Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Én nem a faiparban dolgozom csak mellékesen van egy Ács állványozó szakképesítésem is a csalási hagyományok miatt. Én kismértékben elfajzottam az elektronika világába [#wink], de a család 3 generáció óta ácsként tevékenykedik. Egyébként semmivel sem pontatlanabb az az ács aki a 15 milimétert 1,5 csentinek méri [#wink]

2vkx6unz

bocs, csalási= családi

000000000

Meg tudom fogni a nagyobb tokmánnyal.A közepén is van egy 35mm es lyuk

4um5b65d

Valahogy így kell kinézniűk a szerszámoknak. A külső ívet könnyű megköszörülni. A belsőnél van több lehetőség is. Nem ismerem a lehetőségeidet. 3mm-nél keskenyebb szerszámmal ne csináld a műveletet és mindenképp gyorsacélból csináld a kést. Éles legyen és ne tegyél az élre élszalagot. A felül levő forgácstörőnek hosszabbnak kell lennie mint amennyit bemész az anyagba, hogy a forgácsot azonnal kivezesse és nem szabad, hogy tört forgács jöjjön ki, hanem szép hosszú kunkorinak kellene lenni. Ha darabos lesz akkor fordulatot visszavenni és/vagy az előtolást növelni. Ha teheted akkor előtolással csináld és bőrkesztyűvel lazán fogd meg a forgácsot és ne engedd, hogy a késre tekerje vagy vissza az anyag belsejébe mert törés lesz a vége. Csinálhatod két oldalról is, de akkor pontosan osszad el hogy mindkét oldalról azonos mélységbe menj be és középen hagysz kb 0,6-0,8 mm-ert amit nem esztergálsz át. Majd utólag egy kalapáccsal kiütöd a közepéből a 80-as kör anyagot. Így kisebb a törésveszélyed. Ha bátor vagy és egy oldalról csinálod akkor is hagyd meg azt a 0,8mm-ert ar anyag túloldalán. Ja és támaszd meg az anyagot, ha tudod mert nem illik megmozdulni az anyagnak....
http://kepfeltoltes.hu/080902/k_s1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/080902/k_s2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

4um5b65d

Mekkora az anyagod külseje Palom ?

2vkx6unz

szépen köszörült kések. Ehhez van valamilyen célgép? Feltételezem nem kézből köszörülöd, de tévedhetek is. A jobb szélső különösen érdekes.

000000000

üdv tudja valaki hogy a három fázisu mociknál honnan lehet tudni hogy 60 vagy 120 fokos?(hub motorrol van szo amiben 3 db hall szenzor van.)help.a szenzorok egymástol 15 fokra vannaka tekercs kezdö és végpontja pedig 60 fokra  
hogyan tudnám kiszámolni?vagy hogy határozzák meg hogy hány fokos a motor?

000000000

Köszönöm a segítőkészségedet[#worship].Így már van fogalmam a késgeometriájáról.A lényeg hogy sehol se érjen bele csak ott ahol kell.Amásik kérdésre a válasz,200as tárcsa valamikor szerintem esztergatokmány volt rajta tehát van egy pereme a szélétől valamennyivel beljebb anzac vagy hogy mondják .

4um5b65d

De, kézi köszörülés mindegyik... A szélső akkor kell amikor támasztani kell szegnyereggel az anyagot és nincs hely a gép kéziszánjának ilyenkor kb 45 fokban állítom be a késszárat, ekkor a vágóél pontosan az előírt hosszirányú pozícióban lesz.

000000000

Így már értem a dolgot.Már csak egy kérdés maradt, vajon bírja e a gépem?

4um5b65d

akkor semmi gond...simán fogd meg kívülről és még támasztás sem kell annyira stabil lesz. Ha a belső korongod 80mm-es lesz akkor a belső ívet kb R43-ra köszörüldés használat előtt tegyél az asztalra egy 80mm-es köranyagot majd a kés alá pakolj annyi alátétet vagy bármilyen magasítást,hogy pont a középpontjának magasságában legyen a késed éle, aztán egymás mellé rakva látni fogod, hogy hol ér még hozzá vagy hol nem....

4um5b65d

Hát majd leáll ha nem bírja... :) De a fordulatot mindenképp alacsonyra vedd...próbáld először kb 100-ason és bő hűtéssel...meleg lesz ott bent...

000000000

A gépem 600wattos,a főorsó legkissebb fordulata 125

000000000

Milyen hűtést alkalmazzak?Mert eddig vágó fúró üregelő sprayt használtam.

4um5b65d

Hát igen ez a baj a hobbi gépekkel, hogy nincs kicsi fordulat...Ha áttétel adja azt a 125-ös fordulatot és nem elektronikusan állítod be akkor el kell hogy bírja. Elektronikával szerintem nem fogja... Ahogy nézem elég ügyes vagy és van érzéked a dolgokhoz, próbálkozhatsz a gép átalakításával is...akár a föorsód túlsó végére valami plusz áttételt ha csinálsz a kicsi fordulatokhoz...az sokszor kihúz a csávából...