Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Néha nsomtam bele zsírt ... [#vigyor3] asszem'...[#wow1]

HJózsi

KÖSZÍÍÍÍ! [#wave][#worship][#eljen]

000000000

Ez milyen olajnak felelne meg? Viszkozitas.

Nagy nyari melegben nem higul fel tulzottan, biztositja a megfelelo olajfilm reteget? Kerdezem azert, mert "vekony"-nak irtad.
Nekem 68-as viszkozitasut javasoltak valtoba, foorsoba. Igaz stabilnak mondhato telen-nyaron a muhely (20-27C kornyeke).
Szankenesre, stb: 100 szankeno.
Gepkonyv is van mar vegre, elolvasom az mit ir.

Motor elso futomu olajcseret megejtettem, oda 10W-40 olaj kellett. Az olyan volt mar, mint a viz... (:

4um5b65d

Elbaccccctam ! Az előző olaj a fúróemulzióm csak tök egyforma kannában van !!!!
A főorsóhoz a "MOL SPINOL 15" kell !!!!
Bocsika a tévedésért.
Ezt kifejezetten "adalékolt orsóolaj" megnevezéssel árulják...
Viszont nem tudom, hogy mennyi a viszkozitása...de szánkenésre is nagyon jól bevált...
Amúgy nálam legalábbis nem nagyon számít az olajfilm, hisz szívattyú nyomja bele a csapágyba az olajat, úgyhogy bőségesen olajozva van.

000000000

Tenyleg vekony:

Mol spinol 15
viszkozitás 40°C-on: [mm2/s]     4,6

hlp 68
viszkozitás 40°C-on: 68 mm2/s  

Ha jol mondom, nalam szort olajzas van. Ezt is megnezem gepkonyvben.  
Szankenesre en a nagy viszkozitasu olajokat kedvelem.

4um5b65d

Alanyi jogon hülye vagyok az olajokhoz, de ha már ráírták, hogy orsóolaj akkor gondolom nem nagyon foghatok mellé....Hacsak nem a horgászorsóra gondoltak. Egyébként régebben sűrűbb olajat raktam be, de csak úgy találomra, aztán mikor a lakatszekrényben a 0,5mm-re egymás mellett futó fogaskerekek oldallapjai elkezdték egymást hajtani akkor már gondoltam, hogy itt valami nincs rendben. A hossz előtolással együtt elindult a kereszt előtolás is. És ez csak az olajtól volt, ahogy lecseréltem azonnal megszünt a jelenség. Az egy 15W40-es olaj volt.

000000000

Idezve a "nagykonyvbol", ami az en gepemhez irodott:

"Orsohaz:
Alkalmazott olajminoseg: T-20 szerszamgepolaj...
A fogaskerekek es a golyoscsapagyak merulo, ill. szorokenesuek. Kiveve a foorso csapagyazasat, mely egy talcabol kapja az olajat, ahova azt a forgo fogaskerekek szorjak fel.

Nortonszekreny: T-20 szerszamgepolaj...
Valamennyi fogaskerek, ill. csapagy szorokenest kap.

Sebessegvalto: T-30 szerszamgepolaj...
Valamennyi fogaskerek, golyoscsapagy es a gumi karmantyus tomitesek szoroolajzast kapnak.

Szanszekreny: G-30 gepolaj..."

Most jon a tuti, melyik olajnak milyen tulajdonsaga van.

T-20
fajsuly (15C max.) = 0.91
viszkozitas 50C foknal = 2.3 - 3E
Dermedespont = +5C fok alatt

T-30
viszkozitas kulonbozik csak 50C foknal = 4 - 5E

G-30
viszkozitas 50C foknal = 4 - 4.5E
dermedespont = +3C fok alatt
illetve ennek nem 0.06 a sav-szama, hanem 0.2max."

Van meg egy tablazat, ami a kulfoldi megfeleloket tunteti fel. Ezt nem irom le, de ha erdekel valakit felteszem a bescannelt oldalt.
(AFOR MSZ, SZOVJET, NDK, CSEHSZL., SHELL, MOBIL, LENGYEL, ROMANIA)

4um5b65d

Egy szót sem értek !! [#wilting]
Akkor most melyik olajat fogod használni??

000000000

Erteni en sem ertek hozza. Csak furcsa volt, mert a futomu olaja - amit sikeresen elirtam, nem 10W40, hanem 10W20!!! - viztiszta es "nagyon hig". Mindegy... Nem lehet mindenbe "mezet" alias 100-as szankenot onteni. (:

Van egy story, kollega tos marogepnek az X, Y orsojat bekente valamilyen zsirral. Az okot mai napig fejtegetni lehetne... (:
A vegeredmeny a mondando lenyege: szetszereles es tisztitas. Kezzel alig lehetett megmozditani az orsokat.  

000000000

Ezt irja elo a gepkonyv. Csak beirtam, hatha hasznara valik valakinek. Nem akartam megzavarni senkit.
En a javasolt HLP 68 orsoolajra csereltem a regi olajakat.

4um5b65d

Szerintem erre csak egyetlen magyarázat lehet, kémiailag összeugrott az emulzió anyagával a zsír... Az emulzióval vigyázni kell nagyon mert például nem mindegyikkel lehet öntvényes környezetben dolgozni. Ha egy pici folyadék marad a gépen és szürke öntvény por kerül rá, azt másnap lehet levésni az ágyról... De a régi munkahelyemen egyszer átálltak valami zöld emulzióra (szaknyelven Kiwi-nek neveztük szabad fordításban az üdítő ital után) aztán 2 hónap múlva leragadtak a gépek.....Elmentem szabira mire visszajöttem , nem lehetett megmozdítani a szánokat....Érdekes dolgok vannak...

000000000

HJózsi!Jól jött ez az olajzós pdf,eddig a lábamat lejártam sehol sem találtam olajzó szerkentyűt.De most már befejeződik a kálvária.[#eljen]

000000000

Laslie!A makromill is produkálhat ilyet?

4um5b65d

Ragadást nem produkál, de az öntvény porral reakcióba lép,de csak akkor mikor leszárad a folyadék. Ha nagyon vizes marad a gép akkor nem csinál semmi különöset,de én mondjuk nagyon-nagyon ritkán használok öntvényhez vizet, mert az apró port behordja a folyadéktartályba az meg ott leülepszik és többször kell takarítanom...Ha aznap letakarítod a gépedről a vizet meg az öntvényt akkor nyugodtan használhatod. De ne ijedj meg az emúlziótól...sokkal-sokkal több haszna van mint amennyi nyűg van vele. Nem is beszélve arról hogy ez hűti az anyagot is és esztergálás után mindjárt mikrométerrel is mérhetsz...nem lesz hőtágulási méréshibád.

HJózsi

Kicsit csodálkoztam is ... nem baj előbb a spricni Kecskemétről ... http://www.mol.hu/repository/313680.pdf" TARGET=_fnew>MOL SPINOL 15