Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

...gondolom aki CNC esztergályos vagy marós, annak sem idegen az a művelet,mikor üresen futtat programokat a gépen,hogy az bemelegedjen, és minél jobb legyen az ismétlési pontosság ill. ne legyenek selejetek az első darabok.

000000000

ha jól tudom a PETP a teflon...

7vpav5d32

A 20-as átmérőnél durván 0.0144mm a hőtágulásod ha 70 celsius a hőmérséklet külömbséged.   Üdv: egy " fegyvertelen" [#puszi]

000000000

nade milyen anyagál?! [#circling]

7vpav5d32

Feltételeztem a tizedes fogásból, hogy vasat gyűrsz.

000000000

nem is akármilyet...kb. a rúdanyag első 2-3mm-e kéregeddzett, még hűtve is szikrázik, aztán ha ez elfogyott jön a takony és eszi a lapkám még mm-es fogással is.

4um5b65d

Nem-nem....
A teflon az a PTFE (Politetra-fluoretilén)
A PETP az Polietilén Tereftalát (béna egy neve van) Voltaképp egy javított polietilén származék,  nem nyúlik úgy mint a reklámszatyor. :)
A POM pedig a Polioximetilén rövídítése. Ha nagyon extra-finom részleteket kell kidolgozni egy alkatrészen akkor ez a nyerő anyag és ha jó a késed akkor ez lesz a legcsillogóbb felületű.

4um5b65d

Próbáld meg úgy esztergálni, hogy annyira balra kifordítod a késedet , hogy a kemény kéreg alá tudj nyúlni a lapka hegyével, már ha olyan a lapkád. Soxor ez beválik.

000000000

Egy kérdés!
Én vélhetően PA6-E ből gyártottam le a készülő gépemhez az anyákat.Félig meddig megmunkálva "pihen". Kifőztem olajban ugy ahogy olvastam egyszer itt a fórumon valahol és azt hiszem az olaj se árt neki az adatlapja szerint /mobilgear 600-as sorozat- hajtóműolaj/, majd a művelet után ujra átmentem rajta a menetmetszővel, amit -szintén a fórumban leírtak alapján - egy ugyan olyan menets szárból készítettem,mint amivel használni fogom.A kérdésem az,h ha ezek után hagyom állni /pár hónapról van szó, lezsírozva, dobozba, nejlonba stb./ felléphet-e "folyadékveszteség"???

000000000

értem, de nem akarom megjegyezni....nem vagyok kémikus :)
Ezekszerint találkoztam már mindegyikkel, de abból nem tanul meg sokat az ember,ha egyszer-egyszer megmunkálja....mert ki tudja,h tartós használat után mi lesz vele... nem tetszik nekem,h nem "stabilak" ezek az anyagok, ill. a PA6-xx...lehet hagyom a francba a danamid anya készítést és megcsinálom bronzból.

4um5b65d

Olajat, nem fog veszíteni az szinte biztos, vagy csak "megfoghatatlan" mennyiséget. Csak a víz képes ilyenre párolgáskor. De mivel az olajokra elég rosszul reagál az anyag, további dagadás előfordulhat. Csak egy érdekesség a PA6-E ről....kb 10 éve csináltam egy nagyobb darabszámú munkát ilyen anyagból és félretettem egy mintadarabot a későbbi rendelésekre. Bár a következőket rajz alapján csináltam, de ha most vennék méretet a mintadarabról és rajzot készítenék akkor pontosan 0,5mm-el nagyobb méret lenne a rajzon a 27-es eredeti átmérőhöz képest. Ennyit dagadt 10 év alatt és ennek jó részét már az első évben szedte magára.

3k74cecek

Nem gondoltam, hogy ennyire mazohista vagy [#wave]

4um5b65d

POM vagy PETP !!!! Ezekkel jobban jársz.
A POM szinte semmit nem mászik el, a PETP-nek pedig jobb a siklása, de még az is elég stabil.

4um5b65d

Én is ezzel kezdem a napot.....560-as fordulaton bemelegítek.....aztán jöhet a meccs 1000-el .....a lelátón meg tombolnak, ha gólt esztergálok a bal felső sarokba. [#nyes]

robroy007

Csak a gépfelújításhoz tenném hozzá:

http://web.axelero.hu/kapitanyattila/kepek/210.jpg" border=0>

valahol régebben én is tettem közzé itt a fórumon egy csepeli céget akik foglalkoznak ágy köszörüléssel