Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

csk8t2ni

Én már felköszörülve vettem, de azóta beszéltem olyan emberrel, akik esztergákat újít fel, és azt mondta, hogy kb 60-100eFt egy ilyen felköszörülés egy átlagos esztergánál. A gépidő díja 12eFt/óra.

Az ember szerint fontos a precíz munka, azt mondta, hogy talált ennél olcsóbbat is, de ott elb...ták. Ugyanis pl fontos, hogy a köszörülés előtt az eszterga talpát is síkba húzzák, hisz azzal kerül majd fel a köszörűre, és ha ezt nem teszik( ahogy az olcsóbb köszörüs ezt nem tette, mert gyorsabban túl volt a melón), akkor ferdén lesz köszörülve az ágy...  

000000000

"Ugyanis pl fontos, hogy a köszörülés előtt az eszterga talpát is síkba húzzák,"

[#rinya][#falbav]

3k74cecek

Csatlakozom. [#wow1][#vigyor1]
Azért megkérdezném az illetőt, hogy ezt mégis hogyan csinálják???
Fejre állítják a gépet ??? Esetleg csüng egy darun és alulról megmunkálják ??[#vigyor2]
Kiváncsi lennék mit válaszolna.
Meg egy kissé gyanús, hogy ha az ágyat felújították, akkor a többi részt vajon miért nem?

csk8t2ni

Mi az előbbi mondattal a baj? Nem értek hozzá, nem is láttam még ilyen műveletet, de nekem logikusan hangzik. Szóval ha nagy hülyeséget írtam( nekem ezt mondták ) akkor lécci adj olyan választ is amiből tanulhatok. köszi.

csk8t2ni

Na ja, én úgy vettem, hogy fel van újítva. Aztán kiderültek a dolgok... és most pótlom amit pótolni kell. ( nem ott vettem, ahol "elmagyarázták" ezt a hogy köszörüljük fel dolgot, ott csak síktárcsát vettem az esztergához.)

000000000

A dologgal kapcsolatban a magamfajta laikus számára két buta kérdés vetődik fel.

1 hogyan?
2 miért?

A hogyant, Szigma is feszegette.

Mit értünk az alatt, hogy síkba húzzák?
Fejre állítják és megmunkálják? Netalán, az alját egy síkfelülethez húzatják?
Értelmét egyiknek sem látom. Ettől, még lehet.

Mért lenne fontos az, hogy az ágy síkban legyen a talapzattal? Mit változtat a lényegen néhány milkó?
A munkadarabot a földhöz fogatják és úgy munkálják meg? Érdekes egy elképzelés.
Érdekes lenne az ágyat bármerre is görbíteni. Az én kis játék esztergámat, talán lehetne. Azért, nem gondolnám, hogy az ágyat kell megcsavarni ahhoz, hogy menetet vágjak.

Egy ehhez hasonló „eset”.
Egyszer hobbyból egy IFA motort újítottam fel. Főtengely köszörültetés, hüvelyek fúratása, dugó csere és ami kell egy totál felújításhoz.
Elvittem a „mesterhez” fúratni a hüvelyeket, aki egyébként abból él. Azt mondja nekem, hogy a hüvelyekre vigyem neki a gumigyűrűket is, mert azok összehúzzák a hüvelyt és azokhoz kell majd megmunkálni.
Rettentően össze tudja húzni egy kétmilkós ó gyűrű azt a hüvelyt.

A „mester” vagy hályogkovács módjára furkált a vakvilágba, vagy engem nézett sík hülyének.
Ez az ágykérdés is hasonló lehet.
Persze, azért hallgassuk meg szakemberek véleményét is.
Én, csak inaskodom itt.  

Nem téged kritizállak, mert Te csak leírtad, hogy mit hallottál.
Keringenek vad dolgok a világban.

000000000

Üdv. Szigma!

Nekem az, az érzésem, hogy sok hintáslegény áttért a forgácsolásra.
Megpróbálnak mindenkit a hintájukba ültetni.

3k74cecek

Nem téged cikiztelek, hanem aki mondta neked a süketséget.

Az ágyvezetéket kétféleképpen szokás felújítani, ha már annyira kopott, hogy le kell szedni belőle.
1. Az ágyvezetéknek vannak olyan részei amit a gép gyártásakor megmunkálnak, de se a szán, se a szegnyereg nem használja, tehát ez nem kopik  a gép használata során.
Erre a felületre lehet rátenni egy maró vagy köszörű készüléket és így megmunkálható az ágy kopásnak kitett része.

2. Leszerelhető az ágyrész a gép talprészéről, és csak az ágyrészt teszik maró vagy köszörű gépre.

A komplett gépet viszont nem hurcolásszák a felújításhoz.  
Képzeld el mekkora gép kellene egy két méteres eszterga felújításához. Nem csak a méretek miatt, hanem a teherbírás miatt.
Leginkább pedig nem munkálják meg a talpát a felújításhoz.

Az előző két módszer után következik a tusírozás, de azt most nem részletezem.

000000000

...én is így tudom ahogy Szigam leírta.Az ágyvezetéknek egyedül a főorsóval kell futnia /tehát amennyit leköszörülnek a prizmából, annyival nagyobb hézagoló alátét kell majd a kések alá/.Egyszer láttam olyat /igaz csak képeken/ hogy egy kézi szerszámba -pl.sarokcsiszoló- volt befogva a nemeskorund és az orsó, meg a szegnyereg kúpcsatlakozásába betettek egy rudazatot, mely pariba volt egy lineáris vezetővel -hogy túl nyúljon a gépágyon a szegnyeregnél- és a rudazat, meg a lineáris vezető távolságát nóniuszozni lehetett és a forma huzogatta a felxet a köszörűkoronggal és így köszörülte fel az ágyvezetéket.MOndjuk a szegnyereg tövében elég macera lehetett mind1.
  Az én kis padomon, csak két pár vezető felület van, egy a szánoknak egy a szegnyeregnek.Gondolom kis gép lévén nem kell külön vezető pár egy köszörűnek mert felfér a köszörű gépre.
  Kérdezem én mi van akkor, ha valamilyen oknál fogva a szegnyereg vezetőpályáját is fel kell köszörülni /mondjuk ráesett valami nagy munkadarab a prizmára és sérült/ a szegnyereg magasságát akkor hogy lehet megemelni??onnantól fogva akkor az már csak egyfajta kúpesztergálásra használható?!?!?! :)))

pmisi!amugy gratula a gépedhez!Szerintem nem jo ötlet a golyósorsó,mert nem biztos,h kapsz olyan menetemelkedésűt,ami neked kell és akkor csináltathatsz új nóniusztárcsát.Amugy az én gépemen a hosszszánnak van egy rögzítő csavarja,hogy amikor a késszánnal dolgozok ne mozduljon el az egész.

Még valami.Valaki leírná a kézi hántolást mit hogy miért.

4um5b65d

Sziasztok ! Lejárt a száműzetésem, így már bátran írogathatom a senkit sem érdeklő hozzászólásaimat. [#crazya]

Inas mesternek csak annyit, hogy a több tonnás ágyszerkezetet is úgy lehet csavarni mint, ha "papírból lenne". Pont ezen tulajdonsága miatt kell egy új helyre került gépet a lábakkal kiszintezni. Ha egy hosszabb esztergagép gép kúpol valamelyik irányban akkor 0,5mm-es !!!!!  eltérést is gond nélkül ki lehet egyenlíteni a tappancsok emelésével / sűlyesztésével.
Ebből kifolyólag egy kitűnően felköszörült ágy szerkezet is mutathat akkora hibákat , mint egy ház, csak egyszerűen nincs jól beállítva.

Szigma, az 1-es és 2-es pontokba szedett hozzászólásoddal 100 százalékban egyet tudok érteni , de a harmadik részével már nem. Bizony létezik olyan gép amire nevetve felfér egy forgácsoló gép és simán meg tudják köszörülni az ágyakat. Azt hiszem a legtöbb ilyen köszörüléssel foglalkozó cég az egész forgácsoló gépet feldobja a köszörű gépükre. A tömeg nem különösebben mérvadó egy ilyen megmunkálásnál, hisz az adott gépet erre tervezik. Egy 1000-es csúcstávú gépet szinte keresni kell egy nem is túl nagy méretű szánköszörű gépen. Nemrég a Vaterán láttam is két ilyen gépet. Az egyiknél voltak adatok is. Mit ne mondjak, két elefántnak simán beköszörülné méretesre az agyarait egy ilyen gép....

[#vigyor2]

4um5b65d

Valaki kért egy vázlatos skiccet egy oszlopos fúrógépből kialakítható primitív esztergáról....
Egy kis türelmedet kérem, nincs itthon a fényképezőgépem, de szerdán már tudok felrakni egy képet.

3k74cecek

kis gépeken nincs gond, ha az egész egyben felfér egy köszörűre.

Egyébként ágyvezeték javításkor a szán alját is javítani kell, különben hamar elrontja a javított ágyvezetéket.

"mi van akkor, ha valamilyen oknál fogva a szegnyereg vezetőpályáját is fel kell köszörülni? "  

Abban az esetben a szegnyerget is meg kell emelni.  
Nem egy öröm, de megoldható.

Szerintem Ő nem a hosszán elmozdulásától fél, hanem pont fordítva, a késszán elmozdulástól mikor a hosszánnal erősebben dolgozik.
Most nem teszem le a nagy esküt, hogy a golyósorsók mennyire önzáróak, de lehet, hogy jogos a félelme. Akkor pedig valami rögzítőt kell csinálni a késszánra, vagy valami erősebb surlódást biztositani a golyósorsó tengelyének.
Egyébként a golyós orsónak nem az a fő jelentősége, hogy könnyebb tekerni, hanem egyrészt pontosabb a linearitása, és főleg nem kopik olyan gyorsan mint a normál menetes orsó, így sokáig nincs kotyogása.
Szerintem viszont a késszánra nem sok értelme van golyósorsót tenni. Egyrész alig van hely, nagyon vékony férne csak el. Másrészt az nincs annyit használva, hogy megérje (ez persze a csak az én véleményem).
A keresztszánnál viszont már megérheti, a pontosság miatt (persze ez is csak akkor ha a jelenlegit úgyis cserélni kellene).

s7manbs8

kérdés !
van valakinek kész megoldása hagyományos eszterga CNC-sítésére, elektronikával, dobozolva, stb. esetleg eladó ? 2 tengelyes vezérlővel, komplett ?

000000000

„Inas mester”.
Nem semmi poén!

Bizonyára nem írtam körül rendesen a mondandómat (ha egyáltalán volt olyanom).
Inkább arra akartam kitérni, hogy semmi értelme a talp húzogatásának és megmunkálásának.

4um5b65d

Azt egyébként el tudnám képzelni, hogy a főorsóba befognak egy köszörült anyagot támasztás nélkül és ha az tökéletesen ki van órázva futás szempontjából akkor mint mérési bázis felületet fel tudják használni a gép aljának a köszörülésére. Ezek után pedig az alját használják forgácsolási bázisnak. Sok ötlet és furcsaság lehet ezen szakmában is. Csak példának a TOS18-as gépemnél az oldalfelületén van egy bázis kiképezve, de valószínűleg ezt csak a gyártásnál használták fel. Vagy ki tudja.....