Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy szívesen megnézném a képeket, ha készülnek.

Várjuk szeretettel! :)
Én még egy kicsit szkeptikus vagyok a megoldásra, mert valahogy nem illik fbs-sel beragasztott csavarokkal jónak lenni egy tokmánynak. Az úgy illenék, hgy rendesen húzzunk  meg minden csavart.
Emiatt is kiváncsi vagyok a képekre.

xg2w6ib9x

Na ezek azok a tippek, mint pl a gyurmás, amire azt mondja az ember, hogy hát persze, kézenfekvő dolog, de azért magamtól nem jutott volna eszembe.
Ezek azok a fogások, amiket főleg csak ellesni lehet a tapasztalt szakiktól.
Köszönöm szépen a segítséget.
Ha sikerül kivenni teszek fel képet, hogy mi van a csapágy mögött.

s2k5ycubj

Én menetrögzítőt használtam volna a csavarokhoz,betekerés után van pár perced beállítani utána meg már nem tud eltekeredni.Ha jól bekented lehet megfogja talán az is.

vadember

Ez egy berhelt forgócsúcs lehet.Az enyém ugyan így  néz ki.Abban van egy axiális csapágy ami a tengelyirányú erőket veszi fel előtte pedig egy kúpos hengergörgős.A tengely vége pedig tűgörgőkkel van megtámasztva.Nem is értem, hogy oldal irányba irányba nem lötyögött a csúcs neked hátsó megtámasztás nélkül?

000000000

Igen ez korrektebb megoldás mint amit én csináltam.

s2k5ycubj

De ameddig jó,szét ne szedd emiatt!

xg2w6ib9x

Oldal irányban nem lötyög.
Az a golyós csapágy van benne, ami a képen is látszik, valami van mögötte, de azt csak tapogatni lehet. Amikor forgatom a csúcsot, illetve a golyós csapágyat, érezni lehet, hogy be van rágódva, cserélni kell.
Berhelés nyomát én nem láttam rajta. A hátsó csapágy hiányzik, ez így került hozzám.

xg2w6ib9x

Itt lenne a tuti megoldás, csak egy kicsit húzós az ára
http://kepfeltoltes.hu/view/120420/Csap_gy_kih_z__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Csapágy kihúzó készlet

xg2w6ib9x

Látom, a legutóbbi írásom óta kihalt a topik.
Remélem, hogy ez csak véletlen...
[#schmoll2]
Na mindegy, akkor mondom, hogy mire jutottam.
Olcsó megoldás:
Vettem egy 16-os acél dűbelt, aminek a külső fala ricnis és pont belefér a csapágy 20-as belső átmérőjű gyűrűjébe. Egy acél tüskével a dűbel feszítő kúpját beütögettem, mire a dűbel elég jól befeszült, a csapágy belsejébe.
http://kepfeltoltes.hu/view/120421/Szerszam_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>A szerszám
A beütött kúpot egy 16-os csavarral még jobban befeszítettem (izomból).
Ezután a forgócsúcs házát ráállítottam két fára, a csapágy házát egy kicsit megmelegítettem gázzal és felülről kiütöttem a tüskét. Fontos, hogy a tüske alsó vége az acél dűbel házára és ne a közepére (kúp) támaszkodjon, mert különben kilazul a kúp.
Nem mondom, hogy elsőre, de szépen kijött [#papakacsint]
A golyós csapágy mögött egy http://kepfeltoltes.hu/view/120421/Talpcsapagy_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>talpcsapágyvolt.

s2k5ycubj

A "talpcsapágyat" axiális csapágy néven keresd,úgy hamarabb megtalálod.[#nyes][#nyes][#nyes]

xg2w6ib9x

Első ránézésre a talpcsapágynak nincs baja, de ha mégis, elviszem az eredetit mintának.
A golyós csapágy előre és a tűgörgős hátra megvolt 2300 forintból.
Ja és a kihúzó "szerszám" 133 jó magyar forintba került, ez majdnem olcsóbb mint a kenyérbél [#wink][#taps]

s2k5ycubj

Nézd meg mosás után a futófelületét,ezek a csapágyak könnyen "beverődnek.Ha tiszta a felülete jól látszik rajta,ha van "pikkelyesedés" a futógyűrűn akkor elkerülhetetlen a csere,bár ha már kint van én nem tenném vissza a régit. Nemrég vettem ilyesmi méretűt és nem volt drága.

xg2w6ib9x

Igazad lehet, ha figyelembe vesszük az idő veszteséget, amivel a csere jár valószínűleg én is inkább azt választom, hogy biztosra megyek.

xg2w6ib9x

Még egy kérdés:
Ennek a forgócsúcsnak valamiért le van tompítva a vége. Van ennek jelentősége a gyakorlatban, vagy jobb, ha a csúcs hegyes.

s2k5ycubj

Ha van nagyon pici központfúród akkor van értelme,vagy ha finom kis dolgokat csinálsz.Azért van letompulva mert központfurat nélkül használták valószínű,csak nekinyomod az anyagnak és mehet.Na ez legyilkolja a hegyét.