Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez a kapirgálás mire jó?Fémforgácsot nem látni csak a festéket vakarja az illető.

4um5b65d

Jön ott le az anyagból is, de ez nem faforgács...[#vigyor2]

000000000

Gyakorlatilag hülye vagyok ehhez.

000000000

Ja és az aceton oldja a vasat is?

4um5b65d

Általában ezt a hántolást szürke öntvényen végzik aminél por jön le nem forgács... De bármit is hántolsz, sokat nem lehet egyszerre lakapni az anyagból....Bár én sem értek hozzá egy fikarcnyit sem... :)

4um5b65d

Miért is kellene oldani az acetonnak a vasat???[#fejvakaras][#wow3]

000000000

Jól van na csak poén volt[#buck]

4um5b65d

Még meg kell szoknom az új vicces énedet...[#nyes]
Akkor azt mondom, hogy oldja ! :)

000000000

A fának is van oldószere a tűz[#vigyor1]

4um5b65d

Jó, hogy ezen információkat megosztod a fórum tagságával. Eddig nem láttam a fától az erdő-tüzet...[#nyes]

000000000

Gepvezetekeken alkalmazzak/alkalmaztak. Van egy referencia lap, amit tusirra, vagy tusir tintaval (ez meg nem tisztazodott le) lehengereznek. Erre a lapra rahelyezik a hantolando (nem temetendo, egyelore - mig hozza nem nyulsz... [#nyes]) darabot es megfestik. A magas pontok lesznek csak festekesek. Ezt hantoljak. Tisztitas, festes, hantolas. MEg persze probalas, ha van ra mod - lasd videot.
Meg van hatarozva, hogy kulonfele terhelesekhez, egy adott teruleten belul hany festekpontnak kell lennie. Ha kevesebb, akkor kis feluleten fekszik fel, ha tobb, akkor elmeletileg az a problema, hogy nincsenek kis "olajteknok".
Nagyjabol ennyi, amit sikerult innen-onnan osszeollozni. Ha hulyeseget beszeltem volna, ugy is kijavitanak.

Nekem amugy nagyon tetszik. Ma mar nagyon nincs letjogosultsaga, mert koszorulnek.

airfoil6205

Valahol már tárgyaltunk a hántolásról és a hántolóeszközökről.
Hántolás célja:
a. egy megelőző forgácsoló műveletből maradt forgácsolási barázdák,felületi egyenetlenségek eltüntetése
b. sima felület biztosítása
c. pontos méret, jó illesztés vagy párhuzamosság elérése
d. a megkopott csuszófelületek egymáshoz viszonyított helyzetének javítása
e. fémtárgyak díszítése
A hántolással 0,01-0,02 mm pontosság érhető el. Napjainkban a modern nagyméretü köszörűgépek feleslegessé tették az alkalmazását, csak elvetemült hobbysták és ŐREGSZAKIK használják. Egy ilyen vagy hasonló hozzászólás jobban illik a fórum szelleméhez mint a viccelődés azt hiszem!

msas

A d.ponthoz csak annyit mondanék, hogy ma is használatos, mivel egyrészt sok a régi gép, másrészt egy kész gépet alaposan szét kellene szedni, hogy a gépágyakat köszörülni tudják.
A másik ok, hogy a hántolás utáni felület egy kicsit homoru marad minden fogás után, így alkalmas felület jön létre a kenőanyag "eltárolására", biztosítva, hogy állandó kenés legyen. Nem kötekedés, de erre a célra manapság is alkalmazzák, nem csak ÖREGSZAKIK,hanem akik értenek hozzá, mert ez egy igen precíz, odafigyelést és szakértelmet igénylő munka.
Üdv M.S.

4um5b65d

Csak azért tegyük hozzá, hogy a hőkezelés nélküli önvény ágykon használható csak az eljárás...Próbálnád meg egy edzett ágyon...lefelé állna a szád széle...[#vigyor2][#vigyor3][#nyes]

000000000

Én nem értek hozzá de érdekel hogy mi a külömbség?