Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

csk8t2ni

A leírtak alapján jóindulattal azt tudom feltételezni, hogy Szigma 2. esete állhatott fen, csak az ürge nagyon pongyolán mondta el nekem. Így nem az esztergát, hanem csak a külön leszedhető ágyat rakta fel a köszörűre. Ekkor viszont látom értelmét az ágy aljának a köszörülésének, hisz ha ott marad vmi, akár csak kosz, akkor félre lesz köszörülve az ágy.

Egyébkét megvannak az előnyei is annak, hogy megszívtam ezzel a "felújított" esztergával.(persze ez egy kicsit savanyú előny) Lassan elmondhatom, hogy minden porcikáját ismerem, mert többször szét kellett szednem. Ezt egy tökéletes esztergánál nyílván nem tettem volna, de így ebből is tanultam legalább.

Most egyébként ha időm lesz a Norton szekrényt kell szétszednem, mert az "A-B-C" kapcsoló nem  mindig működik tökéletesen.  

000000000

Sziasztok!Szeretnék segítséget, vélenyényt kérni. Párom nagy repülő/helikopter modellező, karácsonyra egy hobby esztergát szeretném meglepni. Megrendeltem, kifizettem egy sieg C2  300 modellt, de még nem hoztam el, tudok módosítani. Ami a gondom, hogy azóta láttam több esztergát is, ezek 400 W-sak, amit megrendeltem csak 250 W-os. Okoz ez komolyabb korlátozást? Bocsi, ezek női kérdések.  

000000000

Nem a technikáját nem tudom elképzelni, hanem az értelmét nem látom a dolognak.
A TOS-ról jut eszembe.
A szakmunkásvizsga után 2 évig még dolgoztam a szakmában.
A TMK-ba jöttek új gépek. Többek között TOS-ok is. Ahogy emlékszem 1500-as körüliek lehettek.
Ezeknek nem volt semmi alapozás. 6 vagy 8 gumitalpon álltak a betonon. Ezekkel kiszintezve, mint egy mosógép, vagy mosogató gép. Nem tudom, hogy minek kéne variálni az alja megmunkálásával.
Nem fog az egész lábazat a betonon nyugodni. Persze a köszörült beton sem egy gyakori jelenség.
Viszont, ha azt nem csiszolták tök simára, minek megmunkálni a lábazatot?

Egy szerszámgép felújító bázison voltam inas. Ott volt egy POREBA nevű, vagy márkájú szerkezet.
Ezen lehetett gyalulni, marni és köszörülni.
Hát az ágyak alját soha nem láttam megmunkálni. Mikor a „targonca” feltette a kutya nem foglalkozott azzal, hogy mi van az aljával. Beszintezték úgy, hogy az ágyon végig lehessen érintőt venni és ment a köszörülés.
Vagyis, „üzemi körülmények” közé került az ágy.

000000000

Ebben az esetben nem biztos, hogy a méret a lényeg.

csk8t2ni

Most olvastam a "Mechanikai  ötletek" között az "Alternatív kottyanás mentes hajtás II." írást Mező Sándor tollából. Érdekes ötletnek tartom, csak laikusként furcsa, hogy egy műanyag többet bír,mint egy bronzból készült anya.  Felmerül bennem még az, hogy egy teflon anya nem deformálódik e, ha a szán terhelés alatt van? ( nagy fogásmélység nagy előtolás, persze még bőven az üzemszerű keretek között.)lég egy kis rugalmas deformáció és máris nagyobb lesz az átmérő mint amit beállítunk a nóniuszon... bár mondjuk a kis Erbámon is műanyagból vannak a fogaskerekek és bírják, bár használva alig az is eddig...    

Szigmának igaza lehet, a késszánba vsz. túl kicsi a trapézmentes szár, ahhoz, hogy kiváltsuk golyósorsóval.

000000000

..gépe válogatja nyilván, mert én E3N-eken "tanultam" drehálni és a kb. 10 gépből egyiken se tapasztaltam olyat,h az erőhatások miatt valamelyik szán elmozdulna.De a mostani kis Opti. d240x500g-men, -gondolom az előtolás miatt- a hosszszán alig "súrlódik".Nem kotyog egyáltalán, de ha megdöntöm az esztergámat kb 45-70'ig akkor a hosszán elindul magától a "lejtőn" és koppan a szegnyergen :) ezért is van neki rögzítő csavarja, míg a kés szánom pont mert ott helyhiány van és még egy rögzítő csavarnak sem akadt hely elég combos és jópár fogás után ott marad a tenyeremen a kézikerék lenyomata... /jó ha majd hülyére kopik könnyebb lesz tekerni,de azt már nem várom meg/

...amugy a golyósanya biztos,hogy nem fér el a készszánba egy ilyen kis gépben...Szét kell majd marni az anya peremeitől a dreha öntvényéig bezáróan mindent, hogy bepréseld és vesztesz legalább 10-15mm munkautat vagy mert hosszú az anya, vagy mert a golyósorsó csapágyait kilógatod a szánon kívül...de az meg majd a tokmányodon fog koppanni, mert kijjebb fog lógni mint a kés:)

HJózsi

000000000

..az anyának csak axiális terhelést kell elviselnie illetve a menetprofilnak húzó-nyomó erőhatást.A csavarást és egyéb erőket az ágyvezeték veszi fel.ilyenkor az anya nem torzulhat elvileg!
   Amugy meg tudomásom szerint a teflonanya a bronzzal kopásállóságban veszi fel a versenyt ill. akár az orsót is megeheti anélkül,h kopna.

3k74cecek

Igen,  rosszul fogalmaztam a nagy gépet illetően.
Nem azt akartam mondani, hogy egyáltalán nem létezik ekkora gép, de túl kevés ahhoz, hogy a felújítandó gépeket ilyen módon javítsák.
A költségekről már nem is beszélve. Az ilyen gép óradíja szerintem már 6 számjegyű. A szállítás oda-vissza sem két fillér.
Aztán mire helyére kerülne a javítandó gép a nagy gépen az sem egy-két óra.
Értelmetlen, ha létezik olcsóbb és egyszerűbb megoldás is.
Tippelésre azt mondanám, hogy a két kezemen megszámolhatnám, hogy az országban hány helyen (nem darab, mert ahol ekkora munkával foglalkoznak ott esetleg több is lehet) van ilyen nagy gép.

Ami a főorsóba fogott kiórázott anyagot mint bázist illeti, elvben jó a dolog, csak hogy lenne megfogva a gép, hogy az  alját lehessen megmunkálni?
Muszály hogy a lábán álljon éppen azért, hogy  a súlyából származó deformáció pont olyan legyen mint a helyére állítva is lesz. Akkor viszont hogy munkálnák meg?
Mert abban igazad van, hogy komoly hibákat lehet a talpak állitgatásával kiegyenlíteni, de az messze nem az ideális  amikor ilyen módon bevitt deformációval és plusz feszültséggel akarjuk az elb..ott munkát helyrehozni, ha egyáltalán sikerül.

Szóval ez valami nagy blöff volt az illető részéről. Szerintem ílyen módszerrel nem újítanak fel gépet.
Nagyon nem csodálkozom egyébként az ekkora blöfföléseken, mert ismertem olyan embert aki hétmérföldes baromságot is képes volt mondani, csak azért, hogy megpróbálja bizonygatni az igazát. Szerintem ő maga is tudta, hogy marhaságot mond. Meggyőzni és vitatkozni nem lehetett, mert Ő volt főnök. Csak csendben röhögni lehetett a szomszéd szobában rajta.

000000000

Én is ilyen feleséget szeretnék majd 1x!Tudja minek örülne az ura!
  Arra feladatra amire neki kellhet elég a 250w,de ha ugyan ennyiért vagy elhanyagolható árkülömbségért van a 400w-os gép és az más szempontból is veri a Sieg C2-t akkor kell visszamondani.Ha esetleg feltennéd a másik gép vagy gépek típusát,h meg tudjuk nézni több tanácsot adhatunk.

HJózsi

C3-ra kellene módosítani...

000000000

Ránéztem erre a gépre a gugliban.
Nem egy részletes anyag ami van róla, de szerintem mindene van annak az esztergának, aminek lennie kell.
Ha a párod még annak sem örül, akkor az semmit nem érdemel.

HJózsi

A méret talán nem de a teljesítmény igen ...

000000000

van még a C3, az 350W-os www.sieg.hu

000000000

Abból indultam ki, hogy az enyémen 150W -ot DC motorok vannak és elégnek tűnnek.
Pontosabban, nem a motorok teljesítménye akadályozza azt, hogy 1mm fogásmélységgel „raboljak” vasat.
Ettől, még lehet igazad.