Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nem hiszem, hogy el fog törni, előbb veszed majd észre azt, hogy leér a kés alja a furatban. Ha egy állásból szeretnéd furatesztergálni akkor azért fel kell kötni a gatyát rendesen. Arra vigyázz, hogy még vastag legyen a falad mikor fúrod, mert elgörbül mint a pinty.

000000000

Természetesen arra gondoltam hogy előbb a belsejét munkálom készre, csak utána nyúlok a külső átmérőhöz.15mm anyag remélem azért nem görbül olyan könnyen.58mm kell hasznosban és kicsit tovább fúrom hogy a kés végig tudjon futni benne.A külsejét meg több lépcsőbe azaz szakaszonként esztergálom meg,és a végénegyben simítom.

4um5b65d

Csak egy tanács. Jobb ha előtte leszúrod hosszabbra az anyagot és ott ahol fogod a tokmánnyal már előtte befúrsz egy 7-es fúróval és utána fúrod az 5,5-el a másik oldalról és utána a kiesztergálás, mert így előrefelé is tud menni a forgács. Sokkal kisebb az esélyed, hogy beszorul a késed. Enélkül bizony összegyűlik a furat fala és a késed körül a forgács. Ha van sűrített levegőd akkor még azzal is segítheted az eltávozást. Azt viszont semmiképp ne csináld, hogy teljesen készregyártod a furatot és csak utána nyúlsz a külsejéhez mert aztán lesz meglepi...

000000000

Sikerült elsőre megcsinálni.Igaz egész délután elszüttyögtem vele de teljesen pontos lett.Igaz nem úsztam meg káromkodás nélkül mert véletlenül belekaptam a furatkésbe és tiszta vér lett minden.

3k74cecek

Nem kötözködni akarok, de az azért feltétel, hogy a kés beleférjen a furatba. A 2-3mm likba a 6*6-os kés nem ez a kategória. Legalábbis nem hiszem, hogy a 6*6-ot el akarja köszörülni ennyire [#nevetes1]

000000000

6 mm belső átmérő 7.2 külső átmérő és sikerült!

ra8nsmk6w

45 éve esztergálok de ezt most nem értem. Ha kell a 20x20 rapidot is elköszörülöm, hogy elférjen 2.5 furatba. Szerintem pedig a 6x6 kés az a kategória de ez a gép nagyságától is függ.

3k74cecek

Hát izlések és pofonok...
Én nem állnék neki a 20*20-at elköszörülni 2-3 mm-re. Nem vagyok mazochista.
Inkább keresnék egy 4*4 vagy 5*5 méretűt.[#eljen]
Igaz nem esztergálok 45 éve, lehet, hogy ez a baj [#nevetes1]

000000000

Hali! nem mazochizmusról van itt szó,hanem arról hogy kinek éppen milyen rapidja van az adott feladathoz.Én sem értek egyet hogy 20x20as kést el kéne köszörülni,mert vagy kinő a szakállam vagy leég a nyamvadt köszörűgépem.Megaztán a korong is drága mulatság,nembeszélve arról hogy prímán ropog az ember foga alatt a szemcse[#szomoru1][#nyes][#wow1][#fejvakaras]

4um5b65d

Hát nem hallottál még a mikroszemcsés fogkrémről?

4um5b65d

A gyorsacél kiválasztásánál nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mekkora lesz a kész mérete a furatkésnek, hanem azt is, hogy mekkora a távolság az adott gépen a késtartó széle és a legközelebbi leszorító csavar közt. A 6x6 -os alapméret szerintem ideális lenne a 2-3 mm-es furatkéshez.

3k74cecek

Ebben teljesen igazad van, de én akkor sem a 20*20-ast kezdeném elköszörülni, hanem egy vastagabb anyagba befognék  
egy kisebb méretű kést. De van még számos más  megoldás is.  
A hegyet semmiképp sem állnék neki kislapáttal elhordani.[#wave]

4um5b65d

Nyilván a 20x20-as az egy kicsit túl van az ésszerűség határain, de azt hiszem ez csak elméleti példaként szerepelt Lovas Gy mester hozzászólásában.
Amúgy meg, ha 2 mm-eres furatot kellene esztergálnom akkor először is beadnám a felmondásom, másodszor pedig megkérném Palom-ot, hogy nem vállalná e el, mivel ő már gyakorlatot szerzett "szűkesztergálásból"

[#buck][#vigyor3]

Motoros

A 2 mm-es furatú csövet úgy csinálnám hogy felfúrnám mondjuk 1.5 mm fúróval, utána 1.9-el, aztán dörzsárral feldörzsölném 2mm-re, majd egy repülőtüskén a külsejét méretre húznám hogy szaladjon...persze ez csak akkor jó ha nem túl hosszú a darab.
Persze ha kérdeznék, akkor azt mondanám hogy késsel esztergáltam.[#schmoll2]
Hosszautmatákra való az ilyen meló, ott a darab is meg a fúró is forog és nem nagyon megy el...elvileg, és persze ha van darabszám.

ra8nsmk6w

Most képzeld el ezt a furatot amelynek az eleje úgy néz ki mint egy injekciós tű. A másik oldalról befoghatatlan. A kés köszörülése nem tartott tovább 10 percnél a munka vele még annyi sem. Én sem vagyok önsanyargató és ha 20x20 gyorsacélból kell csinálnom akkor 0.75 vágókorongal kivágom a kés körvonalait majd utánna köszörülöm csak méretre. Egyébként a részemről ez csak egy példa volt. Ha van dörzsáram akkor sem tudtam volna használni a válas kiképzés miatt