Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm Laslie de pont kúp készítéséhez szeretném használni a szánt.A baj az hogy a kúp felületébe ragyát.barázdát vág a kés az oldalirányú mozgástól[#wow1][#fejvakaras][#falbav]

4um5b65d

Most már a megmunkáló központ ráragadt. Nem lehet megmásítani.[#nyes]

4um5b65d

Soha nem lesz olyan felületed, mert ezt kézzel csinálod. Az egyetlen megoldás az ék rendbetétele, vagy marással vagy köszörüléssel, vagy reszeléssel, de mindenképp az a baj, hogy az éknél levő kúpszög nem stimmel a kéziszánnal.

000000000

Ok!
Legyen megmunkáló központ.
Végül is, csak két dolgot nem tud normálisan. Esztergálni és marni.
A többi megy neki.

fisrcxuk3

Ismeri valaki az OU1500 bulgár gépet?megállt rajta a villám kifelé, mechanikusan  nem lehet a kart kifelé pozicionálni: a villám motor megy  Ezen kivül a lakatszekrényen egymás alatt elhelyezett két kb 40 mm -es skálázott tekerö mire szolgál?

3k74cecek

Túl sok hozzászólás történt az írásom óta így nem névre szólóan reagálok.

Tyúk-tojás esete: ha autózni akarsz akkor mit teszel először? Autót veszel, vagy megtanulsz vezetni máshol?
Hasonlót kellene tenni az esztergával is. Valamennyire tanácsos (nem kötelező, de hasznos) más úton megtanulni az alapokat.
Utána ha még érzel hozzá kedvet, venni egy gépet. Ezen pedig megtanulni az ilyen kis gépek lelkivilágát.
Ha ugyanis nem ismered az elméleti alapokat, akkor nem fogod tudni, hogy milyen irányba kell változtatnod, hogy jó legyen az ami éppen valami miatt nem sikerül.
Kisérletezni persze lehet, de minek feltalálni a meleg vízet, ha már más kitalálta.
Azt azért vegyük tudomásul, hogy ez is egy szakma, aminek vannak elméleti ismeretei, amit ha nem tudunk, akkor ritkán lesz sikerélményünk.
Ezután pedig sok gyakorlat után teszünk szert annyi tapasztalatra, hogy szinte mindíg hibátlanul el tudjuk készíteni, amit akarunk.  
Enélkül egy ilyen kis masinával csak kínlódásban lesz részünk, és azt mondjuk, hogy használhatatlan vacak az egész.
Avval ugyanis erősen vitatkozom, hogy ezek a kis gépek csak makettek  készítésére használhatók. Lehet evvel is pontosan esztergálni csak tudni kell mik a gép korlátai.
Ahogy "inas" írja, ezekkel anyagminőségtől  függően acélnál 0.25 max. 0.5 mm fogással lehet dolgozni. Keményebb anyagoknál még ennyivel sem. Aki nagy gépen hozzászokott az 1-2 mm fogáshoz, az azt hiszi hogy evvel nem lehet esztergálni. Lehet, csak tudomásul kell venni, hogy ezek jóval gyengébb motorral és sokkal gyengébb vázzal rendelkeznek. Nem csak a 2mm fogást és 0.2-es előtolást nevezik esztergálásnak.  
Átmérőben sem kell feltétlenül megállni 30 mm-nél. Én megesztergáltam vele a 180mm átmérőjű körasztal lapját is. Persze nem 0.5mm-es fogással.
Ha ezeket a korlátokat elfogadjuk, akkor ezekkel is lehet pár századra dolgozni. Persze sokkal lassabban mint egy nagyobb géppel.
Én egy ilyen kis géppel legyártottam a CNC marógépem minden alkatrészét, acélból. Csapágyházakat, menetes orsók végkialakítását, tengelykapcsolókat, stb.  
mindent ami kellett.
Azt azért elmondom, hogy amikor megvettem egy ilyen kis 300-as esztergát, akkor avval kezdtem, hogy szétszedtem és minden részét  
pontosan beállítottam, kijavítottam a gyártás hibáit pontatlanságait.. Ezután viszont szépen lehet dolgozni vele.
Ehhez a javításhoz  persze kell némi hozzáértés, tapasztalat és alapfelszereltség. Enélkül nem lesz sikeres a beavatkozás.
Senkit sem szándékoztam se le- se rábeszélni egy ilyenre, mindössze felvetettem egy-két szempontot a döntéshez.
Az univerzális gépek (fúró-maró-eszterga) mindíg kompromisszumok eredményei, ami gyakran oda vezet, hogy a végeredmény egyikre sem lesz jó.
Eléggé használhatatlan a gép, ha esztergálás után egy kis maráshoz fél órát szerelek, hogy tudjak marni, majd utána újra felet szerelek, hogy tudjak esztergálni. A fúrásról még nem is szóltam. Persze ha negyedévente csak egy kis perselyt kell esztergálni, akkor még ez is belefér. Ha viszont kisebb-nagyobb rendszerességgel
akarunk dolgozni (hobbyként), akkor már szerencsésebb ha a három alapgéppel (fúró, maró, eszterga)  külön-külön rendelkezünk.

000000000

A pontosságát én sem kifogásoltam!
Nagyjából, egy századnyi pontossággal lehet –ne vele dolgozni. Azért lehetne, mert a gagyi főorsó csapágyazás miatt a felület is gagyi. Az öt század körüli tűrés, talán tartható. (Kézből csiszolgatás.) a felület is elfogadható és a méret is elmegy.

A példa kedvéért.
Átmérő 100-ból indulunk és 50 hosszan egy 35-ös vállat kellene kialakítani.
Mit mondjak?
Tizedes fogásokkal egy emberöltő …

Természetesen a korlátait elfogadva, használható is lehetne a szerkezet.
De!
És itt a bukta.
Annak idején a minimális alapokat összeszedtem. El is boldogulnék a tákolmányommal.
Aki, először lát ilyet, totál kudarc az egész.

A körasztalt, ha publikus, fel tudnád tenni valahová?
A napokban egy ilyenhez szeretnék kezdeni.

3k74cecek

Akkor valószinűleg peched van, mert nekem semmi bajom a felület minőségével. De a csapágyazás is javítható. Tudom ennyi erővel akár jó is lehetne kapásból.
A példádra azt mondom, hogy ha átmérő 100-ból 35-ös vállat kell csinálni, akkor inkább megváltoztatom a konstrukciót, hogy ne kelljen ennyit forgácsolni. Két darabból csinálom, vagy kitalálok valami mást a feladattól függően.
Persze ha az a ritka eset van, hogy valamért ez nem járható, akkor vagy kinagyoltatom nagy gépen, vagy rá kell szánni azt a pár órát. Sajna ez van.

A körasztal fotójára gondoltál? Ha kell majd csinálok, de attól nem sokkal leszel okosabb.
A tervei nem olyan igényességgel készültek amit nyugodt szívvel közzé tennék. Saját, egyszeri felhasználásra az ember megenged magának némi slendriánságot, hogy gyorsabban haladjon a munka. Arra pedig nincs időm, hogy kifogástalan állapotra hozzam.

000000000

A főorsóval tényleg nem volt szerencsém.
A technológiát, meg tényleg az adott helyzet határozza meg.

A fotót, vagy fotókat azért szívesen megnézném.
Nem tudom, hogy van –e értelme az igazit erőltetnem, vagy csak fix osztások legyenek rajta.
Tudom, ezt nekem kéne eldöntenem. Az a baj, hogy nem tudtam dűlőre jutni magammal.
Ha lenne ugye egy „minta” és azután csinálnám, „verhetném rá a balhét”.  
[#taps]

3k74cecek

Ha lenne ugye egy „minta” és azután csinálnám, „verhetném rá a balhét”.

Na látod, ezért sem akarom publikálni a terveket.[#wave]
Ráadásul nem is komplett a terv, mert vannak részek amik nincsenek lerajzolva, mert a fejemben voltak. Képeket majd csinálok, ha lesz egy kis időm.

000000000

Sajnálom, ha félre értettél!
Általános emberi vonást próbáltam leírni.
A következővel szemléltetném.
A mondás szerint, hetedjére kötöm ezt a zsákot az asszony után.
Nem tudom, hogy mennyire sikerült leírnom a lényeget.
Mert ugye, másodjára sem az asszony után kötözgetem.

000000000

Szia Szigma! Hogy érted hogy a csapágyazás is javítható?Érdekelne hogy mi módon.Csupán azért mert a gépemnél egy grammnyit nem látok a csapágyból,és ha netán javítani kéne később kapóra jöhet.

Robika37

Üdv !

Itt: http://homepage3.nifty.com/amigos/index_table/indextable-e.htm" TARGET=_fnew>minta
nézz körül körasztal ügyben ,elég sok mindent alkotott az úriember és szépen érthetően publikálta is.
Robi

3k74cecek

Értettem én a humort, de esetleg lenne aki nem humorból kritizálná a tervet. Annak viszont nem akarok magyarázkodni, hogy miért olyan amilyen.
Azért majd még gondolkodom rajta.

3k74cecek

Kiindulásnak nem rossz, de nem tartom túl jó konstrukciónak. Nem elég merev, mert túl közel van egymáshoz a két csapágya. És kicsik is a csapágyak. Ennél sokkal jobbat is lehet csinálni, alig több munkával.