Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Teaway

Ugyanott tartasz, csak a könnyebb indulás lesz az előny.

000000000

Ha megírod a részleteket, levélben, megbeszélhetjük az elkészítést.

jani300

Mondtam én hogy van ? :)
Valószínűleg két külön tekercseléssel lehet csak megoldani .

jani300

Jó lesz az a kétpólusú motorral is .
Ha csak az a motorod van használd nyugodtan .

000000000

Nekem például van. A régi automata mosógép motorja ilyen. BIO automata volt a neve.
De szerintem a Vjatka, vagy ilyesmiben is ilyen "kétfordulatú" motor volt.
Hogy ezek dahlander, vagy milyen névre hallgatnak, én nem tudom. 1400, meg 2800 ford/perc
Az 1400 -on fele akkora a teljesítménye, mint 2800 -on.

Vetesi75

Meg a jellemzően - kb. 10%-kal - kisebb áramfelvétel indításkor.

6rk75uezn

Én is gondoltam erre,nekem is volt egy automata mosógép motorom ami 2/16 pólusú volt,2 póluson 790w/2880,16 póluson pedig párszáz volt a fordulata de a teljesitménye is töredéke,ha jól emlékszem 200w körül,azzal meg nem lehet mit kezdeni.A Dahlander motorok mások,ha jól tudom azok a fele fordulaton,illetve a kisebb fordulaton is leadják a teljesitményt.

000000000

Hogy mi a "nevük", az nem tudom. Annyi tény, hogy kétféle fordulatszámra voltak képesek.
Szerintem sem jók erre a feladatra, mert a kisebb fordulaton a gyengébb.

000000000

Nem értek a tekercseléshez sem, de mi van, ha szándékosan, energiatakarékossági okból tekercselték gyengébbre a lassabb fordulatú fokozatot?
A mosógépnek kisebb teljesítmény is elég volt, viszont nem mindegy, hogy mennyit fogyaszt a gép.

jani300

Hát nem egészen .
Azonos teljesítményű motoroknál mindig a kétpólusú a legkisebb legkönnyebb .
A 12 pólusú motor vagy jóval nagyobb vagy jóval gyengébb .A horonylépésből adódóan a nagyobb pólusszámú motorok tekercsei kisebb vaskeresztmetszetet fognak át .
Röviden és nem teljes értékűen elmondva .

000000000

Bármi lehet. Én egyáltalán nem értek hozzá.

Vetesi75

Igen. Ráadásul az két egymástól teljesen független tekercselés szokott lenni azonos vastesten.
http://www.google.hu/url?sa=i&rct=j&q=&source=images&cd=&cad=rja&docid=HmaFnAQ__wxhyM&tbnid=FYdB06sSFyLpZM:&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.hobbielektronika.hu%2Fforum%2Ftopic_4212.html%3Fpg%3D1&ei=Owa2Ud_0Ja-10QXo5oHgCQ&bvm=bv.47534661,d.bGE&psig=AFQjCNEcnGFArezlq4FYuhEixscsE-r5zA&ust=1370969998892382" border=0>

jani300

Visszatérve az esztergálós témára .
A póluspárszám kisebb 3fázisú esztergáknál sem mindegy fáziscserével történő irányváltáskor .
Ha az automata még bírja is esetleg ,jóval durvább terhelés van mechanikailag a
motoron irányváltáskor .

000000000

Köszi.
Akkor már csak tekercselő szakit kéne találni hozzá, hogy megoldja.
Persze, nem sürgős. [#nevetes1]
Csak úgy, elvileg...

jani300

Hajrá !
4/8 pólusú Dahlander ,lépésrövidítéses kétrétegű tekercseléssel 3 fázisra . Vagy két külön tekercs egy fázisra . :)