Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Ok,a képen szereplőt ma szétvágtam és lassan "gyári" lesz,de van még elég hegesztett.

s2k5ycubj

Megkérjük Laslie mestert linkeljen nekünk kést a hogyis kéne kinézni címmel.

000000000

Tehát akkor nem tengelyről hanem lyukról beszélünk:)

000000000

A köny szerint megfelelő szélességű leszúrókést fogunk vizszintesen csúcsmagasságba és kis fogásokkal dolgozunk.

s2k5ycubj

Hány kést törtél míg megtanultál leszúrni? Szerinte a helyzet itt is hasonló,ezért kérem a nálam tapasztaltabb tanácsát.

nvnshmpmn

Igen, vagy én még megpróbáltam egy darabka gyorsacélt hegeszteni egy szárra, aztán azt megköszörülni a megfelelőnek vélt alakra. Nagyon jól sikerült a méretet eltalálni, csak sajnos letört a gyorsacél. Másfajta pálcával talán jobb eredményt lehetne elérni.

000000000

Nem az én munkámat illetve az ötletemet írtam le hanem amit egy több mint 70 éves esztergályos kézikönyvből nézem ki.Ha akkor tanították ipari tanulóknak biztos reális esélye van a dolognak.

nvnshmpmn

Nem könnyű a kést a megfelelő magasságba állítani, az meg a másik nehézség.
Ha aztán minden összejön, akkor azért van ám sikerélmény. Nagyon szép hornyot lehet így csinálni, úgy látom.

nvnshmpmn

Van bizony.
A kézikerék érezhetően nem örül neki, ha kézzel vésünk.
Talán a gépet is kíméli, ha nem azt a kis fogaskereket gyepálja vele az ember.

000000000

Leszúrókés geometriája mennyiben hasonlít,vagy tér el a vésőkésétől?
Aki tudja a választ kérem segítsen.

88nwcf22d

"jobbról balra forog"
Ez mit jelent? óramutatóval megegyező vagy ellentétes?

KoLa

Melyik oldalon állsz?

000000000

........ mindenkinek köszönöm a sok tanácsot és magyarázatot. Egyébként hol lehet szupport köszörűhöz köveket vásárolni és milyen (kő méret, szemcseméret, szín) típusokat érdemes begyűjteni?

mxjj54gxi

Milyen befogója van a szupportköszörűdnek?
Merthogy a hozzávaló kő ettől függ.
Ha patron van hozzá, akkor csapos kövekkel elmegy, azokat elég sok helyen lehet venni, de a nagy fordulat miatt ne a piacon próbálkozz, és ne a kínainál. Budapesten van egy elég jó csiszolástechnikai bolt a Kőrösi Csoma úton, Kőbányán, (clarflex:1105, Budapest, Körösi Csoma Sándor u.49.) és egy másik boltjuk a Wekerle szélén, 1195 Budapest, Ady Endre u.144
Ott értenek is a kövekhez, szemcsenagyság, kötőanyagszilárdság, stb alapján segítenek választani.

sasi

A szupport köszörűnél azt hiszem nem volt még szó arról, hogy minden gépre szerelésnél más a fortuna párhuzamossága a főorsóval, ezért kőszabályozással kell kezdeni a munkát.

A hűtőfolyadékkal óvatosan kell bánni, ugyanis ahhoz vizes kőre van szükség, és csak forgó kőre mehet a folyadék. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a kő egyenetlenül megszívja magát, és elszáll a kiegyensúlyozatlanság miatt.