Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Pontosan nem tudom, hogy mire is gondolsz a betonnal kapcsolatban.
Sejtésem az van.
Öntsek betonból egy tuskót és csavarozzam hozzá a silány „esztergámat”.
Mit eszterga?
Egyenest, „megmunkáló központ”.

Ha, ezzel megvagyok, koleszov ettárs forog a sírjában, mint egy propeller.

Robika37

Üdv !
Ilyen gépen:http://www.nemtech.hu/images/gepfotok/EPA_400_MC01_.jpg" TARGET=_fnew>EPA 400 dolgoztam egy ideig ennek is vmi. spec betonnal erősített az ágya. Néha berezonált sajnos ez is.
Eszterga méret és használhatóság témában nagyon megoszlanak itt a nézetek. Szerintem ha valaki meg tudja valósitani az elképzeléseit saját berendezéseivel akkor az jó és kár elrontani az örömét azzal, hogy felhívjuk a berendezés gyengeségére a figyelmét néki és a fórumozók széles körének. Ha viszont nem tudja megoldani a  feladatát akkor jó lenne ha korrektül és objektívan tudna nyilatkozni a kudarc okairól ami sajnos nem mindig a gépekben keresendő.
Nékem két esztergapadom van mindegyik öreg mint az országút . Egy orosz szörnyeteg (kép van róla a mappámban) meg egy EAN1000-es, mindegyiknek van sok hibája amivel más nehezen bírkózna meg és sok selejtet készítene. Viszont relatív nagy anyagmennyiséget le lehet velük válaszani elég gyorsan...utánna van idő símítani. Ellenpéldaként amerikai hobby esztergás oldalak blog-jait nézegetve ugytünik ők jobban ráérnek és asztali gépeikkel sok-sok szép és műves munkadarabot készítenek.
Bocs a hosszért!

Robika

4um5b65d

Igazság szerint a gyári megmunkálóközpontodat is fel tudod javítani betonnal, de inkább az új építésű gépeknél gondoltam a betont. Szinte ugyanazt meg lehet belőle csinálni, mint amilyen egy gyári öntvény ágy. Az otthoni gépedet rakhatod betonra, sőt ha nem sajnálod akkor még a főorsó házat is kiöntheted vele belülről, na persze csak ésszel, meg ha van hely. Sőt a szánszerkezet közti üres részeket is kiöntheted. Kevés hely marad a forgácsnak, de masszívabb lesz az biztos. Igaz ezzel viszont lecsökkented a kínai design elemek kuszaságát, és MÉH telepre már nem viheted.
[#vigyor3][#nyes]

000000000

e320 ezek itt gyártoták hazánkban (Nem kinai). nincs valami ötletetek a fogaskerék kérdésre?
Foglalkozik -e még valaki régi gépekhez való alkatrésszel?  valaki akit meglehet kérdezni  és lövése is van a dologhoz , kereskedö, vagy gépjavító .Vagy csak a legyártatás marad

4um5b65d

Szerintem a legyártást válaszd, bár nem tudom, hogy milyen jellegű fogaskerekeid mentek tönkre. A főorsó forgatásnál vannak gondjaid vagy az előtolás fogaskerekekkel ?

000000000

Az előtolásnál kéne kicserélni néhány fogaskereket ,működik de nem minden sebességben.

000000000

A „megmunkáló központ” kifejezést inkább gúnynak szántam a tákolmányra.

A beton alapzatra történő felfogatást meg fogom oldani.
Biztosan van benne fantázia. A többiben is, amit írtál. Nem bonyolódom bele jobban, mert aztán tényleg nem veszik át az ócskavasban.

Utólag, csak tényleg röhögök a saját hülyeségemen.
Megvettem két szerelt késszárat és egy-egy doboz lapkát hozzájuk.
Ugyanis, amikor inas voltam, csak hallottam róluk. Gondoltam, most adok a flancnak.
Érintőt vettem és tekertem egyet a keresztszánon és kapcsoltam az előtolást.
A lapka amint az anyaghoz ért a főorsó rögtön leállt. Természetesen a lapkának azonnal vége. Ezer egynéhányszáz forint rögtön ugrott.
Na, mindegy. Jóval szerényebb fogásokra sem volt képes a szerelt késsel.
„Zavarta” a rádiusz.

4um5b65d

Természetesen értettem az ironikus kifejezést az írásodban a megmunkáló szörnyeteg kapcsán. Kifejezetten fejlett a humorérzékem, talán ezért is szoktak kitiltani a temetésekről, mert még ott is képes vagyok vigyorogni. Bár azt nem értem, hogy miért nem tetszett a legutóbbi esküvőn , mikor kijelentettem, hogy " Utálok esküvőre és temetésre járni, bár a temetést jobban szeretem mert előbb véget ér" [#buck]
Milyen késszárad van és milyen lapkatípust használsz hozzá, mert előfordulhat, hogy nem menthetetlen a dolog ??

000000000

Ne agódj lassan egy árban veszik a vasat és a betont.Ha majd gyüjtik a betont is
Háát ezt hozta a válság.

4um5b65d

Akkor szerencséd van mert oda nem kell edzett fogaskerék. Keress a közeledben egy maróst, vagy ami még jobb egy fogazó géppel rendelkező vállalkozást és egyszerűen legyártják neked. Nincs abban semmi nehézség. De a bolhapiacokon is találkozhatsz ilyen-olyan fogaskerékkel amit át tudsz alakítani. Esetleg abban segíthetek, hogy magánban megadom az egyik barátom telefon számát akinek van fogazó gépe. Postán is le tudjátok bonyolítani az ügyletet.

000000000

Az egyik kés egy SECO SDJCR1616H11.
A lapka pedig DCMT11T304-F1 TP200

Ennek a lapkának egy kicsit nagy a rádiusza ehhez az erőgéphez, de a nagyobbik esztergához tudom használni.

Van egy másik késem is. Az egy furatkés.

000000000

Szia Laslie!Az én csodás gépemen a keresztszánt frankón beállítottam viszont a felsőszán elég érdekesen viselkedik.Ha az éklécet beállítom akkor alig lehet tekerni a kart bedurrannak az újjaim[#wilting]de ha már egy kicsit fellazítom akkor oldalirányban mozog a tekerés közben. Szerinted mit csináljak?[#nemtudom][#confused][#integet2]

4um5b65d

A kézi szánra gondolsz feltételezem, de azt igazából csak a kúp esztergáláskor kell használni. Miért nem a hossz szánnal dolgozol? Ha nincs a hossz szánon nóniuszod akkor egy egyszerű trükkel néha segíthetsz magadon. Tartasz egy rakás mindenféle vastagságú lemezdarabot a műhelyben. Olyan 80x20 mm-eresek legyenek és különböző vastagságúak. Remélem ,hogy hossz ütköződ van a gépen. Azt beállítod mindig például egy lépcsős tengelynél a legutolsó lépcsőhöz és az előtte levő lépcsőknél meg úgy ütközteted, hogy közé rakod ezeket a lemezeket, vagy akár hasábok is lehetnek. A kézi szánt egyébként én mindig szorosan hagyom, mert nem kell, hogy még az is belevigyen pontatlansági hibákat. Ha viszont nagyon muszáj, hogy tekergesd akkor festékezd be az éket és használt aztán kiszedéskor látni fogod, hogy hol kopik a festék és hol nem. Ahol lekopott a festék ott legrosszabb esetben reszelned kell rajta. Az éknek végig szép könnyedén de passzentosan kell illeszkednie, mert különben a megtapasztalt lötyögés jön létre. De ha ezt fáradságos munkával kijavítod akkor minden HAPPY lesz. :)

4um5b65d

Ezzel a lapkaformával biztos, hogy tudsz dolgozni a gépen csak más lapkát kell választanod hozzá. Létezik ehhez a késhez nagyon sok fajta lapka. Talán nem is a rádiusz a fő gond , hanem, a lapka "tompa" élkiképzése.
Van egy fajta lapka ami szerintem beválna nálad ez pedig az alumíniumokhoz kifejlesztett típus. Rendkívül éles a vágóéle és tükrösre polírozott a felső lapja. Én is használom ezt a típust.
Ez egy Garant márkájú lapka ezzel a típusszámmal. DCGT11T304-ALX   HU70AL
Egy rapidot sem tudsz nagyon élesebbre köszörülni.
Bár én már biztos lecseréltem volna a motorját a gépnek, talán azzal kellene kezdeni.

000000000

Köszi a tippet lapka ügyben. Ki fogom próbálni.

A motor a szerkezet védelme miatt áll le.
Gondoltam rá, hogy próbálok rajta buzerálni. Nem volt még lelkierőm hozzá, hogy belenézzek.
Az is lehet, hogy nem állítható.
A legnagyobb problémám a remegés. Frászt kapok tőle.
Ja! Ezen nincs kisszán. Egyszer hiányzott, amikor Morse kúpot akartam csinálni a fúrótokmányhoz.
Jó, nem kapcsolódik az előzőekhez, csak egyik jellemzője a szerkezetnek.
Nem is tudom, hogy pontosan minek nevezzem ezt a tákolmányt.