Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vadember

A váltólapkás késeknél a lapkaalátét mi célt szolgál? Miért van az, hogy az egyik késszáron van a másikon nincs?

KoLa

Szerintem az olcsóbbakban van, a drágábbakban meg nincs , vagy fordítva!:)
Megkétszerezi a lapka vastagságát, az egyenetlen késszár fészekben, később törik ha baj van!
Ez csak magánvélemény!

4um5b65d

A kisebb terhelésre méretezett késeknél nem okvetlenül kell, de ha ugyanabban a méretben megkapod lapkaalátétes kivitelben is, az jóval hosszabb ideig fog tökéletesen működni.
Lapka alátét nélkül minden terhelés, minden lapkacsere valamennyit koptat a késszáron. Amikor ez elér egy kritikus értéket akkor állandóan törni kezdi a forgácsoló lapkákat, mivel a keményfém nem képes hajolni olyan mértékben, mint amennyire a natúr késszárad kissé ívesre kopott felülete.
De van olyan is, hogy egyszerűen annyira kis keresztmetszetű a kés, hogy képtelenség még egy alátétet is bezsúfolni a geometriába.
Kisgépen , hobbi célra elegendő alátét nélkül is.
Nagy gépeken hobbi célra is ajánlom az alátéteset, amennyiben kihasználod a gép erejét, terhelhetőségét.

robroy007

vagy ha belerongyolsz a tokmányba esélyed van a szár megmenekülésére, és ha olyan a helyzet különböző vastagságú lapkát is tudsz azonos készárba pakolni (de a második csak tipp)

svejk

Aki mart már hagyományos gépen kézi előtolással az rájön erre.  
Mondjuk a túl nagy kitolás már szinte egyenirányú marás, ami hagyományos gépen nem nagyon alkalmazható, de a "kitolással" lehet egy optimumot találni.

Miki2

Esztergálásnál az ideális forgács alakja a tört forgács.
Ez rendszerint aláfordul a lapkának, ott megfeszülve eltörik.
Az alátét lapka tulajdonképp a késszár minél későbbi kopását hivatott elősegíteni.

Szerintem...

4um5b65d

Ez sem rossz gondolat, bár egy menetvágó lapkánál megdőlni látszik az elmélet. :)

Miki2

Ott talán a menetemelkedési szögnek megfelelő lapkadöntés beállítása a fő cél.

vadember

Laslie linkelte be a #22706 hozzászólásában ezt az oldalt http://www.iscar.com/Ecat/familyhdr.asp?fnum=739&app=31&mapp=IS&GFSTYP=M&lang=WH&type=1" TARGET=_fnew>Iscar . Itt van a "Kapcsolódó szerszám" amelyek között 7-5 arányban van alátétes és alátét nélküli. Nem lehetnek olcsók, tehát a rossz vagy jobb minőség nem játszhat szerepet.

4um5b65d

Igen, az aláköszörüléssel nem rendelkező lapkáknál ez így van, de a régi típusú tök vízszintesen elhelyezett lapkáknál már nem húzható rá ez a séma.

000000000

E2N eszterga orsóházának szerelési darabjegyzékére lenne szükségem szakdolgozatomhoz, aminek a gyártástechnológiáját, készítem el!!! De leginkább a főorsón elhelyezkedő elemekre lenne szükségem, mert 1-2 nem tudok kivenni, pontosan mi lenne!! Köszönöm a segítséget!!

7cim5mm0

Gépkönyvből nézted, vagy van előtted gép?

ebalint

Segítséget kérek :

Hyundai HYD-500 esztergám van.
A tokmánytárcsát szeretném levenni. Nem igazán mozdul.

Rajzom nincs sajnos, de felmerült bennem, hogy esetleg "nem levehető", mert egy darabban van a főorsóval. / elég hülye ideának tűnik, de mit lehet tudni...

A gépet én vettem kb. 2 éve új állapotban, még soha nem babráltam ezt a részét.

Előre is kösz, e.

vjanos

Nekem is ilyesmi van, csak ződben... (Ferm)
Ráhibáztál, nem vehető le.

http://devon.hu/WinZip-ek/61.pdf" TARGET=_fnew>Egyébként itt van hozzá vmi hevenyészett doksi, bár ezesetben nem sokat segít...

ebalint