Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szóval kicsit félreérthetően fogalmaztam,ezért mégegyszer:kihézagoltam egy kést nagyon pontosan,utána kifogtam a késtartóból és az alátétekkel együtt a keresztszánra lefektettem.A kés csúcsánál húztam egy vonalat a keresztszán "kocsijára" és mostmár mindig ahhoz állítom be a magasságot vagy ha még ennél is lustább vagyok akkor csak a központfúrót neki tolom picit a befogott anyag végéhez és ehhez a pöttyhöz hézagolom ki a kést :D.

keri

Menetes orsóról lebeszélnélek, mindenképpen rendes trapézmenetes orsó és bronzanya javallott.
Keresztszánra mindenképpen. Hosszszánra ott a fogasléc az kézi mozgatásra kiváló, és nem kell rá nóniusz.

Hosszanti késszánon szokott lenni a nónisz orsóval. Mivel itt ilyen nincs, orsó+ kapcsolható lakatanya praktikus a fogasléc mellé. Annak végére lehet nóniuszt tenni, és fogasszíjjal még automata előtolást és menetvágást is tudsz csinálni.

Precizitás attól a szánok kottyanásától és a váz merevségétől függ, nem az orsók lesz a pontosság gátja.

keri

Egyébként hosszanti orsó nélkül is lehet élni.
Én tolómérővel igazítottam a méreteket leggyakrabban.

keri

Pötyözéshez igazítottam én is, meg próba esztergáláshoz, de olyan mintha nem lenne lineáris az orsó, ugyan akkor az indikátor órával nézve halál pontosan lineáris.

000000000

Fogás közben lehet h máshogy alakulnak ott a dolgok :D.

Robika37

Szerintem a hossz-szánon ha 1mm -es osztású nóniuszt készítesz elsőre tökéletesen megfelel.
Főleg, ha egy beállított hossz értéknél kell fogásonként ugyanott megállni. Ha mindenáron pontosabbat akarsz készíteni készíthetsz hozzá segédskálát mint ahogy a tolómérőkön van láttam már ilyent több nagy gépen is.
Keresztszánhoz árusítanak itt is az adok-kapokban trapéz orsót műanyag anyával elsőre olcsó és jó.
Ha belegabalyodsz még cserélheted golyósorsóra...mehetsz a fejlesztésben a csillagos égig.

wcsxp0uxa

Én nem félnék a menetes szártól a keresztszánon.(M16) Lehet ,hogy lesz neki kis holtjátéka (de kis kézügyességgel ezt is után lehet állítani) az én esztergámon legalább 2mm kottyan (elrontották a bronz anya illesztését is) egy kézi esztergánál ez természetes dolog.
Régebben sokat esztergáltam állítható mechanikus ütközőkre ,a gépedre szerintem ezt ideálisan fel lehet szerelni.
A maradék menetes szálból gondolkodhatsz a gépi előtolás mikéntjén.  

wcsxp0uxa

Ja az ütközőket a hossz szánra gondoltam , pontos és termelékenyebb megoldás mint a méricskélés.

mxjj54gxi

Én lehúzom a befogott anyagot simára, megmérem az átmérőjét, veszem a felét a tolómérőn, és a tolómérő mélységmérőjének végét az anyag tetejéről lelógatva odaérintem a kés éléhez.
Gyorscserélős a késtartó, csak egy csavart kell tekergetnem az emeléshez/süllyesztéshez

mxjj54gxi

A mi orosz gépünkön a hossz szán skálája mm osztású, és szintén kábé ennyit mozdul egy tekerőfordulatra mint a tied, tökéletesen lehet vele dolgozni, ha van nóniuszos kéziszán is, amin a finom mozgásokat végzed majd.
Simán megcsinálhatod rá a mm osztású skálát 100 osztással, tökéletesen fogod tudni használni.
De persze amit a többiek javasolnak, azok is tökéletes megoldások, neked kell választanod.

6rk75uezn

Elősször is köszi a segitségeket,válaszolok mindenkinek egyessével,ki ne maradjon senki,hogy őszinte legyek kielégitő válaszokat kaptam.

6rk75uezn

Köszi a tanácsot,én is úgy gondolom hogy jobb volna rendes trapézmenetes orsót használni,a fogasléc mellé ahogy irod jó lenne egy orsó +kapcsolható lakatanya de ennyire nem akarok bele menni a dolgokba.Ha már orsó akkor lakatanya mindenképp kell,ha meg már lakatanya van (aminek a kapcsolásába kicsit félnék belekezdeni),pedig nem lehet egy bonyolult dolog,akkor már a menetvágás a következő gondolat a fejembe,az meg bizony nem egyszerű,egy ilyen gépen elkésziteni,cserekerekek stb stb,úgyhogy ezt kihagynám,ha mondjuk készitenék rá egy fogas szijas előtolást,nem tudom kihasználnám e,megérné-e.

6rk75uezn

Köszi neked is,nagyon tetszik az a megoldás amit irtál,mármint az hogy egy segéd skállát készitsek mint a tolómérőn,azt hiszem ennél a megoldásnál maradok,kézikereket beosztom úgy hogy 1 mm elmozdulásokat kapjak a késnél,majd egy ilyen segéd skállát csinálok hozzá,lehet majd ahhoz kérek némi segitséget mert még nem teljesen tiszta hogy hogyis kellene.Igen nagyon jól irod,bele lehet nagyon bonyolódani a fejlesztésbe,de úgy gondolom hogy egy ilyen gépet nem igazán jó egy bizonyos mérték fölé fejleszteni,akkor inkább veszek egy gyárit,pl most volt a neten 70ér egy Sleizenger (nem tudom jól irom-e) eszterga amin megvan minden ami kell,vagy pl sokszor 100 körül egy kis E1n.

6rk75uezn

Köszi neked is,én sem félnék az M16 os menetes szártól mert két beállitott anyát mozgatna ami nem egy szimpla anyacsavar lenne hanem hosszabb,tehát lógás teljesen kizárva.A gépi előtolást meg még nem döntöttem el hogy lesz e rajta,ha netán lesz is csak fordiulatarányos,tehát ha fordulatot váltok a főorsón úgy nől az előtolás sebessége is,egyépként valaki leirhatná hogy mikor is jön  illetve jelentkezik a gépi előtolás előnye!