Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Egy 30x30-as négyszöget én úgy esztergálok, hogy a késsel az egész csúcs részt átfogom és egy fogásból lekapom a csúcsokat. Te a kis gépen ezt nem tudod megtenni , neked a legjobb választás ilyenkor egy 45 fokos hajlított nagyoló kés P30-as lapkával például. És apránként lekapni a négyszög csúcsát kissé lassabb fordulaton forgácstörő nélküli késsel és a hegyére egy r1-es rádiuszt tegyél. Ezt most hosszesztergálás esetére írtam illetve ez a kés oldalazásra is a legjobb négyszögnél. De a simító oldalazást már forgácstörőssel csináld. A késedet meg úgy fogd be ahogy a videón láttad...rövid kilógással...az a jó...mert ez is olyan rezonanciát okoz hogy "elmászik a géped" :))

4um5b65d

Nem próbáltad még a mosogatásra használt dörzsikés szivacsot szárazon félbehajtva V alakra? Vagy a szintén mosogatós "fémszivacsot"...tudod azt a forgács formájút...nem a hálós kivitelűt...

000000000

16os kést max 20 mm re engedem csak ki, félek hogy az erőkar a késtartót károsithatja.De ilyenkor visrosszakom a 4 késest.

000000000

Még szerencse, hogy nem a karodat vágta le a borotvaéles forgács.

4um5b65d

20mm az megfelelő....nem túl sok. A videón sem volt rövidebben kilógatva.

4um5b65d

Nekem volt egy esetem, mikor műanyagot esztergáltam...és csak dobta ki a hosszú forgácsot vagy másfél méterre a géptől...aztán gondolt egyet hirtelen a közelben álló ügyfelemnek a fülére tekert egyet és mit a lasszóval a lovat ahogy befogják, úgy megrántotta hirtelen a gép, hogy baleseti sebészet lett a vége a dolognak annyira belevágott a fültövébe a forgács....:(

000000000

Azóta egy ismerőstöl kapott kés mintájára forgácstörőt köszörülök,ez jó lecke volt.Így szép rendben lepotyog a keresztszánra a forgács,még takarítani is könnyebb.Alunál meg réznél nem rakom bele a forgácstörőt, és tükrösre fenem a kést.

000000000

Véletlenül nem Van Gogh volt az illető?

4um5b65d

Az-az ! :)  Szörnyen festett az eset után a fazon...[#nyes]

000000000

Jók ezek a történetek kicsit felvidul rajtuk at ember.Na meg okul belőle.

4um5b65d

Ja, utólag már röhög rajta az ember, de akkor az ürge csurom vér volt én meg elmehettem volna a mesébe a hófehérkét játszani...annyira szintelen lettem....
Vigyázni is kell vele mocskosul ha rátekeredik a forgács valahová, nem célszerű szembeállni vele mert lekapja az ember fejét egy erősebb acél forgács, ha kicsap....

000000000

Én meg papucsban esztergáltam és a lehulló forgácstól jártam a kánkánt.hétvégén már lesz hűtés a gépen de eddig csak ecsettel kentem.Most hogy tudom mit vegyek azért így sokkal könnyebb,mert eddig petró meg spray volt csak,volt is füst meg büdös.

4um5b65d

Azért ennek is van valamennyi szaga, de meg sem közelíti a petrót....
Idönként le kell halászni a víz tetején összegyült szánkenő olajat, hogy tudjon szellőzni az anyag és ha nem használod a vizet akkor is jó ha átjáratod egy kicsit, vagy felkevergeted egyszer egy nap....
És szerves anyag minél kevesebb kerüljön bele. Például ne fölötte majszoljál szendvicset, meg ne menjen bele cigaretta csikk és hamu és kerüld az olyan anyagokat ami földdel szennyezett vagy fűmaradvánnyal....

000000000

Dehogynem. "Dorzsi" a hivatalos neve, vagy mi a franc.

000000000

Hantolas video:

http://www.youtube.com/watch?v=uHF7TtHVSWE&feature=related" TARGET=_fnew>hantolas

Nagyon komoly...