Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Ha tudod, arra is kíváncsi volnék ugyan azt a kés geometriát használnád-e mind a két esetben, ha mást, mit változtatnál és miért?

Szedlay Pál

Laslie professzor mi a véleményed?
Nagyon pénztárcába vágó a kérdés.
Help Me Please![#worship]

000000000

Valami nem stimmel itt. Írd már be a linket, ahol csak 2 perces szerszám éltartamról írnak.
Miféle anyagot forgácsolnak ilyenkor???

robroy007

egy kis segítség a lapkák lelki világának megértéséhez

http://www.sandvik.coromant.com/hu-hu/knowledge/general_turning/getting_started/tool_life/Pages/default.aspx" TARGET=_fnew>sandvik

van egy képlet is amivel át lehet számolni az éltartam idejét más forgácsolási sebességekre:
T1= m.ik gyök alatt Vo/V1 és az egész szorozva az eredeti éltartam idejével To-al

m az éltartam kitevő különböző anyagokra vonatkoztatva

http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/forg2.htm" TARGET=_fnew>tudományos magyarázat 1.9.1 pontban

robroy007

Szia Tibor!

nincs azzal a 2 perccel semmi baj sem csak a hozzá említett 70m-es vágósebességgel, vagy nagyon gyenge a lapka, vagy az adott feltételeknél borzasztó az igénybevétel  
(mondjuk üvegre edzett akármi)

de tény azért általában fél órára szokták megadni az éltartamot adott sebességgel

de át lehet ezt is számolni más anyagra más sebességre és lehet mindjárt egy órát is tud dolgozni a szerszám

az iparban a termelékenység a lényeg, sorozat gyártás stb., és ott be kalkulálják a lapka cserét és árát is a költségekbe

Szedlay Pál

Csak a Te kedvedért.
Bár nem akartam neki nagy nyilvánosságot, de mind egy.
http://www.mitsubishicarbide.com/mmc/en/product/pdf/b/b036g.pdf

A lap alján.
Ha van őtleted tőled is szívesen fogadom természetesen.
Köszi

Pali

4um5b65d

Azt hiszem meg is adtad magadnak a választ.
Ez nem a lapka általános éltartama, hanem egy kiragadott példán szemlélteti az éltartamot.
Titán ötvözet, szárazon megmunkálva.
Ez elképzelhető, sőt az 5 perc akár még meglepő is lehet.

Gondoljunk csak bele, hogy egy mezei lapka mennyi idő alatt megy tönkre egy edzett acélban ?
Akár 15 másodperc és neki annyi.

Igazság szerint nem is kell ennyire elrugaszkodott példát felhozni.
Vegyünk egy Iscar rombusz PP-s lapkát alapul.
A38-as anyagban 15 perc alatt meghal.
C45-ös anyagban jó beállításokkal több mint 12 óra intenzív munka. (kék forgáccsal)

000000000

Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy két percenként a gyakorlatban cserélgetnek lapkát.
Nyilván nem jó választású ekkor a forgácsolási sebesség, előtolás, fogásmélység, hűtési-kenési viszony, szerszámanyag, szerszámélszög, .... és még lehetne sorolni.
A szerszám éltartamra leginkább a forgácsolási sebesség hat a Taylor éltartam képlet alapján.

000000000

A titán egy különleges anyag, erősen "eszi" a szerszámot. A már említett Taylor képlet erre is igaz, csak a hatványkitevő állandó speciális.
Én még esztergáltam ilyen anyagot, de az bizonyos, leginkább a forgácsolási sebesség dönti el az éltartamot adott szerszám anyag esetén, adott ponton túl exponenciálisan csökken az éltartam. A helyedben én elsősorban profi gyémánt szerszámmal kísérleteznék, nem túl nagy fogásmélységgel. Így 30 perc és 2 óra közé szerintem beállítható az éltartam.

4um5b65d

Vissza olvasva pár hozzászólást, a forgácsképben igenis van különbség a 2mm és a 200mm esetében. Függ a többi forgácsolási paramétertől , az anyagtól és a lapka geometriától
Gondoljunk csak bele, hogy mi is történik forgácsoláskor.
A forgácstörő megkunkorítja a forgácsot, majd a forgács visszakanyarodva vagy rúgószerű formát vesz fel (folyóforgács) vagy nekiütközve az anyagnak palástjának/homlokának, illetve a kés bal oldalának és eltörik. (tört forgács) Ez utóbbi a jobb, persze csak ha kézben tudjuk tartani és nem szanaszét megy a levegőben a tört forgács.
Na most ha az anyag palástjára visszakunkorodik a forgács akkor azonnal észrevehető különbség keletkezik a 2mm és a 200mm között, ugyanis a rádiuszok íve miatt több "oxigén" van a kis ív és egy az anyag palástját érintő képzeletbeli függőlegesen húzott vonal közt.

000000000

Én még nem esztergáltam ilyan anyagot, ...
Bocs, kimaradt a nem szó.

KoLa

Ezen én is gondolkoztam régebben!már hogy ua a fogás miért eredményez más forgácsleválasztást! mondjuk 3mm es fogást veszünk 12-s köracélon vagy 200-s átmérőn  akkor könnyen számítható a 3mm-s fogás, kisebb és nagyobb átmérője közötti kerületi sebesség különbsége, százalékban!
Kisebb átmérőnél nagy, nagyobb átmérőnél kisebb!
Ez is nagy hatással van a forgács alakjára! a többi melett...

4um5b65d

Kerületi sebességben nincs különbség a Pali által felvetett problémánál, mert azonos a vágási sebesség.

Béni

Az utóbbi években a lapkagyártók a fejlesztéseik nagy részét a titánötvözetek megmunkálásának javítására szentelték. Biztos vagyok benne, hogy a közel 4 éves technológia és vágóanyag már elavult.

4um5b65d

Itt van a különbség a két átmérő közt.
A nagy átmérő esetén a piros terület áll rendelkezésre a forgács számára, a kis átmérőnél pedig a piros és a zöld terület együttesen.

http://kepfeltoltes.hu/120914/kis-nagy_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>