Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

"egyiken se tapasztaltam olyat,h az erőhatások miatt valamelyik szán elmozdulna"

Persze mert  a menetes orsók mindíg önzáróak, részint a nem nagy emelkedés, részint az anya surlódása miatt.
A golyós orsók viszont gyakran nagyobb emelkedésűek, és a a gördülés ellenállása  annyira kicsi, hogy sokkal könnyebben lehet az anya felöl megpörgetni az orsót.
Egyébként az elmászás nem is annyira csak az erőtől következik be hanem ha emellett még  erősen rezeg is a gép.

Szerintem ha egy nagy esztergát megdöntenél 45-70 fokra azon is belendülne a szán rendesen (persze kikapcsolt előtolás esetén). Munka közben persze nem mozdul el, mert a szán tömege a forgácsolásból származó erőhöz képest sokkal nagyobb arányú mint egy kis hobby esztergán. Ezért nem kell rögzítő csavar hozzá. Vagy ha mégis biztos akarsz lenni, akkor rázárod a lakatanyát és akkor tuti nem mozdul el. (ezt persze a hobby gépen is meg lehet tenni, csak azon elég bóvli  a lakatanya megoldása és kimélésképpen én is inkább rögzítő csavart csináltam rá).

000000000

..én ugy tudom,h az önzárás a menetemelkedési félkúp szög függvénye,de mind1...ez már szőrszálhasogatás lenne, mindketten egyet értünk abban, amiről beszélgetünk.

HJózsi

Az enyémen eredetileg 400W-os volt és most is 400W-os van szervo körbe kötve, step/dir meghajtással, ott volt Hatvanban, a képek között megtalálod ... Ez a mechanika kb. ennyit bír, de ezt érdemes is megadni neki... Acél cuccoknál én is csak 0,1..0,15mm fogásmélységet programozok és csak a lapka hegye kopik :), műanyag, alu, réz-nél, már "egész jó" a helyzet...

3k74cecek

gege #2607-jére is:
Az anya és a menetprofil is deformálódik a húzó-nyomó erő hatására is,  elvileg is. A kis hobby gépeknél ez több ok miatt sem okoz gondot.
1.  általában nagyon picik a forgácsoló erők, így az ebből származó anyára ható erők is. Egy gravírozó gépen nincsenek komoly erők.
2. az egész mechanikai konstrukció deformációja nagyobb mint az anya deformációja, így nem ez a fő probléma.
3. nincsenek olyan pontossági igények, hogy gondot jelentsen az anya deformációja.

Azokon a gépeken amit igényes fémmegmunkálásra készít egy hozzáértő, ott nem fogsz teflon anyát találni.

Az ERBÁ-d műanyag fogaskereke az más tészta. Az is deformálódik, de az nem okoz a megmunkált alkatrészen méretváltozást.  

A teflon anya (és általában a puha anyagok) bizony megehetik a jóval keményebbet, noha ez elsőre lehetetlennek tűnik.
A magyarázat pedig az, hogy a puha anyagokba a kemény kosz és egyéb (pl. köszörülésből keletkező odaverődött)  szemcsék könnyen belenyomódnak (szakszóval beágyazódnak). ezután viszont már úgy működnek mint egy köszörűkő. Szépen elforgácsolják a jó kemény anyagot, nekik meg szinte semmi bajuk sem lesz.
Ezért az ilyen anyagpárosításoknál fokozottan kell ügyelni a porvédelemre.

000000000

Ha mindenképpen sieg-et akarsz az uradnak, akkor rövid adatlap átnézegetés után én is arra jutottam , mint HJózsi fórumtársunk. Ha megérdemli az a jó ember akkor lepd meg egy C3-al.Nem csak a motorteljesítménye nagyobb, hanem az egész gép is és a C2 129.000 Huf /ha jól tudom a Hatvani talin ne volt árazva 100.000 nettora/ a C3 meg 141.000 +fa.tehát ez az amiről beszéltem: elhanyagolható árkülönbségért sokkal jobb gépet kapsz

csk8t2ni

Értem, akkor E1N-re már nem javasolt a dolog. ( E1N-hez kellene a "tuning", a Erbám az pöpec, nem kopott semmije, hisz nagyon keveset használtam)

3k74cecek

Igen egyetértünk. Mindössze annyiban igazítlak ki, (csak, hogy más nehogy a rosszat jegyezze meg) hogy a menetemelkedésnek nincs kúpszöge, így annak fele sincs.
Kúpszöge a morse kúpnak van.
Egyszerűen a menetemekedésnek van szöge ami a menet emelkedésének és a középátmérőjének kerületéből adódó szög.
Ha ennek a szögnek a tangense kisebb mint az anya-orsó páros surlódási együtthatója, akkor a menet önzáró, vagyis bármekkora is az anya terhelése, nem fogja tudni forgatni az orsót.

000000000

"Az anya és a menetprofil is deformálódik a húzó-nyomó erő hatására is, elvileg is" ha ez így van és nem elég rugalmas az anya vagy az orsó, akkor végleges anyagelváltozásról beszélünk /rugalmassági modulusz, folyáshatár stb. és akkor megnyúlik az orsó,egyebek/.És ilyenkor mehet a kukába a cucc.Te is leírtad pontokba szedve,h a deformáció vagy nincs /mert kicsik az erőhatások/ vagy elhanyagolható /mert a vezetékek jobban vetemednek/.
Tehát én továbbra is azt mondom,hogy az orsó-anya deformációk csak annyira szólnak bele a megmunkálni kívánt anyag gyártási pontosságába mint a hőtágulás akár a munkadarabon akár az esztergán.

000000000

Miét van, hogy ha válaszolok, nem akar megjelenni?

000000000

gege Köszi, HJózsi javaslatára módosítottam C3-ra. Köszi a segítséget. Gondolom, elég lesz, és örülni fog neki :-)

000000000

ezzel is vitatkoznék....természetesen csak azzal,amiben kijavítottál /félkúpszög/.Ha megnézed a trapézmenet menetprofiljának metszetét egy "trapézt" kapsz -ezért is hívják trapézmenetnek.Ha a trapézod alja és csúcsa között meghúzod közpen a magassági vonalat, akkor kapsz egy "féltrapézt", de ezen nem tudsz szöget mérni, ezért elhagyod a trapéz tetejének a felét és kapsz egy derékszögű háromszöget.Namármost ha egy három oldalú síkodomról beszélünk, akkor azt háromszögnek nevezzük, ennek a forgásteste pedig a KÚP.Ezért tanították nekünk úgy,h "félkúp szög"

4um5b65d

Ja-ja......ez a menetemelkedési szög !! [#wave]

De van egy másik is:

Utazik a buszon egy fiatal szög.
Egyszer csak látja, hogy felszáll a buszra egy nagyon idős és fáradt szög.
Hirtelen felpattan a fiatal szög és átadja a helyét az idős szögnek.
Mire az idős szög vállon veregeti a fiatal szöget és azt mondja:

Ejjj, derékszög vagy te fiam !

[#nyes]

7vpav5d32

4um5b65d

A menetek esetében profilszögnek nevezzük az említett "kúpszöget"..... asssszem [#crazya]

000000000

Bizonyára igazad van.
Nekem a tizedes fogásmélység egyenlő az idegbajjal.
Nem a motor a fő oka. Igaz, valami védelem lekapcsolja, de azon lehetne variálni. Nekem maga az ágy nagyon gagyi. Turbóznom kellene rajta, csak még nem tudom, hogy hogyan.
Vitattuk ezt a kérdést múltkor a Laslie-vel.
Egy nagyobb beton tuskóhoz próbálom majd fogatni. Hátha ér valamit.