Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

HJózsi

Még egy dologra szerettem volna rákérdezni,... de eddig nem mertem ... A Hűtés ... Hogyan mivel? [#lama]   (.. q*va forró a gyorsacél )
A kést egy Varsányi féle motorfékező kesztyűvel fogjuk? Vagy csupasz kézzel? Pohár vízbe mártogatva elég hűteni, vagy valami gravitációs locsolóval? [#fejvakaras][#ijedt][#conf]

4um5b65d

Jó sok víz az legyen kéznél , arra szükség van, de egy pohár az kevés lesz, inkább egy vödörre valót készíts oda egy székre vagy polcra mert hamar felmelegszik a kicsi víz mennyiség...Kesztyűt csak akkor szoktam felhúzni mikor "rabolni" kell az anyagot, tehát mikor nagyolod a kés kontúrját...Egy picit rá lehet segíteni azzal, hogy kezdésnek a szűz rapid hosszéleit 0,5x45 fokban letompítod....így nem vágja a kezedet annyira. Vidia lapkásnál meg a hűtést úgy kell csinálni, hogy a kés szárát rakod vizbe és lassan engeded bele a vízbe, de a lapkát ne érje víz, mert a gyors hüléstöl megrepedhet amit nem is látsz....

HJózsi

Ok, vödör lesz, a pohárba majd mást töltök... Szóval nagyolásnál nem túlzás a kesztyű...  
A hűtés a kilágyulás ellen is hat, vagy csak hogy ne dobjam el a cuccot ? ...

4um5b65d

Nekem még nem sikerült kilágyítanom, pedig néha flexel nagyolom elő, igaz ott legalább 2mm-ert rajta hagyok amit durva kővel letisztázok és a legvégén egy közepessel készregyártom...utána esetleg még egy kis mikrofinomítás, de ezt nem mindíg csinálom. Épp most gondolkodom egy köszörű gyártáson amibe 20mm szélességű flexkorongot is be lehetne fogni és egy rögzítő alkalmatosságot csinálok hozzá amibe a kést fogom aztán mint az esztergán egy egyszerű keresztszánnal nekinyomom a korongnak nagyoláskor.....Egy rakás munkát megspórolnék...a markomat meg másra használnám..[#buck][#crazya][#wink]

HJózsi

Ok, szóval nem lágyul ki... Jól hangzik a nagyoló 5let! Egy használaton kívüli késszán ...

4um5b65d

Na erre csak akkor használnék egy gyári szánt ha símításra is használhatóvá tenném, egyéb esetben elég a zártszelvény is. Persze érdemes lenne elgondolkodni egy simító gépen is... Még a kés hossztengely körüli forgatását is érdemes megoldani...például egy furatkéshez jól jönne a hengeresre köszörült szár...

000000000

Valami kulfoldi oladlon lattam, hogy HSS bicskakat BF20-on koszorult a muki. Szepen mindig a kivant fokba allitotta a fejet, permetes hutes folyamatosan.

000000000

Köszi a tanácsot,hétvégén megcsinálom.

000000000

A faesztergához használok vascsőbe forrasztott rapid késeket.Ha új kést csináltatok nekem a flex vált be a legjobban mert annyit kellene köszörülni hogy minden héten járhatnák követ venni.Nálam is a vödör vált be mert a gagyi Ennyhell köszörűm még szabályozott kővel is úgy rezonál hogy leesik a pohár az asztalról.

4um5b65d

Annyival még kiegészíteném, hogy mielőtt elfűrészeled a perselyt, még előtte mérd meg a külső átmérőjét mikrométerrel. Valószínüleg befelé fog megrogyni a perselyed vágás után, tehát ne csak akkora lemezt rakjál bele ami éppen megszorul, hanem akkorát ami eredeti méretére feszíti szét a perselyt. Ezzel éred el azt, hogy a persely a legjobb körkörösséget kapja vissza....

000000000

És ha esztergálok bele egy dugót?

4um5b65d

15-ös vaslemezt acéldűbellel tegyél a falra meg derékszögbe ráhegeszteni egy szintén ekkorát és arra tedd a köszörűt. Akkor majd lenyugszik a drága. :) Mindjárt szebb felületet is tudsz majd köszörülni...

4um5b65d

Egy dugót???? Ezt nem értem hogy mit akarsz a dugóval?

000000000

Vágás előtt,ami pont belemegy a gyűrűbe.Ha elvágom akkor pontosan akkora lemezt keresek mint a rés.