Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

4um5b65d

Balról-jobbra !
1,Rövid szákfuratokhoz. A kés hegyén kb 2-es rádiusz van, ha nem sarkos furat kell. Telibe is használható előfúrás nélkül.
2, amikor a furat végében egy kúpra van szükség. Rézhez készült, telibefúráshoz is elég merev.
3, Közepes furathosszhoz, zsákfuratokhoz, A viszonylag nagy forgácstörő miatt bronzhoz, acélhoz nem jó mert nagyon harapja az anyagot. Rézhez,Aluhoz,műanyaghoz ideális telibefúráshoz is.Előfúrva bármihez alkalmas.
4,Kifejezetten műanyaghoz készült átmenő furatokhoz. Kiképzése "kampós". R3-as rádiusz miatt rendkívül jó felületet eedményez kis fordulat nagy előtolás mellett is. Csak előfúrva használható.
5,kis átmérőjű és hosszú furatokhoz, kizárólag előfúrás után, 0,3-0,5mm-es fogásmélységgel használva. A csúcsmagasságot 0,5-1mm-el feljebb helyezni az esetleges hajlás miatt.
6, Egyszerű mezei négyszög anyagból készült betétkéses szár. Átmenő furatokhoz. Keresztben át van fúrva és dörzsárazva majd a törött kopott menetfúró szárakat ledarabolva beültethetők a furatba és a kíván formára köszörülhető. Ideális  például trapézmenetű anyák gyártásakor, de furatkésnek is tök jó. Arra kell figyelni, hogy a gyorsacél betét úgy legyen kialakítva, hogy a forgács ne tudjon a késszárba fúrt furatba tömődni vagyis úgy kell a forgácstörőt köszörülni, hogy a kés főlé írányítsa a forgácsot.Ezt azzal az egyszerű dologgal lehet elérni, hogy a forgácstörő kilépő élét a szokottnál jóval magasabbra hagyjuk és az egész forgácstörőt a kés szárán kívül hagyjuk.

000000000

Az üzletben ahol szerszámot szoktam vásárolni a rapidok között van egy olyan nevű valami hogy dress rúd, na az mire jó?

4um5b65d

Szerintem válaszd külön a két szót.  
Így hogy hangzik?
Dress márkájú gyorsacél rúd?
Gondolom kör keresztmetszetű rapid volt az illető.
Ha feldarabolod berakhatod például az egyik szerszámba amit fényképeztem. De én már csináltam olyat is belőle,hogy kerámiával leesztergáltam lépcsősre és minden lépcsőt megköszörültem négyszögre aztán mivel ezek egyre nagyobb négyszögek lettek a lépcsők emelkedésével arányban ebből lett egy olyan szerszámom amit egy műanyag alkatrész furatán szegnyereggel áttólva kivésett lépcsőről lépcsőre egy szép kis négyszöget. Persze a lépcsők tövénél mindig kell egy luftos rész ahová a forgácsot betólja.

000000000

Ez lesz az,hss anyag kör keresztmetszettel.Én eddig arra gondoltam hogy valamilyen kiesztergáló készülékbe való.Jó ötletet adtál bár spekuláltam már hasonló késen.

4um5b65d

Arra is használhatod, nincs az kőbe vésve, hogy mire muszáj használni....De fogsz egy csapágy belső gyűrűt és leköszörülöd, hogy a rádiusz eltünjön a furat éléről aztán ezzel a kör rapiddal lyukasztani is lehet vékonyabb lemezeket.Na persze nem üllő meg kalapács segédlettel :))

000000000

Osszeirtam milyen jelolesu kesek vannak a birtokomban.

P10 sotetkek
P20 egszinkek
P30 sima kek (sotet- es vilgaoskek kozotti)
P30 piros (?)

----
|K10 szintelen
|K10 piros
|K20 piros
 ----

MSz DA10 piros
MSz DA20 kek
MSz DA30 kek

A K10, -20, -30 ontvenyhez valo azt mar irtad. Tobbit mire tudom hasznalni?

Vannak tovabbi jelolesu forrasztott lapkas kesek. Ezek kivetel nelkul festes nelkuliek.

H 1
HTI 10
EH 1  
TH 10 177-00.018/608
TM / 61
LTT 2 4232 6003  2  6553
LTH 10
SB 3
DES 19/1
Coromant H10B

Ezek vajon?

Kicsit olyan erzesem van, mikor a Tibiek forditjak a latin tekercset az Argo-ban:
"Mea, tua, vestra, ..., utanna acc.c.inf..."

4um5b65d

KEMÉNYFÉM LAPKÁK. (Esztergálás)

----------------------
ACÉL-hoz való lapkák:
Színjele: Kék

P01, P10, P15, P20, P25, P30, P35, P40, P45, P50
DA01, DA10, DA15, DA20, DA25, DA30, DA35, DA45, DA50
A "P" jelölések az ISO szerintiek míg a "DA" jelüek a Magyar MSZ szabvány szerinti jelölések.
---------------------------

KORRÓZIÓ ÁLLÓ anyagokhoz való lapkák:
Színjele: Sárga

M01, M10, M15, M20, M25, M30, M35, M40, M45, M50
DU01, DU10, DU15, DU20, DU25, DU30, DU35, DU40, DU45, DU50

A "M" jelölések az ISO szerintiek míg a "DU" jelüek a Magyar MSZ szabvány szerinti jelölések.
----------------------------

SZÜRKE ÖNVÉNYEKHEZ való lapkák:
(Edzett anyagok, réz , bronz-hoz is)
Színjele: Piros

K01, K10, K15, K20, K25, K30, K35, K40, K45, K50
DR01, DR10, DR15, DR20, DR25, DR30, DR35, DR40, DR45, DR50

A "K" jelölések az ISO szerintiek míg a "DR" jelüek a Magyar MSZ szabvány szerinti jelölések.

------------------------------

Minden lapkatípust azonos alapanyagokból rakják össze porkohászati úton, csak az összetevők százalékos arányát módosítják.

Közös tulajdonságuk a lapkáknak, a kisebb számértékkel rendelkezőket a fínomabb,de nagyfordulatú megmunkálásra szánták, tehát a P01-es lapkából sokkal jobb simító,méretező lapka készíthető, mint a P30-asból, mivel a P01 sokkal keményebb,ridegebb lapkatípus. A P30-as lapkaanyagot viszont a "lágyabb" tulajdonsága miatt a nagyobb fogásmélység és nagyobb előtolást igénylő munkáknál vesszük hasznát, illetve ezek alkalmasabbak jobban a megszakított forgácsolásra. (Négyszög ,hatszög forgácsolás)
Ugyanezen elvek vonatkoznak az "M"-es és a "K"-s jelzésű lapkákra is.

És még egy adalék : A "K" lapkás késekhez írtam az edzett anyagok megmunkálását is, de ez nem azt jelenti, hogy egy csapágyat ugyanolyan termelékenyen meg lehet vele munkálni, mint egy szürke öntvényt. A csapágytól ez is igen hamar elkopik de ha erre fanylodunk akkor a K01 lapka a legjobb választás az edzett anyagokhoz.
A váltó lapkás késeken levő jelölések ettől jócskán eltérhetnek, de katalógusból vagy a lapkadobozon levő jelölésekből azok is behelyettesíthetők a fenti jelölések bármelyikébe.

4um5b65d

Az alsó lapkajelöléseidet nem ismerem sajnos.

Van mégegy érdekesség a váltólapkákkal kapcsolatosan. Amikor kézbe vesszük magát a lapkát és nagyon könnyűnek találjuk majdnem olyan könnyű mint az alumínium, na azok nem vidia származékok , ezeket gyüjtőnéven CERMET lapkáknak hívjuk. Ezek az utóbbi idők fejlesztései. Igen korszerű lapkafajták.
Ha viszont nehéz akkor az valamilyen vidia alapanyag. És ezeken a vidiákon belül is a nehezebbek azok amik öntvényhez valók, tehát a "K" lapkásak.
Aztán ha valakinek a kezébe kerülne egy kerámia lapka, azt mindenféle hűtés és kenés nélkül kell használni. Ha hűtöd akkor lerobban a hegye. Viszont iszonyú fordulaton kell használni. Amit eddig 1000-es fordulaton csináltál ezzel a lapkával 3000-en kell...kis fogássál és kis előtolással. Ja és ezek csak kizárólag EDZETT anyagokhoz jók. Védőszemüveg kötelező mert olvadt fém fog lejönni forgácsoláskor.
A gyémánt élű lapkákról nem írok mert nem valószínű hogy lapulna belőle a fiók mélyén.

4um5b65d

Jaa, és kerámia lapkát nem köszörülünk, csak ahogy agyárból kijött, befogjuk és használjuk. Ezt csak azért emeltem ki külön mert nincs a lapkán kialakítva forgácstörő. Csak így "A LA NATUR" kell használni.

000000000

Koszi, eltaroltam az infokat.
A korabbi tablazatot, amit beszurtam, ebbol a konyvbol scanneltem:

Makadi Andras - Femek Marasa (1964)

Megneztem ebben is:

Walter Bartsch - Esztergalas (1975)

Ebben is mas szabvannyal vannak jelolve a kemenyfemlapkak.

4um5b65d

Mindegy, erre biztosan támaszkodhatsz a magyar viszonyok közt....nálunk ez teljesen jó...

000000000

Laslie mester, irtad, hogy "darabos" a marogeped es esztergan marsz. Mutass par fotot a magassagi szanodrol es felfogo derekszogrol legyszives!
Gyari tartozek, vagy utangyartott?

4um5b65d

Ez nem magassági szánnal és derékszöggel készült hanem egy késtartó helyére fogható osztófejjel.
Itt a topic-ban #1471 ... #1474 vannak fent képek.

000000000

Gratulálok, az önzetlen érthető segítésedhez. Igazán példás. Néhényan példátvehetnének rólad. Nem a tudásodat villogtatod konkrét segítés nélkül.  

Ha, a Tibor45 is ígytenne bizony sokan tanulhatnának tőle. De sajnos, ő inkább úgytesz minha adna de.......... Kár!!!