Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Azon már használhatod a Spinyának mondottakat is, de elég lesz a 04-es végződésű is. Én legtöbbet ezt használom , meg a pina lapkákat amit a Turningon látsz , 55 fokos.

Két ilyen külsős késsel szinte mindent meg lehet csinálni.

s2k5ycubj

Én biztos nagyokat,a késekből is. Nekem "csak" 525 fordul el a nagy esztergámon,de 25-ös késnél nem próbálok meg kisebbet befogni a késtartóba. Van hozzá cserélhetős késtartó is,úgy sokkal egyszerűbb mert a gyári késmagasság 50mm. Viszont az nagyságrendekkel merevebb! Az biztos,hogy csúnyán rabolja a vasat.

s2k5ycubj

Kifejezetten szeretem nagyoláshoz a 75°-os késeket meggyőző dolgokat lehet vele csinálni. Visszatérve a menesztős menetfúráshoz,pontosan úgy van ahogy @servo mester is leírta. Van a cnc-n kifejezetten ehhez való menetfúró mód amikor nem figyeli a főorsó indexjeleket. A bekezdéskor belekap a menetfúró és amikor elindul kifelé akkor kell a hossz kiegyenlítés.A kézzel készültnél lehúzott szegnyeregnél kézzel bekapatod és a hosszkiegyenlítőn csúszik végig,tehát pont fordítva.

4um5b65d

De hát servo nem ezt írta.... hanem ezt:

"Ha, kiegyenlítő betétet használsz, sem tudna menetet vágni. A menetfúró, saját magát vezeti bele az anyagba."

A trigon lapka egyébként 80 fokos.. :)

r2u4n063m

Ez a "vas rabolás" hogy néz ki? Nagy fogással/előtolással lehet nagyolni?

szpinya

Köszi a tippet!
Viszont a turningon szerepel egy késszárad , amit elég gyakran használhatsz.
Ez házi készítés , vagy gyárilag lehet ilyet kapni?
Ha házi, akkor hogy érdemes ilyet fabrikálni?
Gondolok itt arra, hogy elvágom a késszárat és más szögben hegesztem újra, vagy van valami kifinomúltabb megoldás is?
Erre a késre gondolok:
 http://turning.fw.hu/t011-t020-----/t020_a.jpg" border=0>

szpinya

Én pont most adtam el a gyorsváltós késtartót róla, és szereztem rá egy hagyományos négykésest, (igaz komplett kéziszáncsere történt)
de nekem ez a hagyományos jobban bejön.
Mondjuk egy kicsit viccesen néz ki egy 16*16-os kés benne, az már biztos.

4um5b65d

Ez a pina lapka. :)
Van gyárilag is ilyen késszár, de ezt én hegesztettem össze.
Volt egy másik száram (5db) amin egyenesen előrefelé állt a lapka. Annak levágtam a fej részét és más szögben hegesztettem oda.

szpinya

"Ez a pina lapka. :) "
Erre tökegyedül rájöttem az első megemlítésnél is. :-))
Régen a renault kocsikat is csak vaspinának hívtuk.

4um5b65d

Csak gondoltam a 8 éves korosztályra is... :)

s2k5ycubj

Pontosan. Ha kell 20-30mm-es fogás és 0,2-0,3-as előtolás. Ez már jól néz ki. Ha legközelebb ilyet csinálok készítek fotókat és ha sikerül videót is.

r2u4n063m

Ehhez már gondolom kell gép is. Az E2N-t (2,2kw) megfogná? [#nyes]

s2k5ycubj

Nekem 9KW-os a motor rajta,még nem sikerült "lassulásra" bírni...

szpinya

Áhhhhh....dehogy...

s2k5ycubj

Nem ritkák nálam a 40-es kések,az már lóghat ki hosszan is.