Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

A százalékos eltérésre gondoltam!mert beállok a késsel 0 átmérőre és elfogyasztom a 6-s köracélt, itt ugye elég nagy az eltérés a vágási sebességben a kés hegye és a fogásmélységből adódó átmérő között, ugyan ez akülönbség 200-s átmérőn szinte elhanyagolható!

Béni

KoLa jól írta, ha még egyszer elolvasod, megérted. A forgács két széle közötti sebesség különbségre gondolt.
(A forgásközéppont felőli részen kisebb, az arány az átmérőtől és  fogásmélységtől függ.)

4um5b65d

Na látod, tudsz te úgy is írni, hogy megértsem....
Helyes a meglátás...
:)

KoLa

Engem ez soha nem érdekelt ! a forgács lefelé megy és ha jó a késgeometria akkor az anyagtól távolodik! mi ennek a jelentősége?

4um5b65d

A forgácsképnél van jelentősége, hogy a forgács hol talál magának helyet.
A nagy átmérőnél nagy az esélyed, hogy visszakunkorodva az anyagnak ütközik, míg a kis átmérőnél nagy az esélyed, hogy a palástra kunkorodik vissza.

KoLa

4um5b65d

Belegondolok szegény hobbista fejébe, hogy lóf.szt sem ért ebből az egészből.

4um5b65d

Itt van egy jó kis kép, hogy hol is törik a forgács.
A kép egy előretolt élű kést ábrázol, hosszesztergálásnál az anyag szemszögéből.
A zöld vonal a fővágóél.
A sárga vonalak közti résszel forgácsolt a kés, az az ennyi volt a fogásmélység.
A piros nyíl meg egy krátert ábrázol a keményfém alatt a késszárban. Ezt a visszakunkorodó forgács csinálta. Így törte a forgácsot, hogy elakadt a kés szárban.

http://kepfeltoltes.hu/120914/000_3759_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

KoLa

Jó kép! ismerős jelenség!

svejk

Lehet, de én kimondottan szeretem ezeket az elméleti eszmefuttatásokat és megpróbálom a saját gyakorlati bénázásaimra ráhúzni az elméleteket.

Szedlay Pál

Tibor!
Rendben van a gyémánt is egy járható megoldás.
Nagyon sokféle geometriát javasolnak megmunkáláskor a negatívtól a pozitív homlokszögig.
Te mint mérnökember,  a kis átmérőm és a nagy átmérőn hogyan változtatnál a különböző szögeken, megmunkálási paramétereken.
Ez azért pénztárcába vágó, mert ennél az anyagnál nem a gépidő hanem a szerszámozás viszi el a pénzt.

Szedlay Pál

Béni!
Ha tudsz korszerű lapkát amit azóta fejlesztettek ehhez az anyaghoz, kérlek az infót ne tartsd magadba. Írd meg légyszíves itt vagy magánba.

4um5b65d

Bár kíváncsi vagyok Tibor javaslatára, de ne akarj csak az átmérők alapján dönteni a késválasztásban, mert rossz úton jársz.

000000000

Nagyobb átmérőkhöz a szerszám hátszögét növelném, 1 mm-enként ~0.05 fokkal.
A szerszámra optimális sebesség adott, ehhez ahogyan Te is írtad a fordulatot kell változtatni. Viszont haladva nagyobb átmérők felé ha azonos is a forgács keresztmetszet, a teljsítmény igény növekszik. Így kissebb műszerész padon erre is vigyázni kell.

Szedlay Pál

A pozitív homlokszög kis átmérőn K10 lapka esetében 25m/min esetében elég éltartónak bizonyult. A forgácsképződés optimális volt. A leírások max. 45m/min sebességet adnak meg ehhez a típushoz.
0 homlokszögnél a folyó forgács feltekeredik az anyagra és az ellenorsós befogást gátolja.
Gyémántnál.
Az ajánlott 15fok negatív  élszög egy igen sérülékeny élt eredményez és a megadott 110-200m/min forgácsolási sebesség szinte elérhetetlen fordulatot eredményez, kis fogásmélység és előtolás mellett. Ez közel 30.000 fordulat ami egy esztergától nem elvárható. Ezt ezért még nem tudtam kipróbálni.
Az ékszög 8-12fok minden esetben.
Minden irodalom rébuszokban beszél, érthető, nem adják ki a konkrét információkat.
Szerintetek mi a járható út.