Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Persze tudom, lassan már nekem is több a CBN és PCD lapkám mint a hagyományos. :)

Valóban veszélyes hulladék az emulzió, és nagy valószínűséggel rákkeltőek közé tartozik. (a Fluidcontrolosoktól hallottam)
Persze az is lehet, csak üzleti fogás nekik az ilyen infó.

r2u4n063m

A nagy kérdés, hogy hol tanulja ki a szakmát a jelölt. Mert hogy az iskolai képzést ismerjük...  

Szedlay Pál

Nemrég vettem egy HPHT-t.
A PCD is fantasztikus, de ez brutális.
Mielőtt valaki megkérdezni mi az.
http://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_diamond" TARGET=_fnew>Link.

KoLa

A folyóforgács elhárítása a következő!növeld az előtolást és csökkentsd a fordulatot! a lapkákat nem nagyon ismerem, van pár tipus amit használok azokkal tudok dolgozni, de C45-höz szinte minegyik jó!

svejk

Köszi, kipróbálom majd.

Vetesi75

"Tartalmazza az A betűt"
A régi magyar jelölés szerint igen.
A-AS-ABS-ANS-APb-ABPb , újabban 9SMn... - 11SMn... , persze ólmozottban is, ...Pb28 ...Pb36, de DIN szerint 1.0718, 1.0722, stb.

Vetesi75

Van betét-edzhető és nemesíthető is belőle, de szerkezeti célra jól meg kell gondolni...  

000000000

Üdv!
saját felhasználásra KERESEK TOS mn-80 esztergámhoz magyar nyelvű gépkönyvet

Ha van aki tud segíteni - és szívesen teszi azt - kérem, keressen meg.  
Vissza tudom segíteni Őt nyomtatással (fekete fehérben, spirálozva)

yuagaci9g

Ha angol nyelvu megfelel, elkuldom, ha kiegeszited az adatlapodat az email cimeddel.  

.

svejk

Azt szeretném kérdezni, hogy a CNC technikában használt http://www.fairtool.hu/hu/kinalatunk/b-furatmegmunkalo-szerszamok/b4-kemenyfem-es-kemenyfemlapkas-csigafurok/b4-telibe-furok-es-tartozekok/" TARGET=_fnew>váltólapkás telibefúrók hogy viszonyulnak előtolási erő tekintetében a hagyományos csigafúrókhoz?

000000000

szia

Köszönöm a segítséget, de az angol nyelvű megvan. Igazából minden lényeges információt sikerült belőle kiolvasnom, de azért még is jobb lett ha magyarul is megvan. Az adatlapomon elvileg ott a emailcím is, már kaptam fórumtagtól korábban emailt.

Mégegyszer köszönöm a szíves felajánlást. Remélem lesz módom visszaadni.

Béni

Ha a hagyomágyos fúrók alatt a gyorsacélokat érted, akkor azokhoz viszonyítva a váltólapkásak előtoló erőigénye többszörös.
Ez több dolog miatt van. Nagyobb előtolás, más élgeometria, stb.
A teljesítményigény akár 10-szeres is lehet.

Robika37

Szervusz István !
Nehéz a viszonyítási alap mivel a gyorsacél fúrót szinte borotvaélesre lehet élezni és aláköszörülni.
A keresztél könnyítésről nem is beszélve .
A profibbak főleg nagyobb átmérőknél (kb. átm 30-35 felett) a csigafúró "homloklapjába "(igen a spirál belsejébe is köszörülnek holkert ekkor szinte át lehet lökni az anyagon a fúrót , kicsi előtoló erővel. A lapkás szerszámok (kivéve az alu . geometriához élezett polírozott lapkákat) többé- kevésbé nyomnak illetve lapkás fúróval nem volt még szerencsém szegnyeregből fúrni, de véleményem szerint főleg a magasabb forgácsolási sebességet és az időegység alatti  nagyobb fajlagos forgácsleválasztást figyelembe véve a lapkás telibefúróhoz nagyobb előtoló erő kell .
Viszont az alapanyaghoz és a gépi teljesítményhez illeszkedő szerszám-lapka -technológia kombináció szinte csodákra képes termelékenység felületi minőség és méretpontosság tekintetében.

s2k5ycubj

Tudsz esetleg konkrét beállítási értéket mondani? Én egy a svejk-mester által említett 5D-s 26-os két lapkással küzdök,nehezen tudok szép furatot csinálni vele és a folyó forgács elkerülése szép álom. Nagyon sok beállítás kipróbáltam már. Ami a legjobban bevált:90-es vágósebesség és 0,1-0,08 előtolás. Az anyag A37-es normál acél,a lapka típusát fejből nem tudom sajnos.

KoLa

Nálam! a hobbi esztergán, fele időt jelent C45-ben 38-s furatnál a váltólapkás telibefúró!
Lágyabb ragadós anyagban 'meghal' - az éles HSS fúró a jobb ilyenkor!