Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Köszönöm Danibá, remélem jó hasznát veszed te is a látottaknak . :)

000000000

Szia Danibá!
Tudod úgy nehéz segíteni, hogy beírok egy
képletet, aztán arra az a válasz, hogy ez
elméletieskedés. Elhiszem, az Neked is
szimpatikusabb, és érthetőbb válasz, hogy pl.
egy motor attól szervomotor, mert a bekötöd egy
szervókörbe.:)

e7c897sd8

Tibor! Hobbi körülmények között hobbi alapanyagokból kell legtöbbünknek építeni valamilyen működő gépet! DE ezt már írtam... A beírt képleted attól még lehet jó! Sokat segíthetnél, ha a mi "hozott" motorjainkhoz adnál gyakorlati tanácsot. Mivel nem értek a szervó hajtáshoz, ezért nem kotyogok bele. Viszont szívesen olvasom olyan emberek írásait, akik ezen hobbit a gyakorlatban is alkalmazható megoldásokká formálják! Nem írok neveket, mert ha kihagyok valakit még a végén megharagszik rám![#ejnye1]

000000000

Szia! Bocs, de szerintem pl. egy esztegakés
is sokkal jobban megérthető lenne, ha annak minimális
elméletével lenne tisztába a Hobbysta.
Amit Laslie írt, az ugyanis egy tapasztalati
alakgyűjtemény, és csak arra jó, hogy lekoppintsad gondolkodás nélkül, és valami hasonló alakra
próbálj köszörülgetni egy gyorsacél darabot.
Szerintem a forgácsolás alapvető élszögeivel
kellene először tisztába lenni, és utána ezeket
a különböző anyagokhoz, techmológiai adatokhoz
illeszteni, kitapasztalni.
Azaz aki arra vetemedik, hogy forgácsolgasson
egy esztergán, (marásról már nem is beszélek)
annak minimum ezzel kellene tisztába lenni:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Forgacs04.jpg" border=0>
Persze már látom előre a válaszokat, mi a sz@rt
írogat már megint Tibor45, forog az tokmány
ilyen elméleti alapok, gyakorlatban érthetetlen
baromságok nélkül is.:) Bocs, de talán picit
megérthetnél engem is, csak ehhez sajnos
az kell, hogy Te is tegyél alapszinten erőfeszítéseket,
és így minden nehezebb az életben, ez is.
Végül pedig hidd el nekem, és én
igenis arra törekszem, törekedtem, hogy segítsek
pár dologban a tisztelt Fórumozóknak.

svejk

Hmm..
Ez egy jó hozzáállása a dolgognak, ha 12 éves gyerekek írnának ide a listára esztergálás ügyben...
Itt azért én feltételezek mindenkiről annyi műszaki érzéket hogy nem fogja be fordítva a kést, vagy nem esik kétségbe egy balos láttán.

A Leslie képei éppen azt az űrt töltik be, ami az iskola és a 10-20 év tapasztalat közt van..
És mi (legalább is én) az ilyen furmányos fogásakra vagyok kíváncsi amit az iskolában nem tanítanak.
Azt hiszem abban Te is egyetértesz, hogy kevés az az iskola melyből kikerülve komoly termelő munkára (nem betanított) lehet fogni az ifjú titánt.

svejk

Arról nem is beszélve, hogy a váltólapkás kések, vagy még inkább a kerámiák első ránézésre szinte felrúgni látszanak azokat az iskolában tanult élszögeket...

000000000

Szia Svejk!
Nagyszerű, kb. ilyen szakmai tartalmú, és
komolyságú reakciókat jósoltam.
"Igazad van", nem kell Neked tudni a rajzon
látható 6 db szög elnevezését, elég ha azt
látod: van jobbos meg balos kés.:)
Legfeljebb magamra maradok azzal a véleményemmel,
hogy ha egy esztergályos ezt a 6 szöget álmából
felriasztva is tudja, az számomra az igazi
esztergályos. Szerencsére jó pár olyan szakit
is ismerek, aki velem ért egyet.

000000000

Jesszusom, írjál még ilyeneket, jó sokat!:)

svejk

Légyszives jelöld hogy mit láttál #2077-ben komolytalannak, vagy szakmai tartalmútlannak.

Én egy véleményt írtam semmi, konkrétumot..

e7c897sd8

Látod elkezdtük az értelmes párbeszédet! :-))
Régesrégen két év ment el a suliban arra, hogy a gyakorlati dolgokat megtanuljuk az elméleti órák után. Az első évben kalapács, fűrészkeret, sikattyú reszelés. A másodíkban a hidegvágó és a fúró éleinek köszörülése.... Ha nem lett volna emögött elméleti képzés a gyakorlatot sem tudtuk volna megtanulni. Tanultam az eszterga késekről is, de köszörülni nem engedték. Nem esztergályos a szakmám! Ha hiszed, ha nem az eszterga kések köszörülését az öreg szakik és a kész késeik vizsgálatával tanulgattam(om). Az pedig világos hogy gyakorlat nincs elmélet nélkül, de elmélet meg minek gyakorlat nélkül... :-)
Sajnos láttam több diplomás főnőköt remek elméleti tudással felsülni egy vitában, amikor egy 35 éve a szakmában dolgozó esztergályosnak próbálta megmondani, hogy az adott anyaghoz milyen kést köszörüljön. Ez a hobbi amit itt csinálunk pont erről szól. Menet közben tanulni arról, amit még nem ismerünk. Tanulni tőletek például a topik címéhez idomulva laslie #2057 hozzászólásában a bevált késeinek fényképei.
Abban teljesen egyetértünk, ha csupa esztergályos írna ebbe a topikba nem arról faggatnák egymást, hogy mi az a csúcsszög, homloklap stb... Ezzel arra kívánom a figyelmedet felhívni, hogy csak olyan nyelven lehet egy szinházi előadást csinálni, amelyet a közönség is ért.

svejk

Azt hiszem a #2078-ban elkerülte vigyelmedet a "szinte" szócska...
Kéretik figyelmesebben olvasni...

Én legalább is az iskolában tanult kések után pár évvel amikor megláttam egy ilyen váltólapkás kést befogva, csak néztem hogy ez oszt' ugyan hogy bir forgácsolni?  
Az egész előredöntve, éle alig,stb..
Persze közelebbről megnézve már más a helyzet..

De azt is hozzá kell tenni hogy bizony a váltólapkások nem egy kis műszerészpadra valók..
nem tudom az értékét de megkozkáztatom hogy másfélszer nagyobb előtolóerő kell nekik, cserébe az éltartósságért, és így lehet sorozatban gyártani töb munkadarabot vele..

svejk

Ja és nem csak a "szinte" hanem az "első ránézésre" is szerepelt a szövegben... Bocsika...!

000000000

Hali Tibor45!
Hallgatva a fiatal tanársegéd előadását (belevész a képletek mindenhatóságának az igazolásába), ugyanazt a témát másképpen és emészthetőbben adja át az idősebb prof. (ő már tudja mi a feltétlen szükséges alap és mi ami biztos mankót ad a megértéshez).
Az Ohm törvényt is ritkán alkalmazzuk differenciál egyenleti formában.
És tényleg hobbysok vannak itt többségben.
Igen, a tanácsaidnak alkalmazkodni kellene  a heterogén összetételű (nem egyetemi szemináriumon vagyunk)társasághoz, és a felhasznált eszközeik sokrétűségén.
Biztosan állítható, magasan a legképzettebb vagy közöttünk hajtástechnikai kérdésekben, de.....nagyon rossz vagy kommunikációban és marketingben.
Szurkolok neked, hogy tisztelt "idős prof." váljék belőled!

4um5b65d

Tudod Tibor szerintem neked az a fő problémád, hogy nagyobb súlyt fektetsz az elméletre és kevesebbet a gyakorlatra. 4 évig tanultam a szakmát aztán mikor kikerültem az életbe azt hittem tudok esztergálni....Igen hamar rá kellett jönnöm, hogy egy nulla vagyok egy 20 éve a szakmában eltöltötthöz szakihoz képest. Ez a szakma azok közé tartozik ahol a gyakorlatban eltöltött idő minimum 10 év alatt hozza meg azt az eredményt, hogy azt mondhasd magadról, hogy már tudod a szakma 80 százalékát, de semmiképp sem többet. Aki csak széria munkákat végzett ezidő alatt az még a 80-at sem éri el. Jól megtanulni csak egyedi, darabos munkával lehet. Ezt a magam példájából is látom. 10 éve dolgozom itthon és sok rafinált egyedi darabot kellett megoldanom ezidő alatt amit az általad linkelt képeket tanulmányozva nem lehet megtenni. Ha megnézel egy szakmai könyvet, hogy miképp írja le például egy csavarmenet definícióját, hát attól betojsz. Ellenben ha a kezébe adod az illetőnek a csavart és azt mondod hogy ez a menet akkor pillanat törtrésze alatt átlátja az egészet. Az általad linkelt elméleti rajzok nem sok mindenre jók. A gyakorlatban sem azonosra kell köszörülni egy kést, ha csak az anyagtól teszem függővé akkor is rengeteg formát kell elsajátítani, hogy létezni tudj abban a nagy rengetegben....Ha mindig a papírforma szerint esztergálnék akkor nem lennének új ötleteim például egy anyagfelfogásra vagy egy új késforma létrehozásához....megrekednék az elmélet szintjén....

e7c897sd8

Örülök, hogy egy szakértő is megszólalt! En nem tudtam ilyen szépen leírni ezt! [#eljen]