Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Nálam nincs mechanikus kapcsolat a szánnal, a főorsómotor DC szervó motor, Step/Dir vezérlővel.

svejk

Ja, értem..
De valami rémlik hogy valaki csinált itt olyan esztergálásokat amikor egy encodert rakott a főorsó végére és úgy vágott menetet.
Csak azt akartam tudni hogy a Mach-ben is van-e hasonló módszer mint ami a Nagy Zoltán gépén van. (CNC-videók topic)

HJózsi

Pont a Mach-ban van ... infók MachTurnHu.pdf 37.o aljától ... jól műxik ... menethez 4 résés tárcsa és Timing bemenet ...

svejk

Te próbáltad?
Gondolom a 4 réses tárcsával csak korlátozott pontosság érhető el.  
Vagy egy menetvágásnál közel állandó forgácsolóerő van és így elég stabil a főorsó fordulata?
És a Mach ebben az esetben  nem tud nagyobb encoderjelet fogadni?
Csak kérdezgetek itt a vakvilágben mert unatkozom :)
Valami párhuzamot próbálok állítani a két dolog közt...Vagy itt két teljesen más dologról van szó csak én ezt nem birom felfogni?

svejk

" MachTurnHu.pdf 37.o aljától "
Én csak a Mill-be száltam be anno.. :(

svejk

Az angolt megnéztem, tehát nem lehet nagyobb frekit adni a bemenetre...

svejk

De akkor neked nincs szükséged ezekre a résekre, neked mint egy tengely van definiálva a főorsó, és onnan tudja a szinkront, ugye?

D.Laci

Igen!
Egy résses tárcsával szerelve. Akkár többbekezdésű menetet is lehet vágni. Megoldotam, hogy sik menetet is tudjak vágni. A talin ott volt egy sik menet is.

svejk

Még az a jó hogy egymás mellett volt az asztalunk :(

svejk

És akkor a működési elve hasonló a Nagy Zoltán szerkezetéhez?

D.Laci

Direkt melléd kértem az asztalt, hogy ne lás semmit! :)

D.Laci

Hasonló a szinkron elv.

svejk

Próbáltál sebességhatárokat feszegetni??
Egyáltalán, még ha kisebb fordulaton is, de elképzelhető lenne ezt az M5-ös menetet megcsinálni a Mach-el a Te felállásoddal?

D.Laci

40x1.5 menetet 2400rpm -el vágtam sárgarézre.
Természetesen kisebb fordulaton is müködik.
Majd feljebb tekerem a frekiválltót és kiprobálom. De ha jól emlékszem a Mach 15KHz-el sasolja az index bemenetet.

vthgizrff

Nekem nem sikerült a Mach-ban beállítani a menetvágást. Pedig régebben Veled és Józsival is leveleztünk erről.
Már 600rpm-nél is gondok voltak a 1.5 menetnél.
22mm hosszúságú menetnél 0.08mm eltérés volt menetközépátmérőben a két vége között.
Lehet, hogy nagyobb fordulaton kelett volna próbálkozni?