Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Én sem preferálom a HSS kést, ha egy mód van, de itt nem úsztam volna meg törés nélkül a lapkás késsel. Nem tudnék neki akkora vágási sebességet adni, hogy biztonságosan végig tudjam csinálni. Ez 4,2mm menetemelkedésnek felel meg. Valahogy meg is kell állnom a menet végén...

svejk

No de a TOS gépednél ki lehet kapcsolni az előtolást a főorsó megállítása nélkül, így sokkal nagyobb fordulaton tudsz menetet vágni mint egy hagyományos gépen. Ez is kevés lett volna?

4um5b65d

A kés alárakást csak azért csináltam, mert határeseten volt a kés aláköszörülési szöge és a menetemelkedési szög aránya. Ebben az esetben elforgattam a kéziszánt. Kisebb meneteknél nem szoktam, ha látom , hogy jól viszi a kés. Minél kevésbé masszív a gép annál előbb érdemes átállni a szán kiforgatásra. Viszonylag nagy fogásokat is vettem. Az első négy fogás mélysége 0,5mm volt a kéziszán nóniuszán mérve. A többi pedig 3 tizedenként. Átmérőben ez ugye 1mm / 0,6 mm-ert jelentene ha 90 fokban forgatnám ki a kéziszánt. A névleges 60 fokos kifordításnál (hossztengelyhez mérve) ez némileg eltér.

4um5b65d

Kevés....
Most közel 300-as fordulaton vágtam a HSSE késsel és még így is volt, hogy a menet végén beleszaladtam egy kicsit a menet végződésbe, erre meg úgy reagált a mechanika, hogy be akarta húzni a kést. Lapkás késnél töréssel járt volna.  
4-es emelkedésnél hamar jön a menet vége.

s7manbs8

Az már olyan, mint hegedülésnél Paganini játéka.

nvnshmpmn

Ha elforgatod a kéziszánt, akkor utána kiszámolod, hogy mennyi a forgástengelyre merőleges elmozdulás a fogásvételkor? Táblázatból kinézed, mennyinek kell lennie a menetprofil mélységének? (fejből tudod) A végén a keresztszánnal veszel egy simító fogást?

s2k5ycubj

Az a tapasztalatom,hogy a lapkás kések közül kivételt képeznek a menetvágó lapkák a vágósebesség tekintetében. Egészen kis fordulaton is használhatóak gond nélkül. Az igaz,hogy nem lesz olyan szép fényes a menet,de használható teljesen.De a szabályokat itt is be kell tartani(nagy emelkedés akár 10-15 vágásból is). Van egy alu alkatrészem amit muszáj kézi vágású menettel készítenem (30X1) és 6 lépésből szokta csinálni +egy simítás. A sokadik darab után is megvan a lapka mindhárom éle,pedig néha mást is csináltam vele... Tehát szerintem használható,de nem lehet akkora fogásokat venni mint a köszörült késsel.

s2k5ycubj

Ez igaz,ha koppan törik sajnos.

s2k5ycubj

Én ilyenkor kézzel szoktam tekerni a tokmányt a menet végénél.

4um5b65d

Nem mindig szabad simító fogást venni.
A csőanyagok erre nagyon jó példák.
Vágja vágja az ember a menetet.... milyen nagyon szép, aztán a végén veszel egy kicsi simító fogást és tönkre baszkurálod az egészet a simítással.
Ilyenkor érdekes mód egy nagyobb fogással kell befejezni a menetvágást, akkor lesz szép a menet felülete.

nvnshmpmn

Az az igazság, hogy még alig vágtam menetet késsel. Azért vagyok ilyen tudatlan. Nemrég vettem csak menetkés sablont. Most gyakorolom a kés élezését.  
Alakul a dolog. Mióta van olajkövem, azóta mindent megfenek vele:). A fúrókat is. Csoda, milyen szépen viszik az anyagot.

4um5b65d

Egyébként a kiszámolt menetmélységgel történő menetvágással jól rá lehet faragni. Ahhoz, hogy így vágj menetet, mindig pontosan tudnod kell a késed csúcsrádiuszát is, amit azért elég nehéz precízen belőni.
Nem véletlenül találták ki a sokak által érdemtelenül mellőzött idomszereket/kalibereket.
Ameddig nem tudod a kalibert rátekerni addig nem jó a menet, hiába mentél be a késsel a szabványos menetmélységig.

nvnshmpmn

Köszönöm, most sokat okosodtam. Majd próbálgatom, szerzek egy kis tapasztalatot.

svejk

Gondolom az érdemtelen mellőzés  az árukból fakad. :(

4um5b65d

Néha szoktam én is jelentősen kisebb fordulaton menetet vágni, mint ami ideális lenne és szintén váltólapkással.
Az esetek 99 százalékában olyan lapkával a fix menetemelkedéshez van belőve.
Vannak ezek az univerzális 55 és 60 fokos lapkák, ami ide elvileg jó lett volna, de azoknak meg annyira hegyes a csúcsuk, hogy szinte biztosan összetöröm az elejét. 6 menet/coll 60 fokos profillal viszont még véletlenül sincs lapkám. Valószínűleg sosem lesz. Valami, a két világháború közti időből való templomi harangoknak az alkatrészeit kellett újra gyártani.