Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/p0130.jpg" border=0>

jani300

Villamos forgógépek tekercselése ?[#eljen][#wave]

PSoft

Iííííígeeen![#wink]

000000000

Köszi, dobtam egy mailt

000000000

Az volt az állítás, hogy egy fázisra nincsen dahlander motor.
Én erre reagáltam, hogy szerintem van ilyen.

000000000

Az egy fázis valójában kettő, de ez már részletkérdés.

hostya

Hidd el hogy nincs Dahlander motor 1fázisu kivitelben.
Még akkor sem ha az egy fázis valójában kettő... :)

Attól, hogy egy 1fázisu motor két különböző fordulatszámra képes, attól még nem Dahlander motor.

Lentebb írtad a #27229-ben: "Hogy ezek dahlander, vagy milyen névre hallgatnak, én nem tudom."

Ha nem tudod hogy valójában mit(is) jelent a "Dahlander" akkor is azt állítod hogy van ilyen..??
Inkább nézz utána, mit is takar a Dahlander kapcsolás...

4d52ifwte

Nem régen volt egy magyargyártmányú műszerész esztergám. David eszterga volt a neve.
Sokan ismerik, Nyiregyházi Vagép csinálta ྑ-ben.  
1fázisú Dahlandermotor hajtotta.

000000000

Köszi!
Én annyit tudtam a dologról, hogy amelyik motorban több póluspár van és azokat ki lehet választani, ezáltal fordulatszámot váltani, az a dahlander motor.
Természetesen, rövidre zárt forgórészű motorokról van szó.
1 póluspár ~ 2800
2 póluspár ~ 1400
stb.
Teljesen mindegy, hogy 1, vagy 3 fázisra készült az a motor.
Ha nem így van, akkor én tévedtem.

7cim5mm0

Szervusz!
Kevered a kettős tekercselésű motort a Dahlanderrel. a Dahlander motorban a tekercselésnek vannak plusz kivezetései, és a Dahlander kapcsolásnak megfelelően lehet őket összekötni. Az általad említett mosógép motoroknál tulajdonképpen két egymástól teljesen független tekercselés van, azaz két db egyfázisú motor van egy házban, és nem a tekercsek villamos kapcsolásának változtatásával váltod a fordulatot.

000000000

Ok! Ezt most már értem.
Talán, rossz példát hoztam. Tényleg nem vagyok képben. Az eredeti probléma az volt, hogy lehet-e egyfázisú motor dahlander, vagy nem. Én arra írtam, hogy lehet. Tévedhetek is persze, mert nem vagyok a téma szakértője.

De ez az egy házban lényeben két motor, érdekes műszaki megoldás.
Ennél a motornál, amit említettem, tényleg két egymástól különálló tekercspár van.
Meg van egy kisfeszültségű kimenet is. Gondolom, hogy egy trafót pótoltak vele. Német varrógépmotorokon találkoztam ilyennel.

Tényleg úgy pontos, ahogy írod.
Köszi.

000000000

Most mértem egy mosógépmotort ami 5 kivezetéses kétsebességes,valamennyi kivezetése ohmosan kapcsolatban van egymással,olyan ami független kivezetés lenne az nincsbenne.Akkor ez most hogy van?

mxjj54gxi

A Dahlandeer motornak az a hatalmas előnye, hogy a motor mindkét fordulaton használja az összes tekercsét.
Jellemzően 6 tekercse van (nem kötelezően!), és ezeket köti át a két fordulat között az ember.
Sokkal jobb "erőnléti" tulajdonságai vannak, mint a kettős tekercselésű motornak, mint az említett mosógépmotor, ami nem is csoda, hiszen ez utóbbiban egyszerre csak az egyik tekercsrendszer dolgozik, és közben a másik meg csak a helyet foglalja. Emiatt ez utóbbit nem lehet olyan teljesítményre betekercselni, mintha csak egy tekercsrendszer lenne benne. Emiatt jobb nekünk az igazi Dahlander motor.
A kettős tekercselésű motornak viszont azért van előnye is: mégpedig az, hogy majdnem mindegy milyen két fordulatra tekercselik, emiatt alkalmazzák a mosógépben, mert ott 2/12 pólusra tekerik be, de ezt Dahlanderben nem lehet megoldani.
Azok jellemzően egymást felező fordulatokra tekercselhetők.
És sajnos egyfázisú megoldásban nem megoldható a betekercselése, indítófázis, meg hasonló problémák miatt, szóval ez csak háromfázisban van.

4d52ifwte

A régi Dávid esztergámnál a gépkönyv akkor hibásan írta le hogy 230V-os 4/8 pólusú dahlander  motor működteti?

mxjj54gxi

Az is háromfázisú volt :)
Csak kondival járathatták egy fázisról