Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

modulmenetből 1,75 a max gyári.
Az 5,5mm körül van.Innentől a hat csak 10% plusz!
Kicsi fogásokkal biztos nem terheled túl végzetesen

xg2w6ib9x

Üdv !
Érdeklődnék, hogy a tapasztaltabb fórumtársak közül ismeri-e valaki az Erba (osztrák)cég gyártmányait. Konkrétan egy MK-2 forgócsúcsot szeretnék venni, találtam is egyet a neten, egy Erba gyártmányút. Gyanúsan olcsó ezért lenne jó egy-két vélemény (ha van)
 http://www.szerszamkereskedes.hu/product/1346/" TARGET=_fnew>Erba MK2 forgócsúcs

9pk59nuy

Hacsak nincs valami különleges elvárásod, akkor nyugodtan vedd meg. Ha megerölteted, akkor teszel bele másik csapágyat oszt jólvan.  

s2k5ycubj

Feladtad a régi forgócsúcsot?

xg2w6ib9x

Helló László![#wave]
Nem adtam fel, a múltkor megcsináltam az MK4-est, most javítok egy MK3-ast viszont a kis gépemhez kellene egy MK2-es. Legutóbbi munkámnál megelégeltem, hogy a cuccaim hadrafoghatósága elég bizonytalan és most nekiállok valami rend félét összeütni, hogy ne akkor derüljenek ki a hiányosságok, amikor megint valami élesbe megy és még sürgős is.

s2k5ycubj

Teljesen igazad van![#eljen][#eljen][#eljen]

xg2w6ib9x

Amit most csinálok MK3-as forgócsúcsot, annak a talp csapágyán (axiális csapágy) látszik igazán az amiről beszéltél. Olyan pikkelyes, hogy ihaj.

hostya

Ahogy  © rferi is írta, óvatosan kis fogásokkal, oldalfogást is alkalmazva meg lehet csinálni.
Én is csináltam már az E1-el (szintén 3mm emelk. vez. orsó) 12mm-es emelkedésű 3bek Tr menetet.

Ha fenekes vagy lépcsős furatba kell a menet, akkor egy 'ütközés' nem csak a szerszámra, hanem a gépre nézve is végzetes lehet. (!)

Csuhás

Köszönöm a válaszokat. Szerencsére sima átmenő furatba kell a menet. Leginkább az indulási lökéstől féltem a bakelitből készült cserekerék fogait.

nvnshmpmn

Nem esküszöm meg rá, hogy pontosan ilyen, de megtévesztésig hasonló forgócsúcsot vettem én is. Újat. Árban is hasonló volt. A kúp elég puha anyagból van. Alig használtam még, de máér szabályozni kellene, mert teljesen recés lett. Zúg benne a csapágyazás. Egyszóval nem egy nagy minőség, igazi hobbi kategória, annak is az alsó fele.

xg2w6ib9x

Köszi Atti !
Az még talán nem lenne probléma, hogy a kúp anyaga nem túl kemény mert főleg aluhoz, meg danamidhoz használnám, de a gagyi csapágy az viszont baj. Annyira nem is meglepő, hiszen a következő ár lépcső amit találtam a neten a duplája volt ennek. Egy MK2-es Narex a Fairtool-nál 14 +áfa körül van.

s2k5ycubj

Az optimumnál(optiweb.hu) 15190ft áfával,én onnan vettem ugyanezt az esztergával együtt és azóta még csak használni kellet.

s2k5ycubj

Ez 2007-ben volt,de az ár mostani. Akkor még nem volt 7000 ft....[#csodalk][#csodalk][#csodalk]

xg2w6ib9x

Köszi az infókat ![#wave]

HJózsi

Nincs valakinek véletlenül HUNOR 731 leírása?  Be kellene izzítani egy MINITURN esztergát ...