Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Már miért ne gerjedne? Az öcsémnek is E1N van és kettő meg minek ;)
A belinkelt tos MN80 új?  
Az biztos egy kínai csoda helyett én egy ilyet választanék. Egyszerűen gyönyörű!

4um5b65d

Értem én kérem szépen az urak felháborodását, de ha csak alátétet kell gyártani néha néha akkor minek az eszterga?  Ez luxus. Persze lehet csak úgy is tartani egy gépet mert jól mutat. Ha ez a cél akkor jó lesz bármelyik gép amit a Kína nevű ország ránk sóz. De csak-csak kell egy kissé fajsúlyosabb gép, ha már gépépítés a cél.... Nem akarok hülyeséget mondani, de ha jól emlékszem az az eszterga-maró kombináció összesen 48 Kg. Az nagyon kevés....

000000000

Pár szót szeretnék szólni a kis eszterga témához.
Én is voltam olyan balek, hogy vettem egyet. „Multifunkciós” a lelkem.
Fúr, mar és esztergál –na. Ha, tudna a szerencsétlen.
Én egy olyan típust vettem, amit 200-ért adtak a praktikerben.
(Szerintem, csak azért vettem meg, hogy az Asszonyt bosszantsam.) Később meg magamat.
Az nagyon kevés, hogy megveszi az ember a gépet. Legalább egy százas a szerszám még hozzá.
Forgócsúcs, fúrótokmány, tolómérő, fúrók, meg ami kellhet.
Mikor, mindez megvan, utána jön a pofára esés. Nem lehet vele esztergálni.
Legalább is, vasat, azt nem.
Szerelt késsel véletlenül sem tudtam vele forgácsolni. Remegett, mint egy őrült.
Gondoltam, rapidból köszörülök neki egyet. Esztergályos lenne a szakmám, de közel harminc éve esztergát sem láttam. Attól, azért egy kést, meg fúrót még megköszörülök.
Alumíniumot, vagy műanyagot talán lehet vele kókányolni. Talán, még a gömbgrafitost elviszi.
Bigyóacélból sem kell átmérő harmincnál nagyobbal próbálkozni. Alatta, olyan 2-3 tizedes fogásokkal eldöcög.  
Így jártam ezzel a „csodamasinával”.
Balekot azért mindig lehet rá találni, aki megveszi. Itt vagyok példának én.

000000000

Nem új, csak valaki tobb idot szánt a felujításához.....   De a múltkor találtam egy céget, ahol még ma is gyártják, csehországban. Csak nem is mertem megkérdezni, mibe kerulhet, mert ha átszámolod a felújított verziót, már az is túl van a 700ezeren....

s7manbs8

Jó ezeket a tapasztalatokat hallani, ugyanis nekem is volt már olyan gondolatom, hogy jó lenne venni ilyen kis esztergát, de nem sok pozitív véleményt lehet hallani, amit nem is csodálok, nekem is van egy házilag összetákolt esztergám, ami jelenleg szét is van szedve, mert nagyon gyengécske volt, pedig méretben még talán nagyobb is ezeknél a kis 100 eFt kategóriájú gépektől. De az is csak a műanyaggal és fával tudott elbánni. Sajnos az anyag és a fizika törvényei meghatározzák a kivánt masszivitáshoz és az adott funkcióhoz a minimális méreteket, és ezektől kisebbel csak ide jutni, hogy a hungarocellt minden gép simán vágja. Esetleg ha olyan anyagot lehetne készíteni, mondjuk vasötvözetből, aminek olyan szerkezete lenne mint a szivacsnak, valamilyen technológiával, akkor meglehetne a merevség és könnyű súly követelményét valósítani egyszerre, nem tudom létezik e ilyen anyag, én még nem hallottam róla, ha van ilyesmi.

airfoil6205

Én a PROXXON fúró-maróval jártam ugyan így (BFW 40/E; BFB2000; KT150 kombináció) érdekes jelenség, hogy a CNC vonatkozásában mindenki a profi alkatrészekre esküszik és keményen leszólja a "csak hobbystákat" ezeknek a kis játékgépeknek a vonatkozásában meg nem nagyon akar kiderülni az igazság, sőt néha mintha bátorítanánk a bizonytalanokat. Réz; alumínium; műanyag farigcsálásán kívül ezek a gépek másra alkalmatlanok, legfeljebb egy hajómakett alkatrészeinek a legyártására jók. Senkit nem akarok megsérteni, aki használja ezeket, ez a saját véleményem csak.

000000000

> Esztergáláskor meg rohadtul útban van a maró felsőrész.

Az osszes ilyen kombi felso reszet (maro) vagy le lehet venni, vagy pedig meg lehet forditani 180 fokkal (amit linkeltem kinai csodat, az olyan, hogy hatra lehet forditani, mint a baseball sapkat;)

> A gép még nem minden. Avval tudást nem adnak.  

Ez igaz. De kicsit tyuk es a tojas esete. Ugyanis addig ne vegyek esztergat, amig nem tudok esztergalni, de akkor min tanuljak meg?;)

Nekem ez az oszver megoldas nagyon is tetszik, sot nagyon sok ilyen mini eszterga atalakithato furo-maro-esztergava (kulon megvasarolhato utolag), de nem kotelezo. Es akkor mar kit zavar?

Mindenesetre sikerult lebeszelnetek rola ...

De ismerek olyat (bar csak interneten keresztul), aki vett egy ilyet (CL250M):
http://www.chronos.ltd.uk/acatalog/copy_of_copy_of_copy_of_Clarke_CL250M_Lathe___Accessories.html" TARGET=_fnew>CL250M

Ehhez hozza lehet aggatni egy marot (CL251MH), ugyanazon az oldalon megtalalhato.

Es megvan vele elegedve. Igaz elotte neki egy "oras" esztergaja volt:
http://lh4.ggpht.com/nop.head/Rg_4VVDP8JI/AAAAAAAAAEQ/BIcMQlOUp8g/s1024/lathe.jpg" border=0>

Ehhez hasonlo eszterga meg ez is:
http://www.chesteruk.net/store/cobra_3in1.htm" TARGET=_fnew>cobra 3in1

Meg ezek:
http://www.axminster.co.uk/product-Axminster-SIEG-Axminster-SIEG-C1-Micro-Lathe-Mk2-33289.htm" TARGET=_fnew>axminster

http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue/Machines-Accessories/Lathes/Model-C1-Lathe/Model-C1-Lathe---Metric---Special-Offer/Model-C1-Lathe---Metric---Special-Offer" TARGET=_fnew>C1

Igazsag szerint, nekem egy olyan eszterga eleg is lenne, amivel egy 6mm vastag acelrudba menetet tudnek vagni. Nalam ennyi lenne a minosegi kovetelmeny;))

000000000

Ahogy mondod!
Csak makettekhez egy kis cicoma és ennyi a tudományuk.
Mikor nekifogtam vele kókányolni és remegett és zörgött, rögtön eszembe jutottak a közel negyven éve tanultak.
Masszív ágy a lelke a dolognak.
Az általam vásárolt kókányra sok mindent rá lehet fogni, csak azt nem, hogy masszív.
A hab a tortán, hogy a főorsó csapágyazása egy nulla. Maga a „főorsó ház” olyan öt milkó „vastag” öntvény. A csapágyak, meg úgy zörögnek, hogy nem mindennapi. Cserélni, ugyan lehetne, de egy időre elment a kedvem a masinától. Ráadásul, azzal nem sok mindent oldanék meg.

Én így jártam.
Azért is írtam meg a tapasztalataimat, hogy aki akar, az okul.
Vagy, bízik a szerencséjében és választ egyet magának.

A súlya tényleg elárulja, hogy egy forintot nem ér.

Van egy házilag készített is. Egy ismerőstől kaptam egy örökségből. Azzal, többre megyek.
Az egy fázis, tényleg gond.
Egy másik villanymotort használok „fázisváltónak”. Azzal tűrhetően működik.

4um5b65d

Javasolnék valamit akinek van oszlopos fúrógépe.
Döntse oldalra és pillanatszorítóval rögzítse valahogy aztán lehet venni praktikerben olyan satut aminek van két koordinátára való mozgatási lehetősége, azt is rögzítse az asztalhoz és akkor próbáljon meg vele esztergálni. Tapasztalatszerzésnek nem rossz.
De a legjobb , ha otthon saját magad próbálsz összehozni egy főorsót és szánszerkezetet, akkor abba lehet anyagot tenni. Sokan nem is gondolnák, hogy betonból és dróthálóból, némi betonvasból milyen jó kis masszív géptestet lehet építeni.

robroy007

elektron

az anyag létezik habosított alumínium és magyar találmány kisérleti fázisban  
a NASA érdeklődik utána  
azt hiszem 60% súlymegtakarítást jelent kicsi terhelhetőség csökkenéssel és némi technikai hátránnyal, még nem tudják egyenletesen habosítani az anyagot

persze ez se fog nagy technológiai fejlődést hozni egyetlen magyar egyetemnek se, mert itt nincs pénz a nagy lehetőségekre vagy nem tudják elképzelni, hogy lehetőség van benne és azért nem támogatják

ha csinálsz valami újat még majdnem azért kell harcolni, hogy nehogy idiótának vagy sarlatánnak bélyegezzenek meg itthon  
máshol meg tolják a zsetont akkor is ha semmit se ér

robroy007

erre megnéznék egy ötletet már csak vázlat szintjén is!

s7manbs8

Eredeti új ötletek sokszor úgy születnek, hogy pár egymáshoz nem illő szót kell  összetenni, ami sok esetben persze értelmetlen, de néha jobban belegondolva kiderül, hogy adott esetben valami még nem létező születik, a gondolkodás ereje, hatalma , hmm..., én is valami ilyesmire gondoltam nemrég, ezt a NASA féle anyagot. Itt a csevegő témába beírva nemrég épp ezt említettem én is, hogy USA-ban pl. fődíjnak olyan cuccokat ajánlanának nagyobb cégek, amilyen kis hazánkban  ritkaság. Pont az ilyen hobbystának nevezett emberek közt eleve rengeteg olyan ember lehet, aki szívből és jókedvvel alkot új dolgokat és elég kreatívak is, szinte ilyen helyeken lehetne kihalászni ügyes új megoldásokat kitaláló emberkéket és megoldásokat.

000000000

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni .Vásároltam egy e320 esztergát(Köszönet Szalai Gyurinak a segítségért)
Viszont egy két fogaskereket cserélni kéne benne.
Ha valaki tudja honnan lehet ,a típushoz rendelni,vagy legyártatni megfelelő áron alkatrészt .Kérem jelezze
Előre is köszönöm
Zotyto

4um5b65d

A betonozásra? Talán még fényképet is elő tudnék vakarni valahonnan..[#vigyor2]

Motoros

http://www.fogaskerekek.hu/hun.htm" TARGET=_fnew>ITT legyártják a fogaskereket