Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

A hajtott kerekek szorzatát osztjuk a hajtókerekek szorzatával ekkor kapjuk az arányát a hajtásnak.Pl: 10fogszámú hajt egy 40-est ez mellett levő szintén 10-es megint 40-est ez kettős áttétel , 40x40=1600 ez osztva 10x10=100 az 16 szoros áttételt ad jelen példával lassítást,ha a főorsó menetemelkedését osztod az így kapott arányszámmal meglesz az egy főorsófordulatra eső elmozdulás a szánon.

r6cvn479y

r6cvn479y

Üdv!
8 élű ujjmarók újra élezésével érdemes foglalkozni ?(homlok felületét kellene köszörülni )

svejk

Én is kíváncsi lennék, hogy hobby birtokban van-e megfelelő gép és szaktudás hozzá.  
Mondjuk pár fórumtársunknak van szerszámköszörűje azt tudom.
Mennyi lehet a költségvonzata mondjuk egy 16-os 4 élű újraélezésének?

Van egy pár darab ilyenem, melyeknek 4-5 mm hosszan törött az élük, huzalszikrával le tudnám vágatni a hibás részt.

s2k5ycubj

Lehet,hogy meglepődnél az árán. Egy sima 6-os keményfém fúrót 4000 Ft-ért akartak élezni és további 3000 Ft-ért bevonatolni,hát ezt semmikép nem nevezném olcsónak. A fúró egyébként 10 darab ezresbe került. Igaz ennek már 4 éve.

ce2s84jij

Szép napot mindenkinek.
ISCAR váltólapkával kapcsolatban kérdeznék, bár általánosítható is a kérdésem.

IC907-es anyagminőségű lapkét rendeltem. A gyártó weblapja ezt írja róla:
ISO Range - P/M/K (P10-P30)(M05-M20)
ISO Range - H/S/N (H05-H15)(S05-S20)
http://www.iscar.com/Ecat/greades.asp?grade=IC907&GFSTYP=I&lang=EN&app=&mapp=TG" TARGET=_fnew>ISCAR IC907

Mikor megérkeztek a lapkák a dobozon a sárga, tehát a "Stainless" mező volt kitöltve (M05-M20) és az ideális forgácsolási értékekkel. A piros "K" mező is tartalmazza az ideális forgácsolási értékeket, de nincs Kxx-Kxx jelölés. A kék "P" mezőn nincs adat.

Minek higgyek a gyártó weblapjának, vagy a dobozra nyomtatott adatoknak? Használhatom acélra is ezeket a lapkákat?
Köszönöm.

svejk

40%-os ár az újhoz képest akár jónak is hangozhat, persze nem hobbiban.
Mondjuk egy fúró köszörülés egyszerűbb mint egy maró.

Ha már fúró:  
A minap  5 m-es 120-as  U szelvénybe kellett 128 db M6-os menetet fúrni kézből.
A talpa nem volt vészes, de az oldalfalában csak csikorgott a HSS.
Kínomban befogtam a kézi fúrógépbe egy 5-ös keményfémfúrót a figyelmeztetések ellenére.
Szerencsére nem tört, kibírta, a maradék kb. 70 furatot negyedannyi idő alatt kifúrtuk mint HSS-sel.

Béni

Használható acélra, de nagyolásra nem ajánlott. Közepes megmunkálás, közepes vágósebesség.
A leírás szerint hőálló, ausztenites és edzett acélok forgácsolására alkalmas.

6rk75uezn

Sziasztok.
Találtam egy M4-es menetfúrót a padláson,annó nagyfater hordta melóhelyről(20éve),ami szemetszúrt hogy nem HSS hanem HSS-E,Ez megszokott jelenség menetfúróknál-metszőknél vagy ez a jobbak közül való??

sufnituning

Igen, ez már megér vagy 300 forintot, ez már csúcsminőség[#eplus2]

r6cvn479y

Nézelődtem a neten találtam egy érdekes szerkezetet maró köszörüléssel kapcsolatosan  
http://www.metalwebnews.com/howto/tinker/tinker.html

svejk

Lehet látni sok hobby megoldást, melyek a gyáriakról vannak koppintva.

De Vbodi már CNC-vel is köszörülte a szerszámait, kézzel írt G-kóddal, persze forgatója volt.

svejk

Kár hogy mostanában már Vbodi sem publikál.[#rinya]

r2u4n063m

Marad a vissza olvasás - főleg az olyan újoncoknak, mint én :)  
Kár, hogy neked is eltűntek a linkelt képeid :/

svejk

Alkalomadtán szólj, ha valamire kíváncsi vagy, megoldjuk.