Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

juh0557j0

Nem épp a környék, de ha nem találok közelebb, akkor megkérdezem.

HJózsi

Gazdaságos fogásvétel és high speed kamera : http://www.youtube.com/watch?v=t6sRJHwuq7s&feature=related" TARGET=_fnew>VIDEO

000000000

[#eljen]
Minimum 10mm-es fogás!

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Zotyo/JD801770.jpg
Mesterek tudja valaki,hogy ez a valami mi lehet.
Egy fém karika rajta valami csiszolóanyag szerűség

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Zotyo/JD801770.jpg" border=0>

000000000

Senkinek semmi ötlete?:((

Szalai György

Szabad a gazda.
Formája és szemcse mérete alapján szerintem nagy forgácsleválasztás igényű sík megmunkálásra szolgáló, durva szemcsés (P30-P50) csiszoló henger.
Szemcse színe alapján, első ránézésre bórkarbid, nagyon kemény anyagok, kőzetek, beton csiszolására való.
A csiszoló szemcse nem csak alap, hanem fedő kötésben is van, valószínűleg műgyanta kötőanyagban, hosszú élettartamra, nedves csiszoláshoz is.
De az is lehet, hogy tévedek egy jó nagyot, és ez valami egész más.

000000000

Én sem tudom mire való:)
Ha valakinek van ötlete a tesztelésre kipróbálom ,és bemutatom.

Csuhás

Egy picit off de az idejáró emberek tapasztalatában jobban bízóm. Szóval adott egy marógép főorsó. Gyakorlatilag azonos egy békebeli kecskelábas eszterga főorsójával. Elöl kúpos furatú bronz csapágyban fut, hátul hasított hengeres furatú kívülről kúpos a csapágy. Ezt rakom most rendbe. Első kérdésem az hogy a futófelületek nem tükörfényesek hanem körkörös kopások látszanak a tengelyen, kb olyan a tengely mint egy simító reszelővel megmunkált felület. Mi ezzel a teendő? Próbáljam polírpapírral javítani a felületet? A második kérdés a kenés. Az öntvényben a csapágy alatt van egy olajtér, kb 2dl olaj fér bele.
Töltő és leeresztő csavarja is van. ( Ez kb félig volt olajsárral. )A csapágyon egy ékhoronyra emlékeztető kivágás van alul, kb 10x30mm. Kérdés hogy jut ide fel az olaj? Gondolom valami filc vagy kanóc lehet ide tömve ami belelóg az olajtérbe. Ez eddig ok, de mitől marad a filc a helyén? Elöl volt az olajsárban egy pici filc darab, hátul viszont semmi.Ismeri valaki ezt a megoldást? Hogyan kellene ennek működnie?

000000000

Nem vagyok szakember.
Gondolom, új siklócsapágyak kellenek. Akkor, legjobb, ha megköszörülteted a főorsót és ehhez készíted a csapágyakat. Majdnem biztos, hogy azok a sérülések, nem csak körkörösek. Lehet ott némi ovalitás is.
De majd a szakik.

Csuhás

Nem sérülésnek mondanám, hanem évtizedes kopásnak. Szépen forgott tisztítás előtt is. A csapágyak állíthatók szóval egy köszörülés beleférhet. De félek hogy egy ekkora tengely köszörülése nem az én tárcámhoz való.

000000000

Nem tudom, hogy mibe kerülhet a köszörülés.
Meg, így látatlanban csak tippelni lehet.
Ha már kopott a főorsó, nem túl sokat segít az állítási lehetőség, mert nem egyenletesen kopik.
Sem az orsó, sem a csapágy. Attól függ, hogy milyen pontos munkára kell majd a gép.
Tíz egynáhány évvel ezelőtt újítottam fel motorokat. Akkor, néhány ezerért köszörültek főtengelyt. Hogy, most hol tartanak az árak, azt nem tudom.Köszörülés után az állítás meg pláne esélytelen. Mert a csapágy az összehúzáskor már messzire nem kör keresztmetszetű lesz, még ha szorul is. Ezért, olajfilm nem tud kialakulni.
Csak tippeltem, mert a helyszínen lehet igazán eldönteni mindent.

KoLa

Általában a csapágy kopik oválisra a tengely mivel forog körkörös marad, ezt még esztergán is felsimíthatod, utána hántolással hozzáigazíthatod a bronzot!

Csuhás

Már bánom, hogy nem fotóztam. Szóval a tengely ránézésre rendben van nem látszik berágódás. De ha a körmöm végighúzom a kúpon akkor érzem hogy érdes. Sajna esztergán nem tudom simítani, ez kb egy méteres tengely mk4 kúppal. De nem is hiszem hogy én tudnék esztergán javítani a felületen.

000000000

Sziasztok.
Megtudnátok mondani hogy kb mekkora fordulattal kell központ furatot készíteni úgy hogy lehetőleg ne törjem el a központfúrót. Ma háromból háromszor sikerült eltörni sima 16-os köracélba.[#confused][#confused]
Vagy valami mást csinálok rosszul?