Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

designr

Emco esztergám(nem a kicsi,hanem Maximat11-es)eredeti motorja is szerintem Dahlander volt.380v,delta/csilag-csillag.1400-2800.1,1-1,4 kw.Akkor azt jelenti hogy még 1440 es fordulaton sem tudom járatni 230v-ról?Lecseréltem,ha valakinek kellegy ilyen, 6 eze ft...

6rk75uezn

Jóóóó nagy port kavart a szelid kis kérdésem,nembaj tanulunk! :)

mxjj54gxi

A leggyakoribb Dahlander kapcsolás olyan, hogy csillagba vannak kötve a tekercsek, és nincs kivezetve a csillagpont.Az egyik fordulaton két-két tekercs sorban, másik fordulaton meg párhuzban van kötve, de mindig csillagban.
A tekercsek 230 voltosak, emiatt csillagban ráköthető a 3x400 voltra.
Ha van 3x 230 voltos hálózat, mondjuk egy egy/háromfázisú frekiváltóból kijövet, akkor ugye deltába kéne átkötni, ez azonban csak akkor lehetséges, ha a csillagpontot belül felbontjuk, és kivezetjük a három szálat.

6rk75uezn

designr motorja pont jó lenne nekem ha lenne 400v-om,vagy lehetne ezt is járatni 220v-ról csak az emlitett teljesitmény 70%-át tudná.Jól mondom?

Csuhás

Engem érdekelne az a motor. Hol van helyileg?

6rk75uezn

Erről remaradtam úgy néz ki.

Csuhás

Ha kéred a motort akkor a tiéd. Csak azért jelentkeztem mert úgy értelmeztem, hogy neked nem jó hiszen már a gazdája sem tudta 230V-ról járatni.

6rk75uezn

A gazdája nem azt irta hogy nem tudta 220-ról (majd meg szokom 230v)-ról üzemelni,hanem kérdezte."Akkor azt jelenti hogy még 1440 es fordulaton sem tudom járatni 230v-ról?"

Csuhás

Elnézést, félreértettem. Amennyiben nem kéred a motort akkor jelenkezem rá én.

6rk75uezn

Ne kérj elnézést,előfordul az ilyen,rendben,már irtam neki mailt,ha mégsem kell azonnal szólok neked.

svejk

A Dahlandernél a delta-csillag/csillag az elterjedtebb motor.  
(én még nem is találkoztam talán élőben Y-YY-al)

De itt Deltában is sorba van kötve két-két tekercs így kevés neki a 230V, nem úgy mint a normál motoroknál a deltába kötés estén.

Megoldás, ha megbontják a motort és kivezetik külön a tekercseket, de elég macerás, és csak az egyik pólussal fog menni.

Én kényszermegoldásból frekiváltóról járatom a marógépem 2,2kW-os motorját de csökkentett 40 Hz-es frekvenciával és 255 V-al.
Így persze a fordulat 2800/1400 helyett csak  2200/1100, de kis terhelés esetén tudom használni 60Hz-el is.

6rk75uezn

Háát ha ez a helyzet az emlitett motornál akkor (Csuhásé a motor).

jani300

Szia !
Azt a motort nem ismerem amiről írtál .
De valószínűleg 1 fázisra (két száll dróton ) is elkészíthető .
Nekem van motorom amin két külön Dahlander tekercselés van , négy sebességgel . Sok minden egyedi különleges motor létezhet .
Egyébként sok hozzászólás született a témával kapcsolatban ahogy futólag néztem .
Majd most olvasom :)

jani300

Írtatok rendesen!
A Dahlander gondolom a feltaláló neve ,de Magyarul pólusátkapcsolásnak szokták hívni .
Ebben van némi utalás a szerkezetére .

Teaway

Milyen motort tettél rá?
Mi lett az eredeti sebességváltó/forgásirányváltó kapcsolóval?