Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Van egy cég itt Pécsett !
A monogramja: P.G. Kft.

42-es tengely , kb 1 méter hosszú, különféle vállakkal, bordás véggel, egyéb "kufircokkal" rajta.
Nem láttam, de állítólag drága lenne utángyártani, mondta a P.G. cég.

A tulaj ezért úgy döntött, hogy inkább meghegeszteti.
P.G. cégnél begyökölték, összecsapozták, meghegesztették, présgéppel kiegyengették, esztergán leszabályozták a varratot. Némi ütés megengedett volt.  
A gyártási időt mindenki saccolja meg magában.

90-ezer pénz a számla vége.
A tulajnak égett a pofája, hogy csak rosszos 60-ezer volt a zsebében és el kellett ugrania a bankba.
2 nap működtetés után eltört a tengely a hegesztés mellett. P.G cég elhárítja a felelősséget, mondván ennyiből csak ezt lehet kihozni.
[#guluszem1]

SquirrelTech

A gyártás...vagy a javítás idejét saccoljuk? :) Egyébként egyik sem megy hasraütéses alapon, de a javítás a leírtak alapján kb. max. 8 munkaóra...
Lehet, hogy huzamosabban is bírta volna, ha rendesen hegesztik, no meg utána tisztesen hőkezelik is...(?) (90ezer pénzbe belefért volna...)
Aztán persze még az is lehet, hogy ha tulaj utángyártatja (lemásoltatja), akkor se jut vele messzire, ha az egész tengelyt félretervezték...
Hárítanak vagy nem hárítanak, ennyiből többet is ki lehet azért hozni, (költői) kérdés csupán, hogy mennyit adnak magukra...

ANTAL GÁBOR

Ha nem ismert az anyag akkor kockázatos a hegesztés Én ilyen esetben az E312 29/9 es anyaggal hegeszteném  ( előmelegítve,perlitben hűtve) Vagy oldalazás után sokszög a tengelyfelekbe + illesztőcsap + nagy szilárdságú Loctite a csapoknál. ( 90 e ért  elvállalom )

Szedlay Pál

Új fent lenne egy kérdésem, de csak így tanulhatok ha kérdezek.
Esztergálásnál ha egy gyártó megad egy ajánlott vágó sebességet ez igaz 2mm és 100mm átmérőnél is.
A lapka ajánlott vágósebessége 70m/min.
Ez 2mm átmérőnél 11141 1/min
Ez 200mm átmérőnél 111,41 1/min

Tételezzük fel a gép tudja mind a két sebességet, illetve nem ugyan azon a gépen történik a megmunkálás.  
Előre is köszönöm a választ ha ebben valakinek van gyakorlati tapasztalata.

vjanos

De mi is a kérdés? [#confused]

Szedlay Pál

A kérdés az, ha megnézem a kis átmérőn a forgács képződés és az ébredő erők irányait az teljesen más mint nagy átmérőn.
Ez miben befolyásolja a megmunkálás paramétereit.

4um5b65d

Na de melyik paraméterekre vagy kíváncsi ?
A fogásmélységet biztosan befolyásolja.
A kisebbik esetén ez maximum 1mm. :)

Varga László

A vágósebességet a felületi minőség miatt adják meg ,a forgácsképződés az másodrendű.

4um5b65d

[#lama][#guluszem1]

Varga László

Bakker ha tudom hogy itt vagy ,nem okoskodom!

4um5b65d

Ugyan, ne butáskodj már....
[#buck]

Robika37

Kettéválik itt is a kérdés ugye ? Mert elméleti síkon a forgácsképződésnek azonosnak kell lennie.
Az erők irányultsága azonos , mivel az érintkezési pont magassága nem változik ill. a kés pozíciója sem ezáltal az erő iránya sem változhat.
A gyakorlat szerint a megmunkálás jellege miatt sincs használva azonos lapka 2-es 200-as átmérőnél mivel itt már a munkadarab stabilitása kihajlása okoz eltérő körülményeket.
Amennyiben oldalazásnál előfordul ilyen eset akkor sem engedi a CNC-t ennyire felpörögni mivel ilyen esetben a megfogás (tokmány)-ra engedélyezett fordulatot lépnénk túl jelentősen..
Tehát mi a kérdés? :-DD

Szedlay Pál

Mint írtam nem ugyan az a két gép.
Miért lépnénk már túl a főorsó legnagyobb megengedett fordulatszámát, ezt nem értem?
Ez csak a 70%-a.
http://www.marucit.com/products/K16.html#examples
A munkadarab nem hajlik ki a hosszesztergán, mert ez tőben forgácsol, de ezt te nálam úgy is jobban tudod.
A technológia mind két esetben 0,5mm fogásmélység 0,03mm fogással.
A kérdés az amit a köszörülésnél olvastam egy szakkönyvben.
Ugyan annál a vágósebességnél egy nagyobb átmérőjű köszörű koronggal a leválasztott anyag kőkopás mutató sokkal kedvezőbb, mert a szemcse más szögben lép be és ki.
Ennek alternatívája volt a kérdés mivel nem találtam erre irodalmat az esztergálásnál is van -e hasonló összefüggés.

Szedlay Pál

A kés várható élettartamára a két anyag átmérő esetén.
Egyébként is fura a cég 2percet ad meg K10 esetében az övék kibír 5percet.
Éppen elgondolkoztam egy műszakban hányszor cserél lapkát a szaki.

Szedlay Pál

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/V%e1g%f3lap05.jpg" border=0>