Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Azért nehogy már olyan nehéz dolog legyen  lemérni a vezérorsó emelkedését és néhány törtet egyszerűsíteni. [#ejnye1][#violent]
Persze ha nem megy a 20/40*50/80 kifejezés kiszámolása akkor igaza van Laslie-nek.
[#nevetes1]

4um5b65d

Belegondolok, hogy szegény kezdő esztergályos még azt sem igazán látja át, hogy a gépnek melyik oldalára kell álni...... ennek tükrében ez egy kicsit nehéz feladatatnak tűnik elsőre. Na persze később már úgy is fog menni a számítási művelet, hogy itt ott egy-két fog hiányzik a kerekekről....[#buck]

000000000

Bizony, most Te vagy nagyon gonosz! (GöhmGyuriBá)

Akinek nem ez a szakmája, fel sem vetődhet benne a cserekerék számítás ötlete sem. Nemhogy a mikéntje.
Különben is a számítógépek korába mindent „ingyen” kapunk. Úgy értem, semmit nem számolgatunk, csak azt tudjuk, hogy hol is kell megnézni.

HJózsi

Valakinek már fent volt a tárban, de én sem találtam : http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Book/Az%20Esztergalyos.pdf" TARGET=_fnew>Az Esztergályos ha erre gondoltál ...

pa0n9mw

Üdv
Nekem is "olyan" van.  
Pesze kérdés milyen is a kérdezőé, mert ebben is láttam már több fajtát.
Megvan a komplett gépkönyv is, igaz pici "szépséghibával" mert hogy oroszul van.

végyé

UI.
A fene ebbe az SG fórumba, megint csak kb. 2 órás görcsölés után tudtam nagy nehezen bejelentkezni.  

3k74cecek

Igaz, sosem tudható, hogy a kérdezőnek milyen ismeretei vannak. Csak gondoltam, ha már vett magának esztergát, akkor azért talán tudja, hogy nem kenyér dagasztásra való[#nyes]

000000000

Erre gondoltam. Köszönöm szépen!

hyn6ys8wt

Lerhmann! Megkérdezhetem hogy miért nem a 250x550 es Quantum gépet vetted meg? Csak 15000ft a különbség a 400-as és az 550-es között... Persze semmi közöm hozzá csak azért érdekel mert én a nagyobbat szeretném megvenni és hátha tudsz valami hátrányos dolgot az 550-essel szemben.

f7k4ytivb

Utólag bocsánatot kérek mindenkitől, csak otthon vettem észre, hogy véletlenül az 550-est vettem meg.
Gyanús volt a szállításnál, mert nem akart beférni az autóba, pedig a leírás szerinti méretek szerint bőven be kellett volna férnie. Nagy nehezen, -félig levetkőztetve- betuszkoltam némi csomagtér sérületet okozva. Hazaérve sebtében "eldicsekedtem" a fórumon a szerzeményemről! Az autóból való kiemelésnél megint csak gyanús volt, hogy kq-va nehéz a 96 kilóhoz mérten!? Persze mert ez 125 kiló! Tehát az én figyelmetlenségemből véletlenül 550-es gépem van!  [#worship][#lama]

000000000

Semmi gond!
Mindenki gyakran jár úgy, hogy 1,2 millát kell fizetnie és szórakozottságában nem kér vissza a kétmillásból.

hyn6ys8wt

Te nézted el vagy az Optimumosok?  Legközelebb figyeljetek oda!:-)  
Milyen tapasztalataid vannak a géppel?

f7k4ytivb

Az úgy volt, hogy árajánlatot kértem és három raktáron lévő gépet ajánlottak, kettő 400-as, egy pedig 550-es 3 fázisú motorral. A két 400-as egyike is háromfázisú motorral készült én ezt néztem ki. Mentem a gépért, de akivel lebeszéltem nem volt ott a helyettese meg csak annyit kérdezett, hogy akkor a háromfázisú?- én rábólintottam, megírta a számlát, kifizettem és betuszkoltuk az autóba az időközben odaszállított gépet. Az ára sem tűnt fel, mert mindhárom ajánlati összeg a fejemben volt!
Hosszútávú tapasztalataim még igazából nincsenek, de az biztos, hogy "lóhosszal" jobb az Einhellnél ami előtte volt!!!  
-Ami nem tetszett az a sebességváltás középkori szíjátdobásos megoldása, de már leküzdöttem, átalakítottam frekiváltósra (ezért kellett a 3 fázisú megoldás) és így már tökéletes!  
-Most az irányváltó kapcsoló van soron, mert az is igen gagyi megoldás, valami műanyag miniatűr kapcsoló, aminek a gombja mindíg a kezemben marad. Majd ha mindennel készen leszek (és megtanulok képeket felrakni) küldöm őket, hátha érdekel valakit!?

000000000

A legfelső videót nézzétek meg a blogban, nagyon egyszerű beállási módszer:
http://www.cnccookbook.com/" TARGET=_fnew>Cnc cookbook oldal

3k74cecek

Valóban ötletes megoldás. Amikor oldalról megy a befogott tárcsának, még korrekt is, Mikor azonban sugárirányban megy a tengelynek, akkor már nem ennyire egyszerű a dolog.
1. ha túl nyomod, akkor azt addig nem látod amíg a csapágy nyomja, csak akkor amikor elemeled tőle. Ehhez kell némi gyakorlottság, hogy elsőre sikerüljön.  
2. a nagyobbik baj az evvel a megoldással, hogy kicsit becsapós. Ugyanis csak ott fog futni, ahol  a csapággyal nekimész.
Aki sokat esztergál precíz dolgokat az tudja,  hogy ha kifogsz valamit a tokmányból, majd visszafogod, az az esetek 98%-ban nem fog futni, még akkor sem, ha hosszan van befogva. Ha fontos a  futás, akkor ki kell órázni. Tehát a tokmányba fogás helyén ez a módszer nem biztosítja a pontos futást. Ezt tudva kell használni ezt a módszert.

000000000

Bocs, én tényleg pancser vagyok, meg nem szakmai, de ez esetben egy helyén esztergált futer tutibb.