Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Tologatni lehet vele előre hátra a csapágyat a beállításhoz, akkor ez a külső oldalán van?

Csuhás

Nem értem a kérdésed. De leírom a tengely kialakítását hátha benne lesz a válasz. Hátul van egy kúpos külsejű csapágy ami a tengely hengeres részére illeszkedik. Ezt kell elsőnek beállítani. Ennek a csapágynak a külső behúzó anyája egy csésze. A csésze külső és belső oldalán van egy egy talpcsapágy. Ezek a tengely vállára támaszkodnak, és dupla anyával lehet akotyogásukat megszüntetni. Ha ez megvan akkor a tengelynek már adott a pozíciója. Az első csapágy tologatásával lehet végül elől is kotyogás mentesíteni az orsót.

KoLa

A főorsóházon kívülre gondoltam,a rövid menetű részt, ami elöl van!

Bordogh

Üdv mindenkinek! Pénteken végre sikerült hazaszállítanom Vácról Szekszárdra a "vadiúj" EMU 200asomat :) két nap takarítás után kezd előtűnni a gép a kosz alól. Mai nap első dolgom az volt hogy gyártottam a főorsó ház fedele alá klingeritből egy tömítést mert a nyomok alapján rendszeresen kifolyott az olaj.

Első kérdésem az lenne, hogy a főorsóhoz ill. a nortonhoz milyen ma kapható olajat vegyek, mert a gépkönyvben megadottak alapján nemigen tudom hogy az ott leírtak mivel helyettesíthetőek.

Másik kérdésem pedig az, mivel a géptáblák festését az olaj megette az idők során, hogy a lakatszekrényen bal oldalon lévő hossz illetve kereszt előtolás állító karon ha jól emlékszem 5 állás van. Első (függőleges kar pozíció) a kereszt előtolás a másodikban nem csinál semmit, a harmadik a hossz előtolás, a negyedik szintén üres az ötödikben kapcsolja a lakatanyát. kérdés az hogy aki ismeri a gépet írja e nekem hogy az üres állások mit takarnak, hiba van e valamiben, vagy ez így van rendjén?

Válaszokat köszönöm!

svejk

Nem értelek.
A #20372-ben dicsekedtél hogy felraktad a jó minőségű gépkönyvet. (persze mi mindjárt tudtuk hogy azt Rferi csinálta és Csuhás rakta fel. :))

Szóval ott minden le van írva...
Egyébként igen, üres állások vannak a köztes állásokban.

Bordogh

elvileg kibogarászható lenne a mechanikai adatok alapján hogy milyen olajat vegyek, de mennyivel egyszerűbb megkérdezni valakit aki ráadásul gyakorlati tapasztalattal is bír, és azt mondja hogy ilyen és ilyen olajat vegyek bele.

Bordogh

Pontosítanék! Nem dicsekedtem vele csak elinkeltem hátha kell valakinek.

s7manbs8

Amúgy a kotyogás vénasszonynál, kávéfőzőnél előny, esztergánál meg hátrány. :)

svejk

Drágát ne vegyél bele, biztos szét fogod még szedni.
A főorsóhoz valamilyen orsóolajat, pl. TCL46-ot, a nortonba szinte bármilyen jó.
De nagyot nem tévedsz ha valamilyen 5W40-es olcsó motorolajjal kezded el járatni mindkét helyet.

Bordogh

Okéé! köszi a választ! Mondjuk olyan életveszélyes igénybevételnek nincs kitéve a kenőanyag. Viszont ami benne van az kitudja milyen öreg, és nincs is benne elég.

Most hogy visszagondolok ahogy szórakoztam délután a géppel, eszembe jutott, hogy szánütközőtől lekapcsol e a gépi előtolás? Gépkönyv írja hogy túlterhelésre old, kérdés hogy ez annak minősül e és mennyire egészségtelen?

Bordogh

azért kérdezem mert van hozzá ilyenem:
http://kepfeltoltes.hu/view/120312/utkozo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/120312/utkozo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu

svejk

Van a lakatszekrényben túlterhelésre lekapcsoló automatika is (rugós, racsnis szerkezet), de az ütközőre való kikapcsolást egy másik szerkezet aktiválja, mely nem más mint a lakatszekrény hátulján az orsók felől egy kis himbaszerű fityfirity. Ez általában hiányozni szokott, az enyémen a furatok sem voltak meg.

Bordogh

Enyémen rajta van, még a T horonyban lévő ütközőcsavar is megvan. Az előző gazdája vigyázott erre a gépre és volt olyan jófej hogy a síktárcsán kívül minden gyári, és egy csomó plusz tartozékot is adott a gép mellé.
Síktárcsát meg majd vadászok hozzá.

svejk

xg2w6ib9x

Kedves László !
Nagyon köszönöm az információkat.
Sajnos a 10 db-os lapka minimumot én is megtapasztaltam a Fairtoolnál. Jó, hogy mondtad ezt a Nóniuszos dolgot, mert én úgy tudtam, hogy megszünt a cég. Ha Budaörsre költöztek, az nekem jó, mert itt van a szomszédomban. Üdv: István