Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Látom mazoista vagy, mindig a leggenyóbb alkatrészeket szeretnéd megcsinálni.[#buck]

1-es variáció.
Vékony leszúró késsel egy 58mm hosszúságú  darabot leszúrsz egy 7,2/6 -os csőből.

2. variáció.
Fogsz egy 8x1 -es rézcsövet aminek ugye 8-as a külseje és 6-os a furata, abból leszúrod a szükséges hosszt, de már leszúráskor figyelsz arra, hogy szépen fusson a csöved, mert így lesz derékszögű a leszúrásod a hossztengellyel, aztán esztergálsz a végeibe 2db vállas dugót ami szép húzósan belecsúszik a furatba, de a vállnál elakad és két csúcs között leesztergálod a külsejét. Van benne némi rizikó, hogy eldeformálódik a csöved.

3. variáció

Szintén leszúrod a 8x1-es csövet, de nem kell figyelned a végek derékszögüségeire.
Befogsz egy acélrudat a tokmányba, de nem húzott hanem hengerelt anyagot és végigesztergálod úgy, hogy teljes hosszban kúpoljon max 0,02 mm-ert. Ha ez ész akkor ráhúzod a rézcsövet ami a kúposság miatt meg fog szorulni rajta. Nem baj ha a tokmányba fogott részt még előtte 6mm alá esztergálod, így ha véletlen rászorulna a csöved akkor könnyebben le tudod venni a tengelyről. És éles késsel+ hűtéssel csináld mert eldobja magát a hőtől.

4. variáció

Tömör anyagból ! De ezt már nem írom mert nagyon macerás.

000000000

És az a régi varia, hogy egy átmérő 6-os lyukat körbe teker rézlemezzel?

4um5b65d

Nem mondtál hülyeséget végül is. Ha nagyon vékony falu csőre lenne szükségem akkor valószínüleg 5 százados trombita lemezből tekercselném egy 6-os köracélra. Persze ragasztással a folyamatos rétegek közt.

000000000

Köszi de csak tömör anyagom van.[#confused]

000000000

Köszi de csak tömör anyagom van.Tudom hogy szívás ilyet csinálni de időm meg türelmem van dögivel.

4um5b65d

A 3. variáció, a kúpos acélrúd ebben is benne lesz. Ezeket amúgy merev tüskének nevezik. Persze csak ha valaki nem talál rá jobb kifejezést.
A legnagyobb gondod a réz deformációjával lesz.  
Minimum 10-es anyagból indulj ki.
-Tokmányba fog, leoldalaz
-Kilógatod kb 70 mm hosszan, központfúr , megtámaszt, hosszesztergál az átmérőből kb 1 mm-ert.
-elveszed a forgócsúcsot és megnézed, hogy anélkül mennyire fut a leesztergált anyagod. Ha elmászott akkor már ne is folytasd. Keress más anyagot.
-Ha jó lett akkor leszúrhatod a hosszát méretre.
- két oldalról átfúrod hosszában az anyagot, újbóli ellenőrzés, hogy elgörbült e az anyag.  
A fúrásnál nagyon fontos a qrva jó hűtés belülről. Kevés fúrás, aztán kiemeled a fúrót és hűtöd belül. Nagyon pontos fúrást csinálj, ne másszon oldalra a fúró.
Ha eddig még nem dobta el magát az anyag akkor két lehetőséged van, vagy megpróbálod 6-os dörzsárral készregyártani a furatot, vagy két oldalról furatkéssel kiesztergálod, persze patronban és órázással.
Ha ez sikerült akkor jöhet a merev tüskére húzás és a külsejét készregyártod.

Nem merném azt mondani, hogy elsőre biztosan meg tudnám csinálni, nagyon nagy a rizikó, hogy elvetemedik valahol menet közben.

Én mindenképp a csövet erőltetném jobban kiindulási anyagként.

000000000

Köszönöm a segítséget.Esetleg úgy nem lehetne megoldani a dolgot hogy kifúrom az anyagot,ami valamivel hosszabb a kész méretnél.Ráhúzom egy 6os vaspálcára aminek az egyik felén van egy válla másik felén meg menet.Összehuzatom anyával egy távtartó gyűrű segítségével és utána esztergálom készre a külső méretet?

4um5b65d

Megpróbálhatod, de a kis falvastagság miatt én nem csinálnám. Próba-szerencse.
Ha csak fúrod akkor hová lesz az a pontosság amit írtál? Vagy nem is annyira lényeges?
Voltaképp mire szeretnéd használni?

000000000

Golyóstoll alkatrésznek szánom.Erre kerül egy nagyon vékony fa borítás,ezért lényeg hogy ne üssön mert átszakad a faborítás mert annak a falvastagsága 0.5 0.8mm között változik helyenként

000000000

golyóstollat lehet kapni boltban :))
szerintem a legegyszerűbb megoldás az,amit Te akarsz csinálni,csak úgy csináld,h min. 500mm anyaggal kezd, tokmány-futóbáb-forgócsúcs....szinte biztos,h az 500mm-en akad majd olyan szakasz,ami egyenes lesz és hiába anyagpocsékolás meg "hazárdírozás" gyorsabb módszer mint sok más.

4um5b65d

Na basszus, azt hittem valami precíziós alkatrész lesz.
Akkor fúrd át és egy fogásból esztergáld végig.
Most eldobom az agyam.....
paffffff

000000000

Hehe![#nyes][#vigyor2]tényleg precíziósan kell megmunkálni mert minden alkatrész adott a dologhoz és tökéletesen kell illeszkedni mindennek.Ajándéknak szánom de nem karácsonyra.

4um5b65d

Inkább küld el postán, megcsinálom.......
[#boxer][#vigyor2]

3k74cecek

Nem akarom PALOM-ot bántani, de látod mennyire relatív a pontosság !
Aki a gépiparban dolgozik annak a "rendkívűl fontos, hogy fusson" kifejezés 1-2 századot  jelent. PALOM alkatrésze ha 0.2-en belül van, akkor az már preciziós arra a feladatra.
Ezért célszerű elmondani, hogy mit akar csinálni a kérdező, mert akkor lehet korrekt választ adni. Szegény Laslie számtalan variácót írt le a precíz elkészítésre, míg ha tudja mire fog szolgálni, akkor 2 sorral elintézhette volna.
Ilyenkor szoktam mondani, hogy kérdezni is tudni kell.
Azért vedd fel az agyad a földről, mert megfázik [#nevetes1]

4um5b65d

Most dobom csak el igazán az agyam, rájöttem, hogy Palom nekem csinálja az ajándékot.
PALOM, nagyon precízen csináld !  
Mert különben beírok az ellenőrző könyvedbe !
[#integet2][#buck]