Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Mechanikailag egy orsó-lakatanya kombira van szükséged , vagy orsókra-anyákra ha cnc - síteni szeretnéd. Csak a z tengely mozgatására használhatsz léptető-vagy szervó motort. Vezérlésnek a saját fejlesztésemet tudom ajánlani. Ha mindkét tengelyt mozgatnád akkor már sokkal nagyobb a választék.

mex

Szerintem ennek a fórumnak is egyik célja, hogy egymás kérdéseit a segíteni tudó, és akaró fórumtagok megválaszolják,és a különféle megoldásokat közkinccsé tegyék.

hostya

Én megértem © laacika-t, abban a tekintetben hogy nem akarja a fórumon "ki tárgyalni" a kérdéseit...

Sajnos a fórum "morálja" olyan, hogy egy kezdő, a  kérdéseire kap hideget-meleget.
Függetlenül attól hogy a fórum egyik célja, a másik segítése.

Itt van mindjárt lentebb a #27105 hozzászólás.

Az eredeti kérdés ugye az volt hogy: ...]"egy kis eszterga épitésében szeretnék tanácsot kérni,konkrétan egy fogasléces hosszán mozgatásáról lenne szó."

Elnézést kérek  © isvarga-tól, semmi rosszat nem tanácsolt, csak éppen nem a kérdésre válaszolt.
Ha belegondolok, akkor egy kezdőnek elég nehéz kiválogatni a NEKI megfelelő válaszokat, főleg ha a válaszok nem a KONKRÉT kérdésre irányulnak.

Gondolom ezért szeretne inkább magánban tanácsokat kérni...

keri

Ne szégyenlősködj már. Erre való a fórum. És hidd el sokkal de sokkal több szemét keletkezik itt mint amit te valaha tudsz produkálni egy szakmai kérdésben :)

Nem utolsó sorban ha több ember összedugja a fejét jobb eredmény születhet, és te is több alternatívából válogathatsz. Itt így szokott működni.

keri

Időnként tényleg ijesztő ez a fórum, de most 5 segítőkész ember ugrott a kérdésre, szóval annyira nem rossz a helyzet :)

Egyébként én is orsó párti vagyok. Fogasléc nem erre a feladatra való szerintem, de ha elmondja mi érdekli akkor fogasléc ügyben is szívesen válaszolok tudásom szerint.

keri

Meg ha már itt járok.
CNC-sítettem a kínai esztergámat.
Hogy a fenébe lehet pontosan beállítani a kés magasságát?
Hiába lövöm be az esztergált középpontba optikailag, a tengelyhez közelítve elkezd romlani a pontosság.

hostya

Jaaj... keri! :)

Pont erről beszélek, hogy az mindegy hogy ki milyen párti (orsó vs. fogasléc).
Egyenlőre annyit tudunk hogy esztergáról van szó.
Igaz hogy ez egy hobby CNC fórum, de azon belül az esztergálás topik...
Tehát nem feltétlenül CNC-esztergában kell gondolkodni a kérdezőt illetően. [#wave]

x4rhew5r3

Lehet hogy csavarodik az a pilincka öntvényágy. Valamelyest javult a helyzet, amikor az alatta lévő bádogtepsit lecseréltem 15-ös acél vastaglemezre.

De ha már késmagasság....Valaki linkelt itt valamikor egy tecsövedet (youtube), ahol esztergán csinált valamit a kolléga. Azt hogy mit, arra nem emlékszem, de késmagasságot úgy állította be, hogy befogott egy kb. 16-os rudat, a kés és a rúd közé tartott egy aránylag hosszú vékony acéllemez csíkot, majd a késsel lassan hozzányomta a rúdhoz. Addig állította a kés magasságát, amíg rúdhoz nyomott lemez függőleges nem maradt. Mit szóltok ehhez? Én mint kocadrehás magasságmérővel lövöm be a kést, de nagyon nem szeretem így csinálni:)

000000000

Én úgy szoktam,hogy egy picit megérintem egy központfúróval a tokmányba fogott anyag végét és ahhoz állítom be a késmagasságot.
Keri,Nem lehet h nem a kés elejére teszed a hézagoló lemezeket és egy kicsit el tudja nyomni a kést az anyag?(Elnézést a feltételezésért,de már ilyet is láttam) :D

wcsxp0uxa

Beraksz 1 szálanyagot és 0,5mm fogással síkba veszed a végét. Ha  kis átmérőjű valami marad a végén  ,akkor alatta van (lehet is látni) ,ha töri a végét akkor felette.(alátét lemezzel vagy egyéb módszerrel be kell lőni) Ha még 0,5mm átmérőt is szépen forgácsolja akkor jó. Sajnos ennek az esztergának  "billennek" a szánjai .(meg mindene)
Ezért csak forgácsolva érdemes a közepét belőni .

x4rhew5r3

Az ok, ha szabad a vége, de ha csúccsal megtámasztott darabnál kell kést cserélni, akkor....

keri

Kösz, ez jó ötlet.

És sajnos a deformálódás is belejátszhat a pontatlanságba, pedig direkt próba esztergálásokkal lőtem be a középvonalhoz, mert azt észrevettem, hogy a késhegyre mérés és az esztergálás eltér egymástól.

Persze még így is jóval egyszerűbb mint kézzel, mert gyorsabban tudom gépelni a G-kódot, mint ahogy dolgozik a gép :D

keri

Gyorsbefogóm van, csavarral állítom a magasságot, és rögzítés után szoktam ellenőrizni.

000000000

Nálam ezért van a keresztszánra,a képen pirossal jelölt vonál húzva,így könnyen be lehet lőni késcseréléskor a kés magasságát és csak egyszer kell pontosan lemérni és a képen jelölt helyre bekarcolni egy vonalat.
http://kepfeltoltes.hu/130521/1234_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

6rk75uezn

Sziasztok.

Na akkor  leirnám mi is a gondom,vettem egy kis (házi készitésű) félkész esztergát,van ám hiányossága de úgy gondoltam majd én szétszedem darabokra és összeteszem ujta igényesen,hiányossága pl:keresztszán mozgató orsó,erre két ötletem van,vagy veszek egy M16 os menetes szárat és megoldom abból,vagy amit jobbnak látok hogy egy trapéz menetes orsóval megoldani a dolgot.Másik dolog pedig hogy az illető aki csinálta (egy öreg bácsika) egy 5mm-es fogazású fogaszláccel akarta megoldani a hosz szán mozgatását,lemértem egy fordulatra kereken 100mm-t mozdit,az a baj hogy ehhez nóniusz beosztást csinálni lehetetlen,van egy kézikerekem ami 145 mm átmérőjű,arra gondoltam a külső kerületére talán lehetne,de mégsem,mert kiszámoltam hogy a kézikerék kb 5mm-es elmozdulása jelentene a hossz szánon 1mm-es elmozdulást,akkor igy már a tizedes beosztás kapásból elfelejthető,arra is gondoltam hogy egy fogaskerék párral meg lehetne felezni vagy harmadolni,netán negyedelni a fordulatot és máris jobb lenne a helyzet de ez mind macera.A legjobbnak azt tartanám ha vennék egy trapés menetes orsót,már láttam 700mili hosszút 30mm átmérúlyűben bronz anyával elég baráti áron,és ezt épiteném be a hosszán mozgatására,vagy szélre vagy középre.Megmondom őszintés hogy sok pénzt nem akarok rá költeni de egy kis preciz igényes és amennyire csak lehet pontos kis "gépet" szeretnék belőle csinálni.Köszönöm a hozzászólóknak a segitségét,ötletét.Ime a kis "gép": http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/ipari_gep_barkacsgep/marogep_esztergapad/faeszterga_1745227649.html