 9-es a Mohs skálán, ahol a gyémánt 10-es. Nem tom a CBN hol van ezekhez képest, de a kerámiák is alumíniumoxid alapúak - ha jól tudom - és sokféle kerámialapkát használnak esztergakésként.
Csak azért kérdem, mert úgy néz ki tudok szerezni kb 3mm átmérőjű zafír rudakat.
Ha sikerül megköszörülni min lehetne tesztelni? KOR acélokat szoktak gyémántkéssel forgácsolni?

4um5b65d

Gyémánttal edzett anyagokat forgácsolnak lehelet finom fogásokkal és rezet kisebb nagyobb fogásokkal.
De nem tartom valószínűnek, hogy a zafírt meg fogod köszörülni, ha ilyen a keménysége. Tartok tőle, hogy a követ fogod leszabályozni vele. Önvény korongon gyémántszemcsés pasztával "köszörülik" ha jól tudom.

svejk

A tavasz beköszöntéig azért valami műszaki adatokat írhatnál..
terjedelem, sebességek, motorteljesítmények, megvezetések..
Kölönösen a főorsócsapágyazás érdekelne házi kivitelben.
(gyáriakat láttam meg azokhoz lehet robbantot ábrát szerezni)
Meg valami frappáns patronos automata tokmány házi kivitelezése is érdekelne.
A száladagoló már lehetne mezei mechanikus, és akkor soha többé nem kellene vennem drága pénzért távtartókat :))  
álmodik ám a nyomor...

Robika37

Acélt, gyémánttal? Én úgy tudom (lehet hogy rosszul), hogy a gyémánt is a szén egyik kristályosodási formája ezért reakcióba lép az acél széntartalmával ezért acél forgácsolásakor tönkremegy. Tudomásom szerint könnyűfémek nagysebességű simitására alkalmas.
Ha valaki jobban/másként tudja kérem oszlassa a ködöt...lehetőleg valami dokumentációval.
Üdv! Robi

dezs

Flexhez való gyémánt vágókorongon lehet valamit köszörülni? Persze köszörűre felszerelve. Vagy túl nagyok rajta a gyémántszemcsék?

4um5b65d

Számomra új dolgokat mondasz, könnyűfémre még sosem próbáltam. Az acélhoz pár század erejéig használom, de tényleg gyorsabban megy tönkre mint ahogy kellene, de mégis használom. Volt régen egy gép amit kifejezetten erre használtak, de nem tudnám hirtelen a típusát.  A gyémánt fő profilja a réz. Valójában ehhez a legjobb. Az alu szerintem rátapadna, bár még sosem próbáltam.