Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Az infó biztos az ellenség megtévesztésére készült, baz imperialistáknak ... [#guluszem1]

HJózsi

HJózsi

Ne kérdezd hogy csináltam, mert nem árulom el ... [#vigyor3]

000000000

Egy maros szakkonyvbol scanneltem be. Nem mai darab, megnezem a kiadas datumat.

http://rdgtools.com/acatalog/BRAZED_LATHE_TOOLS.html" TARGET=_fnew>forrasztott kemenyfem lapkas esztergakesek

"Ref: 4042"

Mivel itt talaltam ilyen szinjelolesu keseket, batorkodtam linkelni a kepet. Teny, hogy nem A, B, stb jeloles van. Viszont szin alapjan akar rendben is lehet a dolog. Feher ugyan nincs...

Valtolapkas kesekhez a tablazat biztosan nem jo.

000000000

Maros valtolapkakon tuti nincs ilyen. De ott is, mint az esztergakeseknel pofon egyszeru. Csak ismetelni tudom toled: meg kell forditani a lapka dobozat, vagy "google". (:

4um5b65d

Megvan a meoldás !!!! [#circling]
A linked az "Amerika országban" használt szabványokhoz való színjelek. Most olvastam utána...US szabványt ír !
Mi meg az ISO szabványt használjuk !
Baccus majdnem a szívinfarktust hoztad rám..[#falbav][#vigyor2]

4um5b65d

Most néztem meg a színes késeidnek a linkjét, szerintem ez egy nagy átverés. Az azonos lapkaformájú késeket azonos színre festették, de itt a színnek nincs jelentősége az tuti. Egyszerűen csak vevőcsalogató a színkavalkád és nem pedig a lapkaanyagot jelenti.

000000000

Kezd osszeallni a kep... Akkoriban nem a Magyar Szabvany volt ervenyben?  

Akkor mi alapjan erdemes azonositani? Szin, vagy a beutott "kod" (P20, K1 stb)?
Ami igazabol konkretan erdekel most (delutani elfoglaltsaghoz), hogy az "egszinkek" kes + aluminium (6061-T6) parositasrol mi a meglatasod?
Vagy legyen cobalt-os HSS kes?

4um5b65d

Nem tudom hogy ISO-ék előtt mi volt szabványban,de általában az az elmélet, hogy ahonnan származik az az adott technológia , az ottani szabványokat veszik alapul. Az eszterga meg nem magyar találmány... :)  A linkeden a színes késszárak coll rendszerű szármérettel készültek, úgyhogy az biztos nem a Magyar viszonyokra van hangolva. A színre soha ne figyelj oda mert azzal átverheted magad, csak a kódszámára figyelj az a mérvadó. A magyar szerszámoknál figyelheted a szint is, azok korrektül tájékoztatnak. Az általad írt alut nem ismerem , valószínüleg nem európai jelzés. Nálunk minden alunak "AL" jelzéssel kell kezdődnie pl AlMgSi1 vagy ALCuMgPb. Ez valami olyan lehet mint a korrózió álló anyagoknál az INOX megnevezés,ez sem szabvány jel csak gyűjtőfogalom. Alunál meg mind1, hogy mivel csinálod, ott nem annyira a lapka alapanyaga a döntő, hanem a kés kialakítása. Nagyon éles legyen és nagyon tükrös felületű, minél kevesebb karc meg egyéb "hupni" legyen rajta, hogy a forgács jól csússzon le a késről, és az acélhoz használt késnél szélesebb forgácstörővel. Alunál mindig az a fő gond hogy beleragad az anyag a szerszám apró kis mélyedéseibe. Szóval mindkettővel csinálhatod nyugodtan, hűtő-kenő anyaggal. Szép síma rádiuszt tegyél a kés csúcsára....de a  gyorsacél jobb felületet fog eredményezni optimális beköszörülésnél..

000000000

AlMg1SiCu - 6061

A T6 az mesterseges oregites, oldo hokezeles. Kevesbe reped, kisebb a feszultsege.

Sok kessel gondban vagyok, mert orokolt darabok. Kopott kesrosszak, van amelyiken nincs semmi jelzes, vagy le van marva.

4um5b65d

Mindig tanulok valamit ! :)  Ez a jelölés csak nem a német Werkstoff NummeR alapján van ? WNR.....
Ott szokták ezt a 4 számjegyes jelölést használni, de akkor még hiányzik valami az elejéről...

Ha nincs felirat a késen akkor csak szín alapján tudod eldönteni, hogy mire való. De gondolom a kék és a piros van többségben és nem nyugati inportból valók hanem magyar vagy éppen orosz késszárak. Ha színes csík van a késszáron akkor a csíknak a színét vedd alapul és ne az alapszínt...Aztán többet nem is tehetsz az ügyben.. :))

4um5b65d

Most olvasom, hogy ez Indiai szabványjel és hivatalosan AA6061 -nak nevezik... Mostmár jó lenne ha mindenki a szabvány jelöléseket használná mert különben szét kell , hogy csapjak [#wilting][#zavart2][#vigyor2]

000000000

Ket "A" betu, mint "aluminium alloy".
Nem a nemet laprol valo. Ezt szoktam meg, mert vegeselem analizisnel, programokban igy egyszeru kivalasztani.

4um5b65d

Még sosem láttam, hogy ilyen típusjellel árulták volna valahol az Alut....vagy csak én nem járok olyan helyekre vásárolni? :)

svejk

Nagyon ritkán jutok esztergapad közelébe akkor is csak muszályból állok neki egy két dolognak mert az esztergályosunk lusta ...:)
Igazából talán nem is áll a szakmája csúcsán...:(
Élvezettel szoktam olvasni a késgeometria kialakításáról szóló írásaitokat, de igazából egy jó kis makro fotós képek többet mondanának.
Ha van lehetőség kérlek készíts képeket, megnevezve az ajánlott alkalmazást.
Gondolom neked ott sorakozik egy rakat, mindenféle geometriából.
Egy kicsit csemegéznénk a képgyüjteményből...