Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

r2u4n063m

Költői kérdés volt [#vigyor2]Ez a gép nem is erre van kitalálva.

s2k5ycubj

Ha megnézed az E400-as gépkönyvét,van benne egy,illetve kettő gyárilag ajánlott teszt remegésre.Pontosan nem emlékszem csak olyasmi rémlik hogy 80-as anyagon átmérő 12mm-es fogás 0,3-as előtolással és meghatározott fordulattal. És ezt 5 percen keresztül,ha érdekel megkeresem.

s2k5ycubj

Van két kisebb gépem is és mindet arra kell használni amire való...

szpinya

Nem is olyan rég egy közeli cégnél láttam ilyet élőben.
Egy marha nagy szélturbina tengelyét faragták a fiúk.
A nyers munkadarab 3 tonna, a késztermék szűk 2 tonna.
CNC-n 3000 fordulat 20-30 mm fogásmélység, nagy előtolás......hát...ott nem forgács vált le az anyagról hanem laposvas.    Félelmetes látvány volt.
De az otthoni masinánál ehhez én még nyuszi vagyok.

s2k5ycubj

Volt már 200kg-nál nehezebb alkatrészem,sajnos nincs darum,így hát négyen berossztunk... Az alufelnikhez nagyon tudom ajánlani a Varga Laci féle gyémántlapkát,de csak a végső simításra (0,1-0,2mm) Ha elég kicsi az előtolás és nagy a vágósebesség csodás felületet csinál. Viszont nekem csak 8-as késszáram van ahhoz a lapkához,hát az is viccesen nézett ki,de nagyon szép lett.

szpinya

Daruépítés most van folyamatban.
Anélkül az állóbábot sem tudom felrakni, 180kg...
Gyémántlapka alatt a CBN lapkára gondolsz?

s2k5ycubj

Nem! A gyémánt és a cbn lapka teljesen más! A gyémánt a "nemvas" fémekhez való,a vastól rögtön meghal. A cbn pedig vashoz és kifejezetten kemény edzett anyagokhoz. Közös tulajdonság a kis fogásmélység és nagy forgácsoló sebesség(akár 500 m/perc!). Olvass utána érdemes.

szpinya

Köszönöm a kiigazítást.
Utána olvasok , mit is kell keresnem.

s2k5ycubj

Újonnan elég borsos áruk van. Nézd meg a kerámia lapkákat is érdemes. Nemrég a pz-rapidnál jó áron voltak elfekvősök.

s2k5ycubj

De ha durván kell vasban dolgozni,nekem a hagyományos forrasztott lapkás kések váltak be. Aztán a simításra és a finomabb dolgokra meg ott a lapkás kések hada.

ywathzay

Köszönöm! A gauge megvolt, de így már végre meg is találtam!

000000000

"A nyers munkadarab 3 tonna, a késztermék szűk 2 tonna. CNC-n 3000 fordulat 20-30 mm fogásmélység, nagy előtolás......"

Ezt eltúloztad picit vagy nem is kicsit! Ezekkel az adatokkal valószínűleg soha nem esztergáltak ott számos műszaki határadat miatt.

szpinya

A gépbeállító jóember mondta az adatokat.
De a  forgácsolási paraméterekben biztos van egy kis "költői túlzás" ...ezt aláírom.
A munkadarab viszont tényleg egy irgalmatlan nagy tengely kb 400-500 mm átmérő és több méter hosszú.
A lényeg ez esetben nem is igazán ez volt, hanem hogy egy ilyen mértékű anyag rabolást látni élőben számomra maradandó élmény volt.
A forgácskihordó fel is adta a küzdelmet menet közben.  

4um5b65d

Akkor az bizony 30-as fordulat volt... :)))

Szedlay Pál

Valami akkor sem stimmel.
Ha csak nem csőtengely az 500mm átmérőjű 2000mm hosszúságú acél tengely súlya nem 3tonna hanem 12,3tonna.