Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Hogyan kéne jó úton járjak, nem akarok az erdőben bolyongani.[#wink]
Sok száz oldalt elolvastam már ezzel kapcsolatban, de konkrétumokat nem nagyon írnak le.

4um5b65d

Szerintem kezdjük elölről.
Mekkora géped van ?

mxjj54gxi

Nem értek ezekhez a dolgokhoz, csak belevau, de a gyárban nálunk annó volt kifejezett gyémánteszterga, azon bizony a legkisebb fordulat tízezernél kezdődött, és általában 30-40 ezer között dolgoztak rajta.
A legfinomabb munkákat csinálta rajta mindössze egyetlen ember, senki más nem nyúlhatott a géphez.
Valószínűleg ez a válasz a kimondatlan kérdéshez, miféle esztergával tudod elérni a kívánt forgácsolási sebességet gyémántkésnél. Régebben léteztek erre célgépek, lehet, hogy ma is vannak?

KoLa

Ha ellenorsós akkor valamilyen cnc lehet!

4um5b65d

???

Mekkora géped ?
Milyen teljesítményű a motor, mekkora tokmánnyal dolgoznál ?
Mekkora kés fér a késtartódba ?

Szedlay Pál

Bocs a linkért.
Ami nekem van az nem alkalmas arra jelen pillanatban arra amit én szeretné,k ezért kiszervezném  a munkát.
Egy igen jó árajánlatot kaptam a következő típusra ( rezsi órabér)
http://www.marucit.com/products/K16.html#examples  
Nekem kell felszerszámoznom ez nincs benne az árban, erre az anyagra.
A mai viszonyok között a 3600Ft óránként szerintem kedvező ár.
Viszont nagyon nem mindegy mennyit költök szerszámozásra és gépórára.

4um5b65d

A te olvasatodban mit jelent az élszög és az ékszög ?
Szerintem valamit tisztába kellene tenni.

Szedlay Pál

A max. átmérő az alapanyagnál 8mm.
A többi azt hiszem benne van a pdf,-ben.

Szedlay Pál

Az élszöget meg nem tudom csak a homlokszöget.

4um5b65d

Ha ilyen kis átmérőkkel kell dolgoznod akkor csak pozitív lapkákban gondolkodj.
Például  
DCGT 070201 - 1 tizedes rádiusszal (Extra finom munkákhoz)
DCGT 070202 - 2 tizedes rádiusszal (Ez lesz az általános szerszám.
DCGT 070204 - 4 tizedes rádiusszal (durva nagyolásokhoz.) Természetesen a durva szót ehhez a géptípushoz mérten kell értelmezni. Nálam ez simító lapka is lehetne.

Idáig akkor megvan a lapka formája és méretei.
Amit a következő linken látsz az egy nagyon hálás forgácstörő forma. Eléggé sokoldalú.
Ha másfajta forgácstörővel felszerelt lapkát szeretnél akkor a DCGT 070202 (ez minden gyártónál azonos) jelzés után még lesz egy két adat ami az adott forgácstörőre utal. Pédául DCGT 070202-AS. Ez utóbbi 2 betűs jelölés minden gyártónál eltérő.
A http://www.iscar.com/Ecat/familyhdr.asp?fnum=739&app=31&mapp=IS&GFSTYP=M&lang=WH&type=1" TARGET=_fnew>LINK.

És akkor hogyan tovább ? Milyen anyagokat szeretnél forgácsolni. Van konkrét anyag ?

7cim5mm0

Tiszteletem!
Mekkora átmérőt esztergálásáról van szó, hogy 30000-es fordulatszám kell?

4um5b65d

Itt van egy jó kép a hobbi-marósoknak, hogy hogyan kell beállítani a munkadarab méretéhez a maró méretét. Sokszor látom, hogy a marót beállítják a munkadarab közepére és úgy marnak. Pedig így kell ahogy a kép mutatja. (felülnézet)
A maró mindenképp nagyobb legyen mint a munkadarab szélessége és oldalra eltolva a marót, úgy kell használni.
A képen látható arányokat még jobban ki lehet tolni , azaz a maró ehhez a munkadarabhoz képest még nagyobb lehet.
Egy 40mm szélességű alkatrészt bátran lehet 80-as maróval marni, úgy, hogy a jelzett módon a lapka éppen csak, hogy kifusson az anyagból. Sokkalta csendesebben és jobban forgácsol a szerszám.

http://www.sandvik.coromant.com/SiteCollectionImages/Technical%20guide/Snapshots/blank/D%20Milling/d014_1_eng.jpg" border=0>

Szedlay Pál